Ultimul eveniment gastronomic Amuse Bouche al acestui an se întâmplă în weekend-ul 8-10 Noiembrie. Un final de săptămână special în care adăugăm extra pahare de șampanie pentru cei care își sărbătoresc numele Mihail, Gavriil și derivatele și pe care îl încheiem apoteotic, duminică seară, în cabinele de vot.
În plus, am păstrat pentru final cea mai spectaculoasă locație a acestui an: domeniul de 500 de hectare al familiei Mikes din inima Ținutului Secuiesc. Ne aventurăm împreună înspre Zabola Estate, într-o reprezentație gastronomică la intersecția tradițiilor românești și secuiești alături de Alex Petricean și Mădălina Sánta.
Cand? 8-10 Noiembrie
Unde? Zabola Estate
Zabola Estate este un ansamblu de clădiri diferite, fiecare cu o personalitate aparte, răsfirate pe un domeniu impresionant ce include lac, pârau, pădure și priveliștea castelului din secolul 16 redevenit reședința familiei după o istorie tumultoasă a confiscării comuniste.
Exteriorul fiecărui corp a păstrat pe cât posibil infătisarea inițială, iar interioarele au fost abordate într-o manieră French rustic-chic, cu accent puternic pe elementele de atmosferă. Cadă frantuzească, dușuri duble imbrăcate în sticlă, multe abajururi, paturi înalte, pereți dezbrăcati pană la cărămidă, mobilier din lemn masiv, provizii de vin ascunse în podea și o densitate ridicată de șeminee, un bar desprins parcă dintr-o poveste cu Hemingway.
Cam așa sună o înșiruire rapidă a elementelor menite să intretină atmosfera romantică ce definește locul, Zabola fiind într-adevăr cea mai romantică destinație pe care am descoperit-o până acum în România.
Cine gătește? Mădălina Sánta
Când după 3 luni petrecute la Paul Bocuse Institute, una dintre cele importante școli culinare ale lumii, profesorul îți spune “Nu știu ce ai făcut înainte să ajungi aici, dar nu era pentru tine, gastronomia ar trebui să fie singura ta preocupare” nu prea îți rămâne loc de nehotărâri. Așa a renunțat Mădălina Sánta, la 25 de ani, definitiv, la cele 18 ore petrecute în fața calculatorului. De la design grafic, reviste, outdoor și printuri în toate formele, și-a mutat dedicarea în bucătărie. Tot atâtea ore, dar altă motivație.
A pornit explorările culinare căutându-se pe sine. Din dorința de a oferi lumii bucurie, emoție, o parte din lumea ei interioară. În familia Mădălinei absolut toată lumea gătește. Așa că a venit natural această formă de exprimare, amplificată de amintirile copilăriei. A încercat să descopere combinații și metode care să-i transpună povestea în farfurie.
A adus o parte din valorile pentru care luptă în toate proiectele în care a lucrat, în mai multe orașe ale țării. Însă acum, la 29 de ani, se pregătește să ofere contur poveștii ei pe de-antregul. Fără filtre, fără restricții. Reîntoarsă pe meleagurile pline de amintiri culinare ale copilăriei, Mădălina pregătește deschiderea Szikra în Sfântu-Gheorge, primul ei restaurant.
Un loc ce își propune să aleagă calea redescoperii naturii, a intorcerii la agricultură, la sezonalitate, ingrediente locale, să aducă în lumina modernității rețetele și tehnicile vechi.
Teritoriul va fi exprimat în meniul Szikra, exact așa cum este el, un mix de tradiții românești și ungurești, pe care Mădălina le va așeza în cea mai creativă și sustenabilă formă. Prăjitură cu osânză și roșcove, gutui cu saschie, inimi de rață cu sos de ienupăr și budincă din coji de pâine vor sta alături de supă ungurească de ou cu jeleu de pătrunjel și gălbenuș de ou confiat în paprika iute sau ficat de vițel cu piure de țelină arsă și crumble de hrișcă.
Mădălina Sánta este expresia culinară a conviețuirii românilor și secuilor, povestea exactă a locului înspre care ne îndreptăm împreună pașii la început de noiembrie.
Cine gătește?Alex Petricean
Alex este cel mai apropiat chef al evenimentelor Amuse Bouche și unul dintre cei mai apreciați chefs ai României. Pionier al Noii Bucătarii Românești, Alex a fost desemnat Chef of Year Gault&Millau 2018, a fost membru al echipei de cercetare NOMA 2.0 (restaurantul ce ocupă locul 2 în topul celor mai bune din lume) și a lucrat vreme de 3 ani în câteva bucătarii celebre de pe 3 continente. Numim aici Geranium, Central, Quintonil, La Vie Osnabrück.
În iulie Alex a gătit alături de Ana Roš (World’s 50 Best Female Chef 2017 , locul 38 World’s 50 Best 2019), iar în octombrie alături de Maksut Aşkar (locul 110 în lista extinsă World’s 50 Best Restaurants 2019)
NOUA, restaurantul său deschis în primăvara acestui an, este locul în care Alex Petricean aduce la masă România așa cum o vede el. La intersecția explorărilor sale prin țară, a amintirilor copilăriei și influențelor gastronomice dobândite în toți anii petrecuți peste hotare.
Ce avem în program?
Vom explora din plin domeniul cu fiecare linie din programul acestui weekend. Începem cu cina de vineri – meniu scurt de degustare (5-6 preparate), într-o abordare mai rustică la intersecția România-Ungaria, cu vinuri asociate fiecărui preparat.
Sâmbătă: mic dejun, activități locale ușoare cât să descoperim atmosfera zonei, prânz simplu, câteva activităti opționale de tipul bear watching, atelier de kürtös kalács sau timp liber să te bucuri de romantismul locului.
Punctul culminant al întâlnirii noastre este, ca de fiecare dată, cina de sambătă cu meniu extins, 8-9 preparate fine dining și vinuri pe măsură.
Duminică: mic dejun, relaxare și pornim ușor spre casă și spre cabinele de vot.
Ca de obicei, promitem atmosferă prietenoasă, companie de calitate, ingrediente locale curate, sustenabilitate și responabilitate din grădină, în bucătărie și pană în zona de dining și câteva extra surprize pe care le descoperiți la fața locului.
Costuri&Detalii
Prețul pachetului este 600, 700 sau 750 euro/persoană, în funcție de tipul de cameră.
Include cazare în cameră dublă pentru 2 nopți, activitătile de peste weekend, toate mesele cu cu wine pairing.
Evenimentul este dedicat exclusiv adulților.
Informații și rezervări la: contact@amusebouche.ro
Clienții UniCredit Bank au parte de EXTRA BENEFICII. Mai multe detalii în momentul rezervării.
Pentru cei care caută un serviciu de închirieri mașini pentru acest weekend special, prietenii de la Bavaria Mobility oferă 30% DISCOUNT.
Mulțumim partenerilor care ajută la realizarea acestor weekenduri speciale:
UniCredit Bank, San Pellegrino & Acqua Panna, Țuca Zbârcea & Asociații, BMW Romania, Bavaria Mobility, Consiergo, Nasul Roșu.
Radulescu Elena says
Super fain !!!