Tickets Bar din Barcelona este unul dintre restaurantele cel mai greu de rezervat din lume. Se poate scrie un articol separat doar despre modalitățile prin care poți prinde o masă aici. Modalități pe care le-am încercat și noi pentru că pur și simplu nu am reușit să ne facem rezervare online.De ce este Tickets Bar atât de special?
Tickets este un bar de tapas atipic. Arată ca un spectacol de circ cu mai multe zone, are o stea Michelin și e locul 29 (2016) în topul celor mai bune restaurante din lume. Este și ieftin cu multe preparate care nu depășesc 8-10 euro, la fel ca barurile de tapas clasice. Mai important este că chef-ul de la Tickets este Albert Adrià, fratele lui Ferran Adrià, probabil cel mai important și influent chef din ultimii 25 de ani. Creatorul elBulli.
Albert a lucrat alături de fratele sau la elBulli 23 de ani și este considerat „creierul” din spatele multor inovații și preparate de top. În special pe zona de patiserie și deserturi.
În 2011 Albert a deschis Tickets Bar în cartierul Eixample Esquerra din Barcelona, unde servește tapas într-o interpretare modernă.
Cum am intrat la Tickets?
Așa cum scriam la începutul articolului, este foarte greu să faci rost de o masă la Tickets. Îți vom povesti cum am procedat noi, fără a avea rezervare dinainte. Nu există o rețetă sigură, dar sunt câteva lucruri de care poți ține cont. Să luăm fiecare situație în parte.
Rezervare online – poți face rezervare direct pe site, cu 2 luni înainte. La miezul nopții se deschide booking-ul pentru încă o zi. Cazul deosebit de fericit este acela în care reușești să faci rezervare online. Mesele se ocupă cam în 30 de secunde. Vorbim de un restaurant cu 80 de locuri. Noi nu am avut succes, chiar dacă am insistat mai bine de o săptămână, în fiecare noapte.
Nu are rost să dai mail-uri. Nu răspunde nimeni indiferent de subiect sau de numărul cuvintelor licențioase 🙂
Via telefon – există un număr de telefon la care poți suna începând cu ora 17:00 (poți să începi chiar de la 16:55) pentru a afla dacă au apărut anulări pentru ziua respectivă. Pentru noi nu a fost o variantă câștigatoare, toate rezervările erau confirmate.
Fără rezervare – dacă nu ai rezervare este recomandat să mergi la fața locului când ajungi în Barcelona. Respectiv să îți lași cam 2 seri libere (sau măcar cu program flexibil) și să nu-ți faci planuri complicate pentru sâmbătă la prânz. De ce? Sâmbătă la prânz ai șansele cele mai mari să te strecori la o masă.
Așa am procedat și noi. Am ajuns la Tickets în prima seară, în jur de 21:30. Chiar înainte de a începe cel de-al doilea serving de la 22:00. Este cel mai indicat interval. Dacă apar anulări last minute, ești omul potrivit la locul potrivit. S-ar putea să ai noroc. Nu a fost și cazul nostru, din nou, absolut toate rezervările erau confirmate.
Dar am trecut la următorul pas și le-am explicat cât de mult ne dorim să mâncăm la Tickets. Cât de mult am încercat să rezervăm o masă și toate cele. E important ca în tot acest proces să fii trist și afectat. Sentimentele trebuie să fie reale, nu fake :). Dacă nu merge pe cale naturală, încearcă să asculți o melodie mai tristă înainte de a ajunge la restaurant.
Le-am lăsat apoi și datele de contact cu rugămintea să ne sune dacă totuși se eliberează ceva în zilele următoare.
Într-un final s-au gandit mai bine și ne-au oferit ceva pentru sâmbătă la prânz. Ca în ziua urmatoare să fim sunați și anunțați de o anulare pentru cină, second service. Pe care am acceptat-o fără să stăm pe gânduri, bineînțeles. Așadar, am intrat la Tickets și astăzi putem să scriem despre el.
