Țara Bascilor este destinația gastronomică numărul 1 din Europa. Aici natura este generoasă, tradiția culinară bine înrădăcinată, densitatea stelelor Michelin per cap de locuitor sfidează topurile și multe dintre cele mai bune adrese culinare ale lumii desemnate de World’s 50 Best Restaurants sunt găzduite de această regiune.

În Țara Bascilor am organizat prima vacanță gastronomică în 2022, iar în acest an revenim într-un nou format. 2025 se anunță un an extraordinar pentru regiune, în special pentru că șansele sunt ca Etxebarri să fie desemnat cel mai bun restaurant din lume în noul top World’s 50 Best Restaurants. Etxebarri ocupă poziția 2 în acest moment, iar lista pentru 2025 va fi anunțată în iunie.
Ce avem în program pentru Țara Bascilor 2025?
Etxebarri, desigur. Vom avea o masă mare pentru prietenii Amuse Bouche. Elkano – unul dintre cele mai bune restaurante de pește din lume. Casa Julian – un steakhouse legendar ce rivalizează cu Don Julio din Argentina. Cel mai bun bar de pintxos din San Sebastian. Plus câteva experiențe casual.
Să le luăm pe rând.
Unde stăm?
San Sebastian. Hotel Arbaso.


Arbaso este unul dintre cele mai noi hoteluri din San Sebastian. Are un design modern, camere spațioase și o poziție excelentă cu vedere înspre catedrala neogotică Buon Pastor.
Arbaso propune un mix echilibrat de contraste, complementări și tehnologizări, îmbrăcat într-o poveste locală, care pe noi ne-a cucerit. Aici, în interiorul unei clădiri din secolul 19, scaunele Eames stau alături de lemn neprelucrat, piese ale unor designeri ai regiunii, uscătoare de păr Dyson și mese inspirate de greutățile ridicate de sportivi basci. Lâna, in, lemn brut sau prelucrat, piele, toate viețuiesc într-un habitat intrigant și reconfortant.

Arbaso este la câteva minute de mers pe jos cam de orice ai vrea să faci: să mergi la plajă, să faci cumpărături, să vizitezi piața. Este un hotel pe care l-am testat deja în ultimii doi ani alături de prietenii Amuse Bouche. Am rezervat apartamente de 50 mp pentru cele 6 nopți pe care le vom petrece în San Sebastian.
Experiențe gastronomice
Etxebarri
Locul 2 în The World’s 50 Best Restaurants 2024

Pentru mulți Asador Etxebarri este deja cea mai bună experiență gastronomică din lume. Am simțit și noi acest lucru de mai multe ori. Asador Etxebarri se află la jumătatea distanței dintre San Sebastian și Bilbao, într-unul dintre cele mai mici sate pe care le-am vizitat vreodată. Aici îl găsim mereu pe Victor Arguinzoniz, considerat părintele și inventatorul grătarului modern, și al său restaurant ce ocupă o casă din piatră cu o istorie de sute de ani.

Victor a transformat Etxebarri în unul dintre cele mai bune restaurante ale lumii conturandu-și filosofia în jurul focului, perfecționând tehnici străvechi de a găti, construind altele noi, aducând la aceeași masă tradiția și inovația.
Elkano
Locul 26 în The World’s 50 Best Restaurants

“Cel mai bun restaurant casual din lume” sau unul dintre “cele mai bune restaurante de pește ale globului”. Elkano a primit ambele etichete de-a lungul timpului.

Situat în Getaria, la 25 de km de San Sebastian, Elkano este faimos în special pentru modul în care gătește calcanul. Însă de același respect și atingere delicată se bucură orice ingredient din mare ce ajunge în bucătăria restaurantului. Vom descoperi împreună povestea întreagă, dar și multe alte secrete pescărești când vizităm Elkano.
Casa Julian, Tolosa

O altă instituție în Țara Bascilor – Casa Julian din Tolosa și-a deschis porțile în 1954. Matías Gorrotxategi a rafinat tehnica pentru a obține „cea mai bună friptură din lume”. Iar fiul său, Xabi Gorrotxategi, duce tradiția mai departe. Legenda spune că profilul cărnii la grătar al lui Matías a fost insuflat de un prieten plecat „în Americi”. Acesta i-a făcut cunoștință cu faimosul grătar argentinian, iar de acolo, Julian a început să caute, să experimenteze până a ajuns la rezultatul căutat.
În aventura sa de perfecționare a organizat chiar zile de discuții în jurul subiectului. Astfel, Casa Julian devenind punct de întâlnire al chirurgilor veterinari pentru a stabili modalitățile de realizare a celor mai bune incizii.
Ganbarra. Cel mai bun bar de pintxos din San Sebastian.

Ganbara este cel mai bun bar de pintxos din San Sebastian. Diferența față de celelalte baruri este mare la nivel de produs. Acest lucru se reflectă și în preț, Ganbarra este cel mai scump bar de pintxos din oraș. Vom petrece o seară în restaurantul celor de la Ganbara aflat în incinta barului de tapas și vom experimenta preparatele vedetă ale acestui loc istoric.
Casa 887. Puterea ingredientelor.

Casa 887 este un restaurant reper în Spania (nu doar în San Sebastian) pentru calitatea extraordinară a ingredientelor. Un restaurant casual care folosește materie primă la nivelul restaurantelor de 3 stele Michelin. Un loc în care revenim de fiecare dată când suntem în San Sebastian.
Tur de pintxos cu localnici

San Sebastian este orașul cu cele mai bune baruri de pintxos din lume. Una dintre străzile din centrul vechi a fost denumită pe drept ‘cea mai gustoasă stradă din lume’. Am pregătit pentru cei care ajung pentru prima dată în San Sebastian un tur special. Cu baruri de pintxos, istorie și cultură locală.
Da Filippo. Un ‘outsider’ în San Sebastian

Restaurantul italian casual al superstar Chef-ului Paulo Airaudo ne-a cucerit de la prima vizită în urmă cu 3 ani. Cam tot ceea ce face Paulo Airaudo ( are și restaurantul Amelia în San Sebastian, 2 stele Michelin) este la un nivel ridicat de calitate și atenție la detalii. Valabil și în cazul Da Filippo.
Ce mai trebuie să știi?
Dimensiunea maximă a grupului este de 12 persoane. Mai avem 4 locuri disponibile.
Cum participi?
Pentru mai multe detalii și rezervări trimite-ne un mesaj la contact@amusebouche.ro.
Vrei să fii la curent cu noutățile și evenimentele pe care le organizăm? Abonează-te la newsletterul nostru aici.
Lasă un răspuns