Țara Bascilor este acea fâșie pe coasta Atlanticului la granița Spania-Franța, ce acoperă teritorii în ambele țări. Relieful este generos, tradiția culinară bine înrădăcinată, la fel și inovația noilor generații, iar densitatea stelelor Michelin per cap de locuitor e cea mai ridicată din Europa. În plus, multe dintre cele mai bune adrese culinare ale lumii desemnate de Wold’s 50 Best Restaurants sunt găzduite de această regiune. Așadar, Țara Bascilor este cunoscută și apreciată de lumea întreagă drept una dintre cele mai intense destinații culinare ale globului.Au trecut patru ani de când am ajuns prima dată aici. Iar relația noastră cu locul a evoluat mult între timp. De atunci am petrecut în jur de 3 luni în Țara Bascilor, punând cap la cap toate vizitele, am devenit ambasadori World’s 50 Best Restaurants, ne-am împrietenit cu majoritatea chef-ilor din regiune. Iar perspectiva noastră asupra gastronomiei s-a dezvoltat, la fel și accesul la informații de culise.
Așa că am decis să te ajutăm să compui o vacanță culinară de neuitat în destinația gastronomică numărul 1 din Europa. Am adunat într-un singur articol cele mai bune locuri și cele mai bune ponturi pe care le-am testat vizitând Țara Bascilor an de an. Un ghid complet pentru foodies.
Când mergi în Țara Bascilor?
Apropierea de ocean aduce schimbări rapide și drastice ale condițiilor meteo, chiar și în sezonul cald. E recomandat să iei în calcul intervalul Mai – Octombrie. Noi preferăm a doua parte din mai și începutul lunii septembrie. Pentru că ingredientele sunt extraordinare și evităm sezonul de vârf. Sigur că, teoretic, lunile de vară aduc o probabilitate ridicată a temperaturilor bune de plajă. Dar nimic nu e garantat. Noi am avut șansa să experimentăm 17 zile maraton de ploaie în iunie.
Variante de zbor: București-Bilbao
Toate vacanțele pe care le-am planificat până acum au fost cu zbor în Bilbao. Aceasta este ruta pe care o recomandăm. Peste vară există zbor direct cu Iberia/Vueling-plecare duminică, retur sâmbătă. Altfel, noi alegem în general zbor Lufthansa cu escală scurtă în Munchen sau Frankfurt.
Închiriat mașină
Exceptând cazul în care mergi doar peste weekend în Bilbao sau San Sebastian, ar trebui să iei în calcul închirierea unei mașini. Este cel mai bun mod de a explora regiunea. Noi închiriem de obicei mașini de la Hertz, direct din aeroport.
Programul perfect
Pe langă mâncăruri și vinuri excelente, Țara Bascilor oferă golfuri, plaje cu nisip fin, munți cu vedere deasupra oceanului, locuri romantice, istorie din plin, muzee interesante și un mix arhitectonic special. Iar fiecare oraș, fiecare provincie, are altă atmosferă și își poartă renumele pentru motive diferite.
În funcție de priorități, lista de preferințe culinare, timp, dorința de plajă sau alte activități care să îți condimenteze vacanța, programul poate lua multe forme. Însă mâncarea va fi întotdeauna elementul central.
Gastronomia este un soi de a doua religie în Țara Bascilor. Și indiferent că alegi fine dining, street food sau ingrediente proaspete de experimentat în propria bucătărie închiriată, este extrem de dificil să obții altundeva în Europa echilibrul între calitate de top, prețuri decente și creativitate pe care îl oferă Țara Bascilor.
Ți-am pregătit o listă cu elementele de neratat pentru zonele principale ale Țării Bascilor. De la restaurante de rezervat, la hoteluri și alte lucruri interesante, cu argumente pentru fiecare dintre ele. Am marcat cu verde locurile pe care le-am adăuga fără să stăm pe gânduri în agenda primei vizite. Selectează orașul din lista de mai jos sau scroll down pentru întregul material.
San Sebastian
Bilbao
Partea franceză
San Sebastian / Donostia
Oprire obligatorie, mai ales la prima vizită. Pentru baruri de pintxos (tapas), restaurante legendare și una dintre cele mai faimoase plaje ale bătrânului continent. În plus, San Sebastian poate fi baza perfectă pentru a explora întreaga regiune cu mașina.
Unde stai?
