Tian este unul dintre foarte puținele restaurante vegetariene incluse în ghidul Michelin și singurul din lista celor 9 aflate în Viena. Tian este genul acela de restaurant pe care îl găsești atractiv, indiferent dacă ești sau nu vegetarian. Nu credeam că este cazul să mai spunem că nici noi nu suntem vegetarieni.
Sub motto-ul “experience taste”, preparatele de la Tian își propun să întărească ideea că “meat -free” este și gustos, pe lângă beneficiile evidente legate de sănătate. Și chiar au reușit să ne răsfețe din plin papilele gustative cu asocieri surprinzătoare la nivel de gust și textură.
Am fost la prânz la Tian și am ales varianta meniului de 3 feluri, cu desert inclus. Fără băuturi acesta este 32 de euro, ceea ce pentru o experiență cu 1 stea Michelin este mai mult decât decent. Iar dacă luăm în calcul prețurile restaurantelor din Viena în general, este chiar o variantă foarte convenabilă.
Totul a început, așa cum ne așteptăm, cu bunătăți din partea casei. Care într-un restaurant vegetarian cu stele Michelin se traduc în fiole cu ulei de măsline din mai multe zone ale lumii, clasicele pâini de casă și un amuse bouche care îți place foarte tare, dar ale cărui ingrediente ai putea să le reproduci doar cu o lista în față. Cam asta a fost senzația pe tot parcursul mesei, de fapt. Nu știi niciodată exact câte vegetale se află în farfuria ta și dacă le-ai mai încercat până acum.. Mai ales că multe dintre fructele, legumele și condimentele folosite de chef Paul Ivić în preparatele de la Tian sunt pentru noi astăzi din categoria “de mult uitate”. Cum ar fi “salsify” sau în română, barba-caprei.
Ne-au plăcut în mod special sufleul de parmesan cu salată de rădăcină de pătrunjel, gnocchi Madeira cu varză de Brussel și rădăcinoase și mousse-ul de ciocolată vegan. Totul este bun, ușor și montat apetisant în farfurie, cu jocuri de texturi și multă culoare.
Iar dacă non-vegetarianul din tine avea îndoieli că o masă completă fără carne poate fi suficient de gustoasă, diversificată, sățioasă sau suficient de satisfăcătoare, experiența culinară la Tian ți le demontează rând pe rând.
Ne-a plăcut și partea de decoruri și atmosferă. Tian ocupă o clădire veche, cu tavan înalt și stucatură impecabilă Tema lor naturală se reflectă și în decoruri: candelabrele sunt făcute din lemn, iar plantele verzi sunt strecurate peste tot prin restaurant în moduri inedite. Este elegant și cald în același timp.. În plus, au la subsol un wine bar cu o ofertă interesantă de vinuri austrice și internaționale, care merită chiar o vizită separată. Au în jur de 500 de sticle.
Așadar, Tian este o variantă excelentă pentru prânz pe care o recomandăm oricui vizitează Viena. Dacă vrei să te bucuri de experiență, trebuie să iei în calcul că rezervarea este esențială. De preferat cu cel puțin 1 săptămână în avans, mai ales dacă vrei să mergi la Tian în weekend.
Ce mai trebuie să știi:
- pentru cină prețurile pornesc de la 81 euro pentru un meniu cu 4 feluri și wine pairing și ajung la 120 pentru 8 feluri
- majoritatea ingredientelor folosite sunt organice și provin din grădina proprie aflată în regiunea Carinthia
- restaurantul este închis duminica și lunea
Tian | Himmelpfortgasse 23| +43 (0)1 890 4665 | www.taste-tian.com
Lasă un răspuns