Locație & Atmosferă
Tickets se află pe unul din bulevardele mari din Barcelona, Av. Parallel, în cartierul Eixample. De afară restaurantul arată ca o sală de cinema sau cabaret. Înăuntru este ca un spectacol de circ cu mai multe zone, fiecare specializată pe o anumită categorie. De altfel și ținutele celor din staff te duc cu gândul tot la un spectacol. Iar pentru deserturi există o încăpere separată desprinsă din Charlie and The Chocolate Factory. Ca idee, tavanul este acoperit de căpșuni uriașe din plastic 🙂 În rest: mese de mai multe culori, mult plastic și un mix de elemente care te duc înspre ideea unui kitsch controlat.
Meniu
Albert Adrià are rol de „coordonator gastronomic”, iar head chef este Fran Agudo. Împreună reinterpretează tapas folosind tehnici moderne de gătit.
La Tickets nu există meniu de degustare. Există doar o listă de tapas grupate în câteva categorii simple: aperitive, preparate care nu necesită tacâmuri, stridii sau preparate mai mari to share. Este o practică obișnuită să “mergi pe mâna lor”. Dacă vrei să te bucuri din plin de experiență îl poți lăsa pe cel care are grijă de masa ta să îți compună un meniu ținând cont de: preferințele tale, posibile alergii, preparatele pe care le vrei la final, numărul de deserturi. Au o listă de ingrediente față de care te întrebă explicit dacă ai rezerve. Cum ar fi țiparul de exemplu.
S-ar putea să nu știi de la început câte feluri vrei. Nici noi nu am știut. Am stabilit doar că lobster-ul și vita Wagyu să fie preparatele de la final (înainte de deserturi) urmând ca noi să anunțăm când simțim că ne dorim să se termine. Așa că preparatele au început să ajungă la masă noastră. Până la sfârșitul serii am experimentat aproape 20, dintre care doar două au fost deserturi 🙂
Din lista noastră de preparate de la Tickets.
#1 Liquid Olives
Am început cina cu cel mai cunoscut preparat de la Tickets-Liquid Olives. Are la bază una dintre tehnicile de gătit moleculare inventate de Ferran Adrià la elBulli în anii 2000′-Reverse Spherification. Respectiv sfericizare inversă. Astfel, sucul obținut din aproximativ 6 măsline ia forma sferică similară cu cea a unei măsline reale. Un preparat concentrat care „explodează” pe palat.
#2 Crostini with marinated white anchovies on crispy chicken skin
#3 Baby Cuttlefish with pepper emulsion
#4.Basil air waffle with Scamorza cheese and pine nuts
Unul din cele mai gustoase și creative preparate din meniu. Waffle cu busuioc umplut cu brânză scamorza ( un tip de brânză soft din lapte de vacă din Italia) și muguri de pin.
#5 Gorgonzola and anchovies pizza
Pizza pe bază de emulsie de anchois, gorgonzola deshidratată și busuioc
#6 Porex de calix with smoked cream
#7 Mini Airbag with Manchego cheese
Aparent un foietaj simplu cu o felie de brânză deasupra. În realitate, un aluat de sufleu cu interior crocant umplut cu spumă de brânză Manchego. Deasupra avem alune, ulei de măsline și caviar.
#8 Airbaguette with Wagyu jerky
La prima vedere pare pare o baghetă cu jamon. În realitate avem aluat de pizza înfășurat în fâșii de vită Wagyu maturată.
#9 Nordic Landscape with marinated and smoked tenderloin
Vită marinată cu emulsie de brânză și „zăpadă” de oțet
# 10 Tomato Salad with ponzu sauce
O salată de roșii atipică, cu ulei de alge marine și jeleu de roșii
# 11 Clams
# 12 Smoked Eel Mini Ciabatta with soy gelatine
# 13 Maison Mitteault Foie Gras in escabeche sauce
Un preparat cu arome intense. Foie Gras-ul este acoperit de sosul escabeche, un sos tipic spaniol folosit pentru marinat. Servit cu cimbru, rozmarin, usturoi, ceapă și porumb dulce crocant.