Maria Cristina (5*) – poziționat la doi pași de plajă, Maria Cristina e un reper de lux clasic și cu siguranță cel mai bun hotel din San Sebastian. Totodată cel mai scump (alături de Akelare).
Arizul Congress (4*) – un hotel nou, camere destul de basic, dar drăguțe, aproape de plajă și de centru, cu un raport decent value for money. Minus: camerele nu sunt chiar perfect izolate.
Astoria 7 (4*) – hotelul în care am stat la prima noastră vizită în San Sebastian. Arată bine, se întâmplă lucruri interesante în jurul lui (inclusiv Don Serapio), au un bar de tapas interesant la parter, wine bars și magazine împrejur. Însă este destul de departe de plajă și Centrul Vechi.
Casa Bule – probabil cel mai bun raport între ce primești și ce plătești, dacă vrei să stai chiar în Centrul Vechi. Poziția este punctul forte al locului. Este literalmente în mijlocul acțiunii, între barurile de Pintxos. Casa Bule funcționează în sistem pensiune, are camere basic, o zonă comună cu ceai, cafea și câteva gustări, plus recepție mare parte a zilei.
PRO TIP: Când îți alegi hotelul, ia în calcul și parcarea. Un serviciu destul de piperat care se plătește separat cam peste tot. Între 15 și 30 de euro pe zi.
Unde mănânci?
Începem cu barurile de tapas, denumite baruri de pintxos în partea de Nord a Spaniei.
Ca bază de plecare, există trei reguli mari de care să ții cont: comanzi doar din meniu, niciodată dintre preparatele expuse la bar. Locurile cele mai aglomerate sunt în general cele de încercat, nu de evitat. Și nu în ultimul rând, fiecare bar are niște specialități ale casei pentru care este cunoscut, 1-2-3 pintxos. Pe acelea vrei să le încerci și tu, crede-ne pe cuvânt.
Dacă ești la prima vizită, poți lua în calcul și un tur organizat în jurul acestei activități de explorare a barurilor de pintxos. E o opțiune bună pentru începutul vacanței în San Sebastian. Te ajută să intri în atmosferă și să înțelegi câteva elemente din cultura și istoria locului. Îți lăsăm link aici pentru mai multe detalii.
Și acum să trecem la recomandări concrete. Am testat, spunem noi, toate locurile interesante din San Sebastian. În sezoane diferite. Pe unele dintre ele, le-am vizitat de zeci de ori. Așadar, inspiră-te cu încredere din lista noastră și mulțumește-ne mai târziu.
Barurile noastre de Pintxos preferate
Borda Berri. De neratat din meniu: risotto cu brânză locală Idiazabal afumată, ureche de porc gătită încet, caracatiță și Salmorejo. Preparate clasice la Borda Berri, al căror gust îți va însoți mult timp amintirile de vacanță.
Ganbara. Loc faimos pentru ciuperci de sezon “a la plancha” și Jamon de Bellota la calitate memorabilă. Așadar, nu rata: ciuperci cu gălbenuș de ou, platou cu Jamon, anghinare și/sau ardei Guernica când sunt în sezon. În plus, să fii deschis la recomandări din partea staff-ului, este cel mai bun lucru pe care îl poți face pentru reușita experienței tale.
Atari. Specialitatea casei: pintxos cu somon afumat. Însă noi mergem aici din alte motive. Respectiv: obraz de vită, sardine, merluciu, crochete cu Jamon Iberico. Plus gin tonic.
La Vina. Tradițional, aici se termină serile petrecute pe străzile din San Sebastian. Mai specific, cu o porție de Cheese Cake caramelizat, specialitatea La Vina. În general, nu suntem mari admiratori cheese cake, dar locul acesta ne convertește în fiecare seară a vacanțelor noastre.
Alte baruri de tapas care ne plac, dar unde ajungem mai rar. Preparatele lor, chiar dacă foarte bune, ne motivează mai puțin pașii într-acolo decât barurile deja menționate. La Cuchara din San Telmo (specialitate: foie gras), Gandarias (specialitate Solomillos – pintxos cu friptură de vită), Txepetxa (specialitate: sardine).
În plus, nu poți pleca din San Sebastian fără să experimentezi: Txuleta. Un tip de steak specific zonei, provine de la rasa de vite Rubia Gallega, e servită în porții de 1-1.2 kg (în jur de 40-50 euro). Locuri faimoase pentru Txuleta în San Sebastian: barul de pintxos Nestor și restaurantele Casa Uriola, Gandarias.
