Transilvania Gastronomică este o inițiativă lăudabilă care își propune să susțină producătorii și consumul de ingrediente locale din Transilvania. Este genul de inițiativă de care am avea nevoie și în alte zone din țară. „Responsabili” de acest lucru sunt cei de la asociația MyTransylvania. Cum se întâmplă lucrurile mai exact?
MyTransylvania este o asociație care își propune să conserve și să promoveze cât mai mult din patrimoniul și cultura gastronomică a Transilvaniei. Așa că pe tot parcursul anului au multe inițiative, de la brunch-uri de weekend organizate în satele din sudul regiunii, la reproducerea și reinterpretarea unor rețete vechi împreună cu restaurantele din zonă (Sibiu) și în general promovarea producătorilor locali.
Cel mai important eveniment este festivalul Transilvania Gastronomică, ajuns la a 2-a ediție în acest an. Se întâmplă în Sibiu între 1-4 Septembrie și este un festival în toată regula, desfășurat pe mai multe planuri. Toate menite să transmită același mesaj al importanței alegerii ingredientelor locale și al celebrării tradițiilor și diversității locale.
Experiența noastră în Transilvania
Weekendul trecut am avut parte de un preview al festivalului Transilvania Gastronomică. Mai exact am participat la o serie de evenimente, am intrat în contact cu producătorii locali, am degustat tot felul de bunătăți și am încercat și câteva rețete vechi reinterpretate. Ne-a plăcut foarte mult ce am descoperit astfel că ne-am făcut deja rezervări pentru festivalul din septembrie. Câteva dintre experiențele pe care le-am încercat:
> Am început weekendul cu o masă tradițională la Pensiunea Agroturistica Badiu din Rășinari. Cu degustare de brânzeturi și palinci locale. >Am fost la brunch la ferma bio din Ilimbav, cu aperitive tradiționale și grătar de vită locală > Am avut parte de o cină tradițională reinterpretată de către echipa de la Syndicat Gourmet în Cisnădioara > Ne-am pregătit micul dejun cu ingrediente locale cumpărate din piața Cibin, unde va avea loc și festivalul Transilvania Gastronomică Sunt genul de experiențe de care se ocupă cei de la MyTransilvania și pe care le organizează pe toată perioada anului. Există un calendar pe site-ul lor unde poți află mai multe detalii.
Ce poți face la festival?
Festivalul are loc în perioada 1-4 septembrie în Sibiu.
Piața Cibin este în prim plan. Aici vor fi prezenți producători locali cu tradiție cu produsele lor cele mai bune. Evenimentul este organizat pe zile tematice.
În planul doi este o zonă de degustări și o scenă de live cooking pentru zilele de 3 & 4 septembrie.
În ziua de sâmbătă există chiar și un concurs pentru young chefs (până în 28 de ani) care vor reinterpreta rețete în fața unui juriu, urmând ca cel mai bun dintre ei să aibă șansa finalei din Catalunia, respectiv șansa de a lucra sub mentoring cu tradiție și stele Michelin: Carme Ruscalleda (Sant Pau) și unul dintre frații Roca (El Celler de Can Roca).
Iar în planul 3 sunt restaurantele. O mână de restaurante din Sibiu au fost de acord să organizeze seri tematice care includ rețete vechi reinterpretate. Sunt rețete speciale care vor fi pregătite cu ocazia acestui eveniment și vor rămâne în meniu o perioada mai lungă de timp. Mai mult, aceste rețete au legătură cu istoria fiecărei case/restaurant în parte. Abia așteptăm să le testăm.
Restaurantele implicate sunt: Bistro Jules, Syndicat Gourmet, Hochmeister și La Pasaj.
O informație importantă: locurile sunt limitate și este important pentru partea de restaurante să îți faci rezervări. Pe noi ne găsești la Hochmeister sâmbătă seară.
Transilvania Gastronomică este o inițiativă la care rezonăm. Ne place Transilvania după cum știți deja și ne bucură aceaste eforturi aici. Însă rezonanța noastră se referă în principal la conceptul de “eat local” și încurajarea producătorilor mici, locali. Adică nouă, consumatorilor să ne pese mai mult de ceea ce alegem să mâncăm.
Ce mai trebuie să știi:
- Pentru programul detaliat al festivalului și alte evenimente locale poți verifica site-ul MyTransylvania.
- Rezervările se pot face la 0745-BRUNCH.
Cristina says
Am citit cu mare placere site-ul tau. Chiar o sa vizitam unele din restaurantele mentionate cind me vom afla pe meleagurile Romaniei. Vrem sa petrecem Craciunul in Romania si ne-ar interesa o destinatie unde am putea experimenta “taierea porcului?”, degusta pomana porcului, horse drawn sleigh rides si alte activitati rustice. Aveti vreo recomandare?
Merci,
Cristina
amusebouchero says
Buna Cristina,
Multumim pentru vorbele frumoase. Scuze pentru raspunsul intarziat 🙂
Nu stim nicun loc potrivit pentru ce va doriti voi. Dar cred ca sunt de investigat variantele din Maramures.
Gabriel