Gordon Ramsay este un adevărat celebrity-chef și deținătorul unui imperiu culinar. Are o mulțime de TV show-uri de succes la activ, cărți bestseller și restaurante desfășurate pe trei continente care i-au adus de-a lungul timpului un număr de stele Michelin din două cifre.
Și este probabil chef-ul căruia internetul i-a dedicat cele mai multe meme-uri datorită temperamentului său vulcanic și utilizării excesive de “F words” alături de mai toate activitățile sale în bucătărie.În ciuda celor 30 de restaurante pe care le numără astăzi grupul Gordon Ramsay, primul său restaurant din Chelsea, Londra este în continuare “the flagship restaurant” și singurul cu 3 stele Michelin.
Eram de mult timp curioși să încercăm preparatele de aici, așa că Gordon Ramsay at Royal Hospital Road a fost prima rezervare pe care am făcut-o pentru vizita noastră recentă din Londra.
Despre Gordon Ramsay
Gordon Ramsay și-a început cariera lucrând alături de nume mari precum Marco Pierre White, Albert Roux, Pierre Koffmann, Joel Robuchon și Guy Savoy.
Restaurant Gordon Ramsay este primul său restaurant solo, poziționat în locul unui alt restaurant de referință în istoria culinară a Angliei – Tante Claire al lui Pierre Koffmann.
RGR s-a deschis în ’98, iar în 2001 avea deja cea de-a treia stea pe care o păstrează și astăzi. Astfel Gordon Ramsay a devenit primul chef de origine scoțiană distins cu 3 stele Michelin și totodată a intrat în liga extrem de restrânsă a restaurantelor de 3 stele din Anglia. Astăzi, Anglia are 4 restaurante la acest nivel, dintre care două se află în Londra: RGR și Alain Ducasse la Dorchester.
Până anul trecut, responsabilă de bucătăria de la Restaurant Gordon Ramsay a fost Claire Smith, parte neîntreruptă a echipei încă din 2008 și totodată singura femeie chef din UK care a deținut această acoladă de stele. După valul de atenție și popularitate pe care l-a dobândit din această poziție, Claire a decis că este momentul să își deschidă propriul restaurant, de asemenea parte din grupul Gordon Ramsay. Așa că momentan a făcut un pas în spate în poziția de consultant al Restaurant Gordon Ramsay, iar poziția de head-chef este ocupată de Matt Abé. Respectiv un chef de origine australiană cu un istoric de 10 ani în grupul în cauză.
Locație
Restaurant Gordon Ramsay ocupă un spațiu mic, intim, pe Royal Hospital Road în cartierul Chelsea al Londrei. De altfel este cel mai mic restaurant cu 3 stele Michelin în care am fost până acum. La nivel de spațiu este comparabil cu Alcron (1*) din Praga, un restaurant cu numai 20 de locuri. Având aproape aceeași dimensiune ca Alcron, RGR are însă 45 de locuri. Mesele sunt foarte apropiate. Dacă ești curios, poți afla fără efort ce se discută la masa de alături. Iar de fiecare dată când cineva se ridică de pe scaun sau trec doi membri ai staff-ului pe același “culoar”, persoana în mișcare o bate pe cealaltă pe celălalt pe umăr astfel încât să evite cel mai mic gest care ar fi putut duce la incidente, din lipsă de spațiu.
Interiorul este decorat simplu, clasic. Pereții sunt îmbrăcați în lemn de culoare deschisă, ferestrele sunt mari poziționate doar pe peretele care dă în stradă, mesele stau aproape una de cealaltă cu fețe de masă albe apretate și trandafiri proaspeți. Cel mai “cu personalitate” element al decorului este candelabrul circular din lemn, alb patinat.
Meniu
Restaurant Gordon Ramsay este deschis pentru prânz și cină de luni până vineri. Are meniu de prânz de 3 feluri la 65 de lire sterline, meniu de sezon cu 7 feluri (incluzând sorbet și brânză) la 185 de lire, meniu a la carte, meniu vegetarian (3 feluri) la 110 lire și meniul Prestige care include preparatele semnătură ale restaurantului – 7 preparate la 145 de lire sterline. Acesta din urmă a fost și alegerea noastră.
Masa a început cu o surpriză din partea chef-ului. Un gălbenuș de ou afumat servit în coajă, cu bacon, piure din cartofi, brânză, chives și cu o subtilă aromă de trufe.Introducem o mențiune specială și pentru pâinea cu ceapă și bacon de care am abuzat pe tot parcursul mesei, începând de aici.
Au urmat pe rând:
1. Pressed foie gras – greed apples, turnips, watercress, smoked duck
Unul dintre cele mai bune preparate pe bază de foie gras pe care le-am mâncat. Rivalizează cu cel de la L’Atelier Joel Robuchon din Paris. Combinația noastră preferată foie gras – măr alături de ceapă marinată, care a adăugat un nivel de aciditate binevenit alături de “greutatea” ingredientului principal.