Restaurante
Ibai. Restaurant cu doar câteva mese, decorat modest, poziționat în subsolul unui bar de tapas. Un loc care a fost inclus în topul celor mai “subapreciate” restaurante din lume. Mâncarea aici este pur și simplu senzațională. Fără meniu, fără prețuri afișate și fără ca echipa să îți înțeleagă engleza. Primești o listă cu cele mai proaspete ingrediente ale zilei (în engleză de data asta), îți indici alegerile cu degetul și aștepți ca masa să îți fie acoperită cu interpretarea bucătăriei asupra ingredientului cu pricina.
Rezervările la Ibai sunt un subiect ușor controversat. Restaurantul este mic, deshis doar la prânz de luni până vineri. Și foarte căutat de altfel. În plus, nu vorbesc engleză și acceptă rezervări telefonic sau în restaurant. Așa că, fie te duci în persoană cu câteva zile înainte, fie reușești să fii convingător la telefon. În spaniolă.
Rekondo. Un adevărat paradis pentru iubitorii de vinuri. Proprietarul, Txomin Rekondo, colecționează vinuri speciale de peste 50 de ani, rezultând într-una dintre cele mai apreciate colecții din lume în acest moment. Partea și mai frumoasă este că Rekondo vinde aceste sticle valoroase cu un adaos mic față de restaurantele de top din lume care își permit să le aibă în meniu.
Amelia (1*). Cel mai nou restaurant cu stele Michelin din San Sebastian și singurul deținut de un expat. Chef-ul argentinian Paulo Airaudo este primul chef străin care reușește să se impună în San Sebastian. Pe noi ne-a impresionat foarte tare abordarea lui culinară multiculturală încă de la prima vizită, așa că l-am inclus în lista “must-try”.
Arzak (3*). Arzak este un restaurant legendar. Are 100 de ani și este la a 4-a generație pasionată de cultură culinară bască. Juan Mari Arzak este cel care a preluat bucătăria restaurantului în ’67 și i-a adus faima de acum. A primit 3 stele Michelin în 1989 și a predat ștacheta de câțiva ani, fiicei sale. Elena continuă să ducă mai departe povestea, cu aceeași măreție. A fost declarată Best Female Chef in the World în 2012.
Am adăuga Arzak pe listă pentru prima vizită în San Sebastian. Este un clasic.
Mugaritz (2*). Considerat de mulți a fi “cel mai aventuros restaurant din lume”, Mugaritz se află într-un continuu proces de inovare de 20 de ani. Din punctul nostru de vedere, este un restaurant pentru avansați sau pentru iubitorii de aventură. Și chiar și așa, Mugaritz este o experiență polarizantă inclusiv în interiorul industriei. Fie îți place teribil și o trăiești cu entuziasm până la ultima celulă, fie nu o înțelegi de niciun fel.
Noi am fost de două ori la masă aici și ne declarăm impresionați. Am experimentat inclusiv meniul aniversar al celor 2 decade de creativitate sărbătorite cu fast în 2018. Am povestit mai multe despre cum percepem noi Mugaritz într-un articol pentru Relais & Chateaux. Îl găsești aici.
Martin Berasategui (3*). Singurul chef din Spania care deține 2 restaurante cu 3 stele Michelin. Restaurantul care îi poartă numele, Martin Berasategui, poziționat la câteva minute de condus în afara orașului San Sebastian, și Lasarte din Barcelona.
Martin Berasategui a fost o prezență constantă în World’s 50 Best pentru mulți ani. Și sunt în continuare mulți cei care îl consideră cel mai bun restaurant din Spania.
Pentru noi, nu este chiar acolo sus între experiențe, l-am lăsa mai spre finalul listei. Dar asta și în contextul în care opțiunile zonei sunt absolut senzaționale, iar prioritizarea devine riguroasă.
Akelare (3*) oferă cel mai bun view din regiune. Chiar dacă o masă cu vedere la ocean sună bine oricum, mâncarea de aici merită experimentată și “cu fața la perete”. Abordare clasică, ingrediente de top, bineînțeles. În plus, Akelare a adăugat de curând ofertei și un super-hotel, parte din prestigioasa asociație Relais & Chateaux. Este de luat în calcul pentru cazul în care vrei să rămâi peste noapte aici, după cină.
