“Imperfect. Cum îmbunătățești relația cu mâncarea și risipa”, prima noastră carte, este disponibilă în librăriile Cărturești din București și din țară, dar și online pe carturesti.ro.
Imperfect este un ghid complet pentru mai puțină risipă acasă și 45 de rețete de la 8 dintre cei mai apreciați chefi din România. Prin natura temelor atinse, această carte se poate integra conceptual în curentul zero waste. Dintr-o perspectivă mai largă, aceea a dezvoltării unui sistem, ea cuprinde și o sumă de mecanisme și valori care previn irosirea resurselor de orice fel, ajutandu-te să obții satisfacția unei relații mai echilibrate cu mâncarea.
Sunt aici să facem echipă pentru mai puțină risipă acasă, cu soluții adaptate nevoilor, culturii, infrastructurii, provocărilor și oportunităților pe care le aduce traiul în România de astăzi. Îți propun un sistem decizional eficientizat de-a lungul unei decade, strategii mai inteligente de cumpărături, metode de depozitare, pârghii de organizare eficientă și o bază de formule, rețete și metode de conservare care te pot ajuta să adopți o atitudine mai sustenabilă, care duce la mai puțină risipă alimentară.
Cartea este structurată în trei părți:
Capitolul 1. Organizare. Eficientizare. Depozitare. Reutilizare
Oferă soluții complete de prevenire și gestionare a contextelor care favorizează risipa în viața de zi cu zi.
Capitolul 2. Cum să conservi și să prelungești viața alimentelor
Dezvăluie direcții de conservare a surplusului și câteva rețete concrete din tradiționalul colectiv sau din secretele unor chefi autohtoni.
Capitolul 3. 45 de rețete antirisipă
Prezintă variante de a transforma în preparate gustoase ingredientele cele mai predispuse să ajungă în coșul de gunoi. Sunt 45 de rețete de la mine și de la Gabriel, echipa Amuse Bouche, și de la opt dintre cei mai cunoscuți și apreciați chefi din România: Alex Petricean, Alexandru Iacob, Oana Irina Coantă, Mihai Toader, Vlad Pădurescu, Mădălina Roman, Andrei Chelaru și Roland Suciu.
Această carte te va ajuta să:
• înveți cum să crești termenul de valabilitate al produselor prin depozitarea lor corectă;
• ai o imagine de ansamblu asupra unei săptămâni, astfel încât să reduci timpul dedicat
cumpărăturilor, cantitatea de mâncare cumpărată și presiunea unui răspuns rapid pentru
inevitabila întrebare „noi ce mâncăm azi?“;
• îți organizezi frigiderul corect, astfel încât să devină aliatul tău;
• privești resturile sau surplusul ca pe o ocazie de a acoperi pași de pregătire a meselor
pentru zilele aglomerate;
• înțelegi că oricine poate să gătească – important este să începi și să decizi pe parcurs cât
de departe vrei să mergi; nu există nicio competiție;
• construiești o perspectivă creativă în bucătărie;
• îți planifici din toate punctele de vedere momentele în care experimentezi: gusturi noi,
rețete noi, momente cu prietenii;
• redescoperi că gătitul nu trebuie să fie complicat pentru a-ți aduce satisfacția procesului
sau a rezultatului;
• dezvolți un sistem de a găti preparate complementare în aceeași fereastră de timp;
• integrezi formule, asocieri și principii simple de gătit, pe care să le aplici apoi nevoilor
bucătăriei și programului tău;
• înveți cum să conservi un ingredient în perioada de vârf a sezonului;
• să gătești cu alimente pe care le ai deja, privind cu flexibilitate ingredientele dintr-o rețetă dată
• primești inspirație și rețete de la cei mai apreciați chefi din România: Alex Petricean, Alexandru Iacob, Oana Irina Coantă, Mihai Toader, Vlad Pădurescu, Mădălina Roman, Andrei Chelaru și Roland Suciu.
Fotografii produs: Gabriel Gavrilescu
Fotografii portrete: Alex Gâlmeanu
Lasă un răspuns