Paul Bocuse este o legendă a bucătăriei franțuzești și unul dintre cei mai cunoscuți chefi la nivel global. Paul Bocuse este unul dintre inițiatorii curentului nouvelle cuisine, numele lui este asociat celei mai prestigioase competiții culinare din lume (Bocuse d’Or), are un instititut culinar care îi poartă numele și un restaurant cu 3 stele Michelin de mai bine de 50 de ani. Și acestea sunt doar câteva dintre realizările chef-ului care în 2016 a împlinit 90 de ani.
Având toate aceste informații, am așteptat și planificat în cele mai mici detalii vizita în Lyon, orașul care „respiră” Paul Bocuse. De la braseriile lui deschise 7/7, hotelul design Le Royal și Institutul Paul Bocuse, până la piața centrală care îi poartă numele și restaurantul care l-a făcut celebru – L’Auberge du Pont de Collonges (cunoscut și sub numele de Paul Bocuse).
Locație
Restaurantul L’Auberge du Pont de Collonges / Paul Bocuse se află la aproximativ 4 kilometri de Lyon. Este destul de ușor să îți faci rezervare. Restaurantul are capacitate mare (peste 100 de locuri) și este deschis 7 zile din 7. Noi ne-am făcut rezervare pentru sâmbătă seară, cu aproximativ 2 săptămâni înainte de vizită.
Restaurantul este efectiv un „templu” închinat lui Paul Bocuse. Statui de diferite mărimi, pereți exteriori pictați la scară de 1:1, imagini importante din istoria restaurantului și viața lui Paul Bocuse. Fiecare lucru este branduit și aproape orice poate fi cumpărat la plecare sub formă de suvenir.
Cum nu am avut onoarea de a-l cunoaște pe legendarul Paul Bocuse, ne-am mulțumit cu câteva poze cu statuile și pereții restaurantului 🙂
Meniu
Pe lângă varianta a la carte, sunt 3 meniuri de degustare din care poți alege: Classique, Bourgeois și Grand Tradition Classique. Fiecare meniu are câteva dintre preparatele clasice ale lui Paul Bocuse. Noi am optat pentru Grande Tradition Classique. Este varianta care include cele mai multe feluri clasice și singurul meniu în care poți regăsi supa cu trufe V.G.E., cel mai celebru preparat al lui Paul Bocuse. Meniul Grande Tradition Classique include 7 feluri (cu tot cu brânzeturi și desert). La nivel de vinuri am optat pentru varianta wine pairing care include 5 pahare de vin.
După un amuse bouche destul de basic și un pahar de șampanie de început, am ajuns la preparatele din meniul Grande Tradition.
1. Scallop of foie gras, pan cooked, passion fruit sauce
Primul preparat din meniu a fost foie gras tras la tigaie, servit pe un pat de mămăligă coaptă cu gaufre de cartofi și sos pe bază de fructul pasiunii. Este bun, dar foarte basic, mai mult genul de preparat pe care îl mănânci într-un bistro franțuzesc bun.
Vin/pairing: Gewurtztraminer VT Blason 2011-Beyer
2. Truffle soup V.G.E.
Al doilea fel din meniul Grande Tradition este cel mai cunoscut preparat la lui Paul Bocuse, probabil unul din cele mai celebre din bucătăria franceză-supa cu trufe V.G.E, care a fost pregătită pentru prima dată în 1975 pentru președintele Franței, Valéry Giscard d’Estaing, la palatul Elysée. Pentru noi a fost cel mai bun și cel mai spectaculos preparat din meniu.
Supa conține cuburi de morcov, țelină, carne de vită, foie gras și o cantitate generoasă de trufe negre tăiate în felii subțiri (app. 25 gr per porție). Totul servit sub un foetaj perfect.
Vin/pairing: Billecart Salmon Blanc de Blancs
3. Filet of sole à la Fernand Point
Fernand Point este precursorul lui Paul Bocuse și este considerat părintele bucătăriei moderne. Discutăm despre o rețetă și un stil de gătit din prima partea a secolului 20. Deci un preparat greu.