Activități in San Sebastian
Chiar dacă mesele și degustarea vinurilor îți vor ocupa mare parte din timp, îți vei dori să faci și altceva. Mențiuni relaxante și cu efort minim sau deloc: cele 3 plaje din San Sebastian, faimoase de altfel, urcare cu funicularul pe muntele Igueldo cu priveliște grozavă deasupra apei sau o plimbare romantică pe celălalt munte, Urgull.
Totuși, dacă ai mașină la dispoziție, merită să explorezi satele din jur. Poate chiar o scurtă vizită peste graniță, in Franța. Granița este cam la 30 de minute de condus de San Sebastian.
Sate în împrejurimi
Fiecare sat pescăresc din zona de coastă are farmecul lui, de dozat într-o zi întreagă sau doar În câteva ore. Plajă, restaurante, peisaje incluse.
Getaria (app. 20 km distanță de San Sebastian). Sat liniștit cu plaje destul de bune, cunoscut lumii pentru două mari obiective. Primul, unul dintre cele mai bune restaurante de pește din lume, Elkano (1*). Al doilea, muzeul lui Cristobal Balenciaga, designerul originar din Getaria care a făcut istorie în lumea modei. Ambele sunt de neratat, chiar de la prima vizită în Țara Bascilor.
Hondarribia (app. 15 km distanță de San Sebastian). Ultimul sat înainte de granița cu Franța. Probabil cea mai interesantă așezare din perspectiva mixului arhitectură, peisaje, atmosferă.
Dacă vrei să îți compui un traseu mai elaborat, să vizitezi mai multe sate (cum am făcut și noi de multe ori) inspiră-te din lista extinsă de aici.
Țara Bascilor. Partea franceză
Ca vizitator merită cu siguranță să observi perspectivele ambelor țări asupa Țării Bascilor.
Bascii spanioli, în marea lor majoritate neagă apartenența bascilor francezilor la Țara Bascilor. Pentru că bascii francezi s-au integrat, și-au amestecat tradițiile cu cele ale Franței și și-au văzut mai liniștiți de viață, în timp ce bascii spanioli s-au luptat din răsputeri pentru autonomie.
Granița Spania-Franța se află la 30 de minute de condus față de San Sebastian. Așa că nu îți va fi deloc greu să cercetezi zona, chiar dacă vacanța ta este organizată în jurul obiectivelor spaniole.
Poți să aloci relaxat o zi întreagă pentru plimbări printre localități. De neratat Biarritz și St Jean de Luz. Sau poți extinde vacanța cu o noapte la Auberge Basque în Saint-Pée-sur-Nivelle.
Un loc romantic și totodată o adevărată destinație gastronomică conturată de familia Bechade. Am scris mai multe despre experiența noastră la Auberge Basque într-un articol separat pentru Instants, revista Relais & Chateaux. Îl găsești aici.
Bilbao
Atmosfera este foarte diferită față de San Sebastian. Bilbao este un oraș mai mare, mai modern și cu siguranță, mai efervescent. Bilbao își construiește pas cu pas reputația de a doua capitală gastronômica a Țării Bascilor. Chiar a găzduit Gala World’s 50 Best Restaurants în 2018, la care am participat și noi.
Bilbao este un oraș industrial la bază. A cunoscut o dezvoltare accelerată la finalul anilor ‘2000, perioada în care a apărut și muzeul Guggenheim. Astăzi, Bilbao este un loc în care am putea să ne mutăm de mâine.
Unde stai?
Hotel Miro (4*) – hotel boutique cu poziție excelentă, creația designerului de fashion Antonio Miro. Cel mai bun raport „value for money”.
Carlton (5*) – probabil cel mai bun hotel din Bilbao din toate punctele de vedere. De luat în calcul și Gran Hotel Domine (vizavi de Guggenheim).
Există și varianta explorării luxului din altă epocă la Castillo de Arteaga.
O proprietate istorică dăruită comunității în forma aceasta de către Napoleon III și Eugenia de Montijo, când fiul lor a fost desemnat cetățean de onoare al regiunii în sec 19. Castillo de Arteaga este parte din asociația Relais & Chateaux și se află la 30 minute în afara orașului, în mijlocul unei rezervații naturale. Noi ne declarăm mari admiratori, ne-am petrecut două vacanțe aici, în doi ani consecutivi.
