Amuse Bouche împlinește 2 ani. Am decis să îl sărbătorim cum se cuvine cu o experiență mai specială. Așa că plecăm în cea mai mare aventură culinară de până acum. Mergem în Suedia, aproape de Cercul Polar, la cel mai izolat restaurant de fine dining din lume: Faviken.Photo Credits: Erik Olsson
Dacă ai urmărit Chef’s Table sau Mind of a Chef pe Netflix înțelegi mai bine de ce suntem așa entuziasmați de această aventură și de întâlnirea cu Magnus Nilsson.Photo Credits: Erik Olsson
Faviken se află în ținutul Jamtland, care în această perioadă a anului înseamnă natură înghețată și cam atât. Pe o rază de mulți kilometri în jurul restaurantului Faviken nu există nimic altceva. Și bineînțeles că nici nu crește nimic. Așa că masa noastră de 2 stele Michelin va include mai multe preparate gătite din ingrediente conservate într-o formă sau alta, folosind vechile metode ale oamenilor locului de a supraviețui peste iarnă.
Despre Faviken
Faviken este poziționat la 750 km nord de Stockholm și la 25 de km de stațiunea de schi Are.
Cel care a adus faima restaurantului și mențiunea lui în Top 50 cele mai bune restaurante din lume este chef Magnus Nilsson, născut și crescut în Jamtland, format apoi în Paris la L’Astrance (3*) unde a lucrat alături de Pascal Barbot.Photo Credits: Erik Olsson
Magnus a încercat încă de la întoarcerea în Jamtland din 2008 să ducă la un nou nivel ingredientele pe care le oferă acest pământ și tradițiile vechi ale locuitorilor de aici.
Printre ingredientele pe care le folosește în bucătăria de la Faviken: colostru de vacă, carne maturată de vită pentru lapte, scallops din Irlanda “culese” manual, cartofi gătiți și serviți în covor de frunze de toamnă, king crab, trufe locale, ouă de păsări sălbatice, păstrăv pescuit la copcă și tot așa.Photo Credits: Erik Olsson
Cât de greu este să îți faci rezervare aici? Putem să îți spunem că noi ne-am făcut rezervare în iulie pentru 24 noiembrie, cea mai apropiată dată la care am găsit o masă liberă.
Ne-a încântat ideea unei cine aici iarna, când toată povestea conservării ingredientelor le adaugă un nou strat de gust și pune mișcare o doză mai mare de creativitate, alături de un oarecare instinct de supraviețuire.
Începând de la această rezervare am început să construim o întreagă vacanță în Suedia. Care acum înseamnă 3 zile în Are, plus 4 în Stockholm.
Cum ajungem?
Zburăm până în Stockholm, de acolo luăm avionul numărul doi către Ostersund, urmat de încă 80 de km parcurși cu mașina până în Are. Aceasta este cea mai apropiată localitate de Faviken și este de fapt o stațiune de schi populară printre turiștii țărilor nordice.
Pentru a ajunge la retaurant în seara de 24 vom folosi un taxi, book-uit deja de staff-ul de la Faviken.
La întoarcere ne oprim în Stockholm pentru 3 nopți după care avem cursă directă spre București.
Programul avioanelor nu este foarte ofertant pentru cursele directe așa ca ne-a luat ceva timp până am găsit cel mai bun scenariu pentru noi.
Unde stăm?
Faviken oferă și cazare pentru o noapte și mic dejun. Mulți spun că trebuie să stai aici pentru experiența completă. Nu a fost însă cea mai bună variantă pentru noi. Am vrut din start să petrecem mai mult de o noapte în zonă pentru a ne putea bucura cum trebuie de tot.Photo Credits: Erik Olsson
Așa ca ne-am rezervat 3 nopți în Are la hotelul cu nivelul cel mai ridicat de “indoor entertainment”- Holiday Club Are care are în jur de 2000 de mp de parc acvatic și spa.
Pentru Stockholm am ales unul dintre hotelurile rețelei Small Luxury Hotels of the World, una dintre slăbiciunile noastre despre care v-am povestit și în alte articole. Hotelul este Lydmar (5*), este foarte aproape de multe obiective turistice, de centru istoric, restaurante de interes pentru noi și este înconjurat de apă. Revenim la întoarcere cu detalii despre cum a fost.
Ce vizităm?
Pentru perioada Are nu avem în program altceva decât relaxare. În secret, sperăm să avem noroc cu Aurora Boreală. Pe lângă asta, vom schia și ne vom plimba cu sania trasă de elani prin pustietăți înghețate.
Pentru Stockholm avem o listă de experiențe și obiective “de bifat”. Agenda noastră cuprinde muzeul navei de război Vasa, piața de Crăciun de la muzeul în aer liber Skansen, plimbare pe apă, muzeul Abba și un super tur culinar de la Viator.Photo: Shutterstock
Unde mâncăm?
Perioada din Jamtland are un singur highlight: Faviken.
Pentru zilele din Stockholm avem câteva rezervări plus o listă de așteptare 🙂
Matbaren (1*) – bistro-ul de 1 stea Michelin al lui Mathias Dahlgren. Mathias are și un restaurant cu 2 stele Michelin (unul dintre cele 3 restaurante cu 2 stele din Stockholm) pe care îl va închide la finalul acestui an. Review-urile și discuțiile dintre critici ne-au indicat că bistro-ul este mai bun 🙂
Gastrologik(1*) – Bucătărie nordică modernă cu doi chefi care au lucrat la Astrance și Pierre Gagnaire în Paris. Un restaurant aflat pe lista celor de la World 50 Best în zona de Discoveries. Probabil că sunt șanse să îl vedem și în top în curând.
The Flying Elk – este în grupul Frantzen din care face parte restautantul de 2 stele Michelin cu același nume, momentan închis. La The Flying Elk încă există o parte dintre vechile preparate de la Frantzen.
Revenim în curând cu detalii și recomandări. Între timp ne puteți urmări aventura pe Instagram.
Photo Credits: Erik Olsson http://favikenmagasinet.se/
Adela says
Veti scrie si despre Faviken? Pentru mine e staple de fine dining si sunt (mai mult decat) curioasa cum e perceputa cina si de alti romani (nu mai stiu pe nici unul care sa fi fost acolo). Ati reusit sa vizitati putin si domeniul? Ce v-a placut cel mai mult din toata cina?
Sarbatori de poveste.
amusebouche says
Buna Adela,
Vom scrie despre Faviken in curand. Momentan articolele din Suedia sunt in lucru 🙂 Nici noi nu mai stim pe nimeni din Romania care sa fi ajuns la Faviken in afara de voi.
Noi nu am reusit sa vizitam prea mult pentru ca era noapte + iarna. La nivel de preparate am retinut Crab-ul si Scallops. Poate reusim sa ne cunoastem la un moment dat si sa povestim mai multe. Iti dam un semn pe mail.
Sarbatori fericite!
Adela says
Please do. Sunt cam lenesa la comentarii dar va citesc tot timpul.
Si mie tot scallops si crab, plus limba de miel si starterul ala cu redcurrants, black garlic si bird’s liver custard. Cred ca ati avut si chestii noi voi, soooo looking forward sa publicati articolul.
Dau un semn cand ajung in Bucuresti, poate se nimereste sa ne sincronizam cumva. 🙂