File-ul de sole este servit cu sos de smântână și unt, pe un pat de paste.
Vin/pairing: Saint Aubin La Pucelle 2013-Roux
4. Beaujolais winemaker’s sherbetUn sorbet de Beaujolais (zonă viticolă aflată în apropiere de Lyon) care a făcut trecerea spre un alt preparat clasic.
5. Bresse chicken cooked în a bladder à la Mère Fillioux’
Cel mai spectaculos preparat din meniu la nivel de prezentare. Un pui întreg de Bresse gătit într-o vezică de porc și pregătit pentru a fi mâncat chiar în fața noastră. Preparatul este pentru 2 persoane. Puiul este servit cu un sos pe bază de unt, alături de fasole verde păstăi și ciuperci Morel.
Spectacolul, servirea și modul de preparare, au fost impresionante. La fel și suculența puiului astfel gătit. La nivel de gust însă nu am simțit nimic special, o asociere de bază, cu aromele omogenizate într-un sos dens. Cu mult unt. Din nou discutăm despre un preparat foarte greu.
Vin/pairing: Marsannay „Les Echezots” 2012 – Chateau Mar
6. Sélection of fresh and matured cheese from «La Mère Richard
La Mère Richard este unul dintre cei mai cunoscuți producători / distribuitori de brânză din Lyon. O mare parte din aceste brânzeturi de la Paul Bocuse pot fi găsite și la magazinul lor din piața centrală-Les Halles. Noi testasem deja o parte dintre ele, așa că am considerat că acesta etapă a cinei nu a adus prea multe lucruri noi.
Unul dintre sortimentele care nu ar trebui să lipsească din orice selecție: brânza locală Saint-Marcellin.
Vin/pairing: Cote Rotie Château Montlys 2013-Semaska
7. Delicacies and temptations Fantasies & Chocolates
Pentru partea de desert am avut la dispoziție o selecție de prăjituri și torturi realizate de Bernachon, cel mai cunoscut ciocolatier din Lyon. Bocuse și Bernachon sunt două nume care au fost asociate încă din anii ’70. Deserturile realizate de Bernachon sunt senzaționale. Iar ciocolata, care poate fi cumpărată doar în Lyon, rivalizează cu cea mai bună ciocolată din Belgia. Desertul nostru preferat: tortul President, un desert pe bază de ciocolată bineînțeles.
Avem tot respectul pentru Paul Bocuse, rolul pe care l-a avut în dezvoltarea bucătăriei franceze și realizările sale extraordinare. Dar vizita la restaurantul său de 3 stele Michelin din Lyon a fost pentru noi una dintre cele mai dezamăgitoare experiențe culinare la un restaurant cu stele Michelin. Este plăcut să guști și să descoperi o bucățică de istorie culinară, însă totul este foarte comercial și foarte scump pentru ceea ce oferă.
Părerea noastră, după această experiență, este că L’Auberge du Pont de Collonges este un restaurant care și-a trăit perioadă de glorie și păstrează cele 3 stele Michelin doar mulțumită faimei și reputației lui Paul Bocuse.
Ce mai trebuie să știi:
- Meniurile de degustare costă între 160 și 260 euro (Grande Tradition)
- Prețurile pentru varianta a la carte sunt foarte mari. De exemplu sole-ul cu sos de unt este 78 de euro în meniul a la carte iar puiul de Bresse pentru 2 persoane costa 235 euro.
- Vinurile sunt între 14 și 20 euro pe pahar cu excepția șampaniei Billecart Salmon (27 euro/ pahar)
- Restaurantul este deschis în fiecare zi a săptămânii, un lucru neobișnuit pentru restaurantele de top, mai ales pentru cele din Franța
- Este recomandat să îți faci rezervare cu 1-2 săptămâni înainte de vizită
Lasă un răspuns