Îl poți lua în calcul și ca opțiune pentru masa de prânz dacă ai în plan să explorezi rezervația, să vizitezi păsările la Urdabai Birds Center sau să mergi la plajă puțin mai sus, spre Leida și Laga.
Unde mănânci?
Pintxos Bars
De câte ori ajungem în Bilbao ne bazăm pe recomandările lui Josean Alija, Head Chef/Owner Nerua (1*, nr. 57 în World’s 50 Best 2018). Lista se află pe blog-ul lui. O găsești aici.
E în spaniolă, dar sigur te descurci 🙂
Nouă ne place Gure Toki.
Restaurante
Azurmendi (3*). Am vorbit de multe ori despre Azurmendi, unul din locurile noastre de suflet din Țara Bascilor. Este singurul restaurant cu 3 stele Michelin în care am mâncat de patru ori până acum. O experiență memorabilă de fiecare dată. Eneko Atxa este un Chef și un om extraordinar.
Restaurantul este poziționat în vârful unui deal acoperit de vii, în afara orașului. Dar poți ajunge fără probleme cu un taxi. Este de câțiva ani buni în topul World’s 50 Best Restaurants și a câștigat de 2 ori premiul special pentru sustenabilitate.
Nerua (1*). Poziționat chiar în interiorul muzeului Guggenheim din Bilbao, Nerua este unul dintre locurile noastre preferate din Țara Bascilor. L-am vizitat de 2 ori și este cumva genul acela de experiență aparte pe care ajungi să o apreciezi tot mai mult cu timpul.
Dar trebuie să fii în zona de percepție potrivită. Fie ești un minimalist prin definiție, fie curiozitatea îți inundă fiecare celulă, fie portofoliul tău cu astfel de mese este extins.
Chef & Owner Josean Alija aduce simplitatea la nivel de artă. Reușește să compună farfurii extraordinare folosind unerori chiar și un singur ingredient. Asocierile sunt curate, puritatea produsului este motorul, iar stock-urile sunt conectorul elementelor. Are un departament separat în bucătărie care se ocupă doar de prepararea stock-ului. Experiența Nerua este cu siguranță pe măsura muzeului în care a fost integrat.
Un alt restaurant pe care absolut toată lumea îl vorbește de bine, dar pe care noi nu am reușit să îl testăm este Mina.
Etxebarri (1*, locul 10 în World’s 50 Best). Într-un decor idilic în satul Atxondo, la jumătatea distanței dintre Bilbao și San Sebastian, se află restaurantul lui Victor Arguinzoniz. Cunoscut drept „părintele grătarului modern”, Victor și-a construit restaurantul, Etxebarri, în jurul unei singure tehnici de gătit și a celor mai bune ingrediente pe care le are regiunea de oferit.
Se află de câțiva ani între primele cele mai bune restaurante ale lumii. Însă Victor continuă să fie foarte rar spre niciodată văzut altundeva decât în propria bucătărie, obținând magie la grill-ul său custom made, conturat după propria-i viziune inovatoare.
Activități
Guggenheim. Una dintre cele mai spectaculoase clădiri din lume, câștigatoare a numeroase premii de arhitectură și un muzeu dinamic pe care îl redescoperim cel puțin la fel de interesant la fiecare vizită în Bilbao. Cu siguranță sub eticheta „obligatoriu” de experimentat în Bilbao.
Avem o listă de locuri și lucruri de făcut și în apropiere de Bilbao. Dacă ai la dispoziție mașină, de neratat ar fi:
San Juan de Gaztelugatxe. O mânăstire din sec. 9 în mijlocul apelor. Unul dintre locurile istorice de referință ale Țării Bascilor și totodată una dintre locațiile de filmare pentru Game of Thrones, sezonul 7.
Rezervația Urdaibai. Sunt puțini cei care știu că la Nord de Bilbao se află una dintre cele mai importante rezervații din Europa, un loc de popas pentru păsările migratoare în drumul lor spre țările calde. Recomandăm o vizită la Urdabai Birds Center.
Plajele Leida și Laga. La 5 minute de condus de Castillo de Arteaga ai parte de 2 din cele mai spectaculoase plaje din Țara Bascilor. Mai sălbatice, mai puțin populate.
Am ajuns la final cu ghidul nostru. Sperăm să îți fie de folos pentru planificarea vacanței în Țara Bascilor. Dacă ai întrebări, știi unde ne găsești 🙂
Lasă un răspuns