Avem un nou loc în peisajul gastronomic al Bucureștiului. Deschis la finalul lunii ianuarie, Vié este un concept ce aduce sub același acoperiș un magazin de vinuri craft și un restaurant cu bucătărie creativă și atmosfera relaxată. Locația se află pe Nerva Traian 27-33, vizavi de prietenii de la Grain Trip.
Povestea Vié
Vié face parte din grupul Tamara, o afacere de familie în spatele căreia se află Andreea și Eric Barocca. Grupul are deja 2 locații în Paris, restaurantul Tamara și wine bar-ul Nellu. Și există deja planuri pentru extindere, următoarea destinație fiind Tokio în a doua parte a acestui an.
Andreea și Eric sunt ceea ce noi numim “Citizens of the World”. Cu un background de success în industria de Software, ei locuiesc în prezent în Paris, după 7 ani petrecuți în New York și 1 an în Londra. Iar urmatoareul oraș pe care au decis să îl numească acasă este Tokyo. Proiectele din industria ospitalității au venit pentru ei ca o continuare naturală a pasiunilor legate de călătorii, gastronomie și vinuri pe care le împărtășesc de mulți ani.
Decizia de a deschide un restaurant în Romania are o rădăcină puternic emoțională, însă și doza de pragmatism necesară unui business de succes. Andreea s-a născut și a crescut în Romania. Și-a dorit să deschidă un restaurant în București motivată de aceasta legătură. Însă, a pus întotdeauna pe masa perspectiva oportunităților existente pe piață românească a restaurantelor și diferență pe care o poate face abordarea Vié.
Vié – prima impresie
Locația este atipică pentru un restaurant gastronomic în București. Pe Nerva Traian, la parterul unui ansamblu rezidențial. Andreea și Eric au pariat pe efervescența care se simte în zonă și noi credem că nu s-au înșelat.
Organizarea, decorul și atmosfera ne amintesc de restaurantele moderne actuale ale Parisului. Intrarea se face prin wine shop. Aici are loc prima întălnire a oaspeților cu vinurile craft, oferind în același timp un cadru larg al întregului loc. De aici poți vedea tot restaurantul îmbrăcat în tonuri de albastru închis declinate pe texturi diverse și bucătăria semi-deschisă. Pereții poartă cu mândrie portrete expresive ale unora dintre cei mai interesanți producători de vinuri craft, realizate chiar de Eric. Inclusiv unul dintre preferații noștri all-time, Klinec, pe care am avut ocazia să îl vizitam împreună cu Ana Ros la ultima noastră aventură în Slovenia.
Meniul de la Vié. Chef Radu Iliescu.
De direcția gastronomică de la Vié se ocupă Radu Iliescu, chef din noua generație, cu experiențe notabile în restaurante cu stele din Franța și Belgia. Noi ținem legătură cu Radu de câțiva ani și ne bucurăm că a ales să revină în Romania.
Meniul de la Vié este scurt. 3 startere, 3 feluri principale, 2 deserturi. Și un meniu de tasting de 6 feluri cu wine pairing disponibil. Noi am încercat meniul de tasting la prima vizită.
Preparatele și gusturile lui Radu sunt moderne, actuale. Ne-am amintit încă o dată de restaurantele moderne din Paris. Câteva exemple că să-ți faci o idee.
Praz gătit lent cu păstrăv afumat și Slănină de Mangaliță
Terină de miel cu morcovi copți, mangold și iaurt de bivoliță
Țelină Coaptă, risotto de semințe și țelină, brânză de Burduf.
Mâncarea lui Radu a fost o supriza plăcuta pentru noi. În condițiile în care locul se afla la început de drum și clar este loc pentru evoluție. Cât despre vinuri…
Vinurile de la Vié
Vinurile reprezintă diferentiatorul principal pe care îl are Vié față de orice alt restaurant din România în acest moment. Pentru că grupul Tamara are și un business care se ocupă de distribuția de vinuri craft la nivel global și are acces la cei mai interesanți producători.
Astfel meniul de vinuri de la Vié este interesant atât pentru foodies cu o deschidere globală (care se întâlnesc des cu vinuri craft), dar și către exploratorii aflați la început de drum. Noi ne-am bucurat să regăsim în rafturi și în meniu producători pe care îi știam și apreciam, precum Klinec, dar și alții care ne-au impresionat descoperindu-i aici. Cum este Roxanich, un producător din Istria, ce reușește să aducă în pahare temperamentul special al unei zone dintre munte și mare, a unei regiuni apreciate pentru producția de vin încă din antichitate, adăugand discret și propria sa personalitate.
Lista de vinuri și meniul de wine pairing sunt o demonstrație, o introducere în lumea vinurilor craft. La asta se adaugă talentul și pasiunea lui Vlad Nistorescu, somelierul de la Vié.
Încheiem prin a le dori mult success celor de la Vié. Noi vom urmări evoluția și le vom trece pragul alături de alti prieteni în perioada următoare.
Restaurantul este deschis de miercuri până duminică doar pentru cină.
Lasă un răspuns