2. Ravioli – lobster, langoustine, salmon, oxalis and wood sorrel
Acesta este cel mai faimos preparat al lui Gordon, în meniul de la RGD încă de la începuturi. Așadar și preparatul pe care l-am așteptat cel mai mult. Din păcate, pentru noi nu a fost chiar la înălțimea așteptărilor.
E o combinație clasică de arome, dar per total acel ravioli este prea „dolofan”, cu multe ingrediente din mare combinate în interior. Iar rezultatul este destul de uscat.
3. Poached Isle of Gigha Halibut – Atlantic king crab, finger lime, ras el hanout infused broth
Trebuie să recunoaștem că acesta este un preparat pe care noi l-am încadrat în categoria celor mai memorabile “all time”. Este creativ, gustos, suprinzator, cu niște texturi extraordinare.
Peștele perfect alb, suculent, așezat pe un pat din couscous de conopidă, muguri de pin și ardei roșu. Stratul superior include king crab și caviar de finger lime. Odată ajunsă toată povestea această la masă, în față noastră a fost turnată la baza preparatului o infuzie de condimente africane, petale de trandafir și apă de trandafiri. O alăturare pe care chiar nu ne-am fi imaginat-o așa, dar care este wow.
Felul principal a fost la alegere între două variante. Am decis să gustăm din ambele, așa că ne-am comandat diferit.
Varianta 1:
Roast pigeon – sweetcorn, lavender, honey, plum
Porumbel de Bresse, gătit excelent, servit alături de foie gras. Un preparat excelent. Cel mai bun preparat din porumbel pe care l-am mâncat până acum, urmat de cel de la Arzak din San Sebastian.
Varianta 2:
Braised, confit and roasted Herdwick lamb – autumn vegetable navarin
Pe aceeași farfurie au fost mai multe părți din miel (picior, coaste, umăr) gătite folosind tehnici diferite.
5. Soup – rasberry, lime, verbena
Un preparat menit să ne curețe palatul, dar pe care nu l-am simțit chiar grozav după paharul de vin roșu de la felul principal. Însă o trecere interesantă înspre zona de deserturi.
6. Sorbet – lemon, lime, bitters
7. Lemonade parfait – honey, bergamont, ship’s milk yoghurt
Un desert elegant, decadent, “with a touch of gold”.
Servire
Un personal destul de numeros într-un spațiu mic, lucru ce poate fi puțin copleșitor pe alocuri. Restaurant Gordon Ramsay este unul dintre foarte puținele locuri în care șeful de sală se plimbă special printre mese, găsește mai multe subiecte de discuție cu fiecare dintre invitați și livrează cu grijă din mesajele “Grupului Gordon Ramsay”. La final am avut ocazia să vizităm și bucătăria, a cărei dimensiune este pe măsura spațiului de dining.
Vinuri
Există un wine pairing compus exclusiv din opțiunile la pahar din meniu. Ne-a părut nu tocmai inspirat, așa că am optat pentru jumătate de sticlă de vin alb (half-bottle) pentru prima parte a mesei – Condrieu,Stephane Montez Domaine du Monteillet Condrieu 2014 – un vin excelent. Pentru felul principal și desert am ales cele 2 variante de vinuri la pahar din din meniu oferite la wine pairing.
Fel principal (Herdwick lamb): Domaine Henri Gouges Clos des Porrets Monopole, Nuits-Saint-Georges Premier Cru, France 2007
Desert: Arima, Gorka Izagirre 2007, Basque Country
Masa de la Gordon Ramsay a fost gustoasă, cu preparate excelent executate. Însă trebuie să recunoaștem că deși ne înclinăm în fața execuției impecabile, pe noi nu ne cucerește în totalitate.
Am simțit lipsa sentimentelor care ne însoțesc la masă în restaurantele de top “mai indraznețe”. Restaurant Gordon Ramsay nu este clar genul de loc în care să mergi dacă ești în căutarea celor mai noi tendințe în bucătărie, asocieri creative, storytelling sau vreun strop de entertainment. Pe de altă parte este o rețetă clasică, nu ai cum să dai greș cu o masă aici. Asta explică și de ce RGR este restaurantul preferat pentru aniversări al englezilor.
Din experiențele din Londra, pe noi ne-a impresionat cel mai mult The Ledbury (2*), dar înțelegem motivul pentru care britanicii preferă Restaurant Gordon Ramsay.
Ce mai trebuie să știi:
- Gordon Ramsay este unul din restaurantele cel mai greu de rezervat din Londra. Pentru că este închis sâmbătă și duminică și are și o capacitate redusă. De aceea e recomandat să îți faci rezervare cu 3 luni înainte.
Lasă un răspuns