Urmăream de ceva timp, de la distanță, activitatea celor de la Urban Adventures în România. Această rețea de tururi alternative care împânzește lumea, cu un portofoliu de peste 150 de orașe în aproape 100 de țări. Local, povestea urbană cu multe straturi este conturată în parteneriat cu Interesting Times.
Ceea ce fac oamenii aceștia interesant, cum le spune și numele, este că te ajută pe tine locuitor de o viață al Bucureștiului sau simplu vizitator să îți placă orașul și să dezvolți capacitatea de a-l privi în lumini diferite. Cu cicatrici, cu muguri noi, cu secrete pe care le auzi pentru prima dată.
Noi am experimentat povestea Urban Adventures odată cu vizita prietenei noastre din L.A., Argot. Jurnalist cu peste 15 ani de experiență, Argot a venit în București cu misiunea clară să obțină un ghid “suculent” pentru Scandinavian Traveller. Ne știe gusturile, criteriile, valorile și a vrut să descopere “Bucureștiul nostru”. Zis și făcut. Dar orașul are multe fațete de analizat și multă substanță sub mixul răvășit de construcții și păreri. Așa că atunci când a venit vorba de istorie, clădiri și poveștile din spatele lor, am apelat la Urban Adventures.
Am testat cu Argot un tur dedicat Comunismului cu Mircea, ghid plin de entuziasm, păreri personale, cunoștințe de istorie, domenii conexe și bârfe de epocă. Și un al doilea personalizat, un mix de arhitectură și artă stradală împreună cu Alex, arhitect la Cumulus și inițiatorul proiectului Castle Break. Însă echipa constuieste pe cele mai diverse puncte de interes și are oamenii potriviți să le reprezinte.
De la Cartierul Evreiesc, la mers în piețe, cu acces skip the line pentru faimoșii mici din Obor, baruri underground, mese homemade în familie într-un apartament de lângă Cișmigiu, povești bizare în cimitirul Bellu, Centru Vechi împreună cu un “formerly homeless local” și alte lucruri cool, mai mult sau mai puțin convenționale.
Experiența în sine este un amestec interesant de informație selectată și prezentată relaxat, cu optimism, umor, ironie și mândrie, într-un mod care o face memorabilă. Viziunea fiecărui ghid asupra Bucureștiului este personală, autentică, fără ocolișuri, cu unghiuri diferite ale aceluiași subiect, dezvăluite în fața oaspetelui, astfel încât să poată judeca singur. “The good, the bad and the ugly”. O abordare pe care nu suntem neapărat obișnuiți să o experimentăm în România.
De apreciat este și că Interesting Times/Urban Adventures RO face bani oferind poveștile orașului, însă mare parte din încasări sunt puse tot în favoarea Bucureștiului. Sunt implicați în tot soiul de proiecte artistice, între care înfrumusețarea calcanelor descoperite cu artă urbană.
Dacă ai în vizită prieteni, familie, jurnaliști din afara țării sau dacă vrei o perspectivă care să te scoată pe tine din rutina relației cu Bucureștiul, încearcă un tur cu Urban Adventures fără să stai pe gânduri. Sunt o soluție bună, credem noi, chiar și atunci când simți că încrengătura socio-politico-economico-administrativă devine prea apăsătoare.
Extras:
- Urban Adventures are aceeași abordare la nivel global. Localnici care îți prezintă orașul prin filtrul propriu după un brief clar sau modelat pe interesale tale. Așa că un îi ocoli dacă ajungi în alte destinații urbane interesante pe care vrei să le explorezi dincolo de suprafață
- Urban Adventures RO organizează tururi pe diverse teme și în Brașov
Lasă un răspuns