# 14 Crunchy Octopus with kimchi mayonnaise and pickles
Un preparat care ne-a impresionat în primul rând prin textură, apoi prin asociere. Crunchy la exterior și foarte fraged la interior. Servit cu murături în borcan.
# 15 Oriental broth lobster
Face parte din categoria Specials din meniu. In același timp este unul din cele mai scumpe, alături de vită Wagyu. Acest homar este probabil cel mai gustos preparat pe care l-am încercat la Tickets, chiar dacă nu este unul dintre cele mai creative.
# 16 Wagyu beef – Charcoal Josper wagyu with portobello mushroom and souffle potatoes
Am încheiat masa cu un preparat de top și cel mai scump din meniul nostru ( app. 50 euro)-vita Wagyu.
A urmat partea de desert, o experiență total atipică. Am fost conduși la o altă masă, într-o încăpere alătură, desprinsă parcă din fantezia oricărui copil. Camera pentru deserturi de la Tickets este elementul “Alice în Worderland”. Sau Willy Wonka.
Toată încăperea este o explozie de culori fondante, în forme care îți stimulează imaginația și papilele gustative. Tavanul este acoperit intergral cu flori albe, căpșuni uriașe și acadele. Iar pereții găzduiesc monitoare pe care rulează în loop imagini din Charlie and The Chocolate Factory. Din păcate nu am petrecut prea mult timp aici. Am păstrat spațiu doar pentru 2 dintre cele 9 variante de deserturi. Spunem din păcate în contextul în care Albert Adrià este cunoscut în special pentru deserturi, iar în 2015 a fost desemnat World’s Best Pastry Chef.
Și aici i-am lăsat pe cei de la Tickets să aleagă două deserturi pentru noi.
#17 Tatin cone
Mere, vanilie si toffee.
#18 Chocolate air
Arată ca niște dopuri de sticlă, dar sunt un mix delicios de ciocolată, un soi de cozonac și alune de pădure
Vinuri
Am experimentat un fel de wine pairing, mergând pe recomandările de vinuri la pahar primite de la somelier. Nu credem că au fost cele mai reușite alegeri. Cel puțin nu pentru noi. Dar ne dăm seama că e destul de grea sarcina asta pentru un somelier, având în vedere ca totul este variabil și ajustabil on the way. De la preparate în sine, la numărul lor.
La următoarea vizită aici vom alege probabil o sticlă întreagă plus câteva pahare diferite la final.
Servire
Servirea a fost în linie cu locul și atmosfera de la Tickets. Relaxată, informală și very professional. Personalul este foarte bine pregătit și vorbește cu pasiune despre fiecare preparat în parte. Am remarcat cunoștințele avansate de limbă engleză, lucru mai rar în Spania. Valabil chiar și în restaurantele de top.
Trecând peste dificultățile legate de rezervare, Tickets este un restaurant care care își merită renumele. Preparatele sunt creative, gătite impecabil și foarte gustoase. Dacă ar fi să repetăm această experiență probabil am încerca să prindem o rezervare mai devreme sau sâmbătă la prânz. Și am aloca mai mult timp pentru partea de desert.
Ce mai trebuie să știi:
- Restaurantul este deschis de marți până vineri pentru cină de la oră 18:30 iar sâmbătă există și varianta de prânz. Duminică și luni este închis.
- Masa completă la Tickets cu 14-15 preparate te poate costa în jur de 80-90 euro de persoană. Fără specials de tip Lobster sau vită Wagyu. Noi ne-am apropiat de 150 euro de persoană cu tot cu aceste preparate.
- Dacă nu prinzi loc la Tickets poți încerca unul din celelalte 4 restaurante ( în curând 5) ale lui Albert Adria, aflate în aceeași zonă. Noi am luat în calcul inițial Bodega 1900 care se află vizavi de Tickets și este tot un bar de Tapas. De urmărit noul concept Enigma care se va lansa la final de 2016.
Lasă un răspuns