Mathias Dahlgren este unul din cei mai importanți chefs din Peninsula Scandinavă.
Este singurul suedez care a câștigat trofeul Bocuse D’Or (1997) și a fost desemnat chef-ul anului în Suedia de 4 ori. Este în același timp unul din cei 12 chefi care au semnat manifesto-ul care a pus bazele Noii Bucătarii Nordice în 2004.Photo credits: Magnus Mårding
În prezent, Mathias Dahlgren are două restaurante cu stele Michelin, ambele aflate în interiorul celui mai cunoscut hotel din Stockholm, Grand Hôtel.
Matsalen (2*) este restaurantul de fine dining și flagship-ul lui Mathias Dahlgren. A fost inclus și în lista celor mai bune restaurant din lume în perioada 2009-2012 ( locul 25 în 2010). Matbaren (1*) este bistro-ul gourmet, varianta mai casual și foarte gustoasă, pe care am ales-o și noi pentru weekend-ul prelungit pe care l-am petrecut în Stockholm.
Cum am ajuns la Matbaren?
A fost greu să ne hotărâm la unul dintre cele 2 restaurante. În mod normal, alegerea firească ar fi fost Matsalen, restaurantul de 2 stele Michelin. Dar în urma research-ului am aflat câteva lucruri care ne-au schimbat decizia. În primul rând, Matsalen urma să fie închis permanent la sfârșit de 2016 pentru a face loc unui alt concept de restaurant în 2017. Lucru care s-a și întâmplat.În plus, din articole și de la prieteni am înțeles că bistro-ul este mai bun și trebuie neapărat să îl încercăm. Am analizat lucrurile și am decis să mergem la Matbaren, urmând ca la următoarea vizită în Stockholm să testăm noul concept al lui Mathias Dahlgren.
Nu am regretat niciun moment decizia luată pentru că bistro-ul lui Mathias Dahlgren este unul din cele mai gustoase restaurante all-time. Și prima noastră recomandare pentru Stockholm.
Despre Matbaren
Matbaren este un bistro gourmet modern. Are o stea Michelin din 2009. Același an în care Matsalen (restaurantul de fine dining) a primit-o pe cea de-a doua. Acest lucru spune destul de multe despre nivelul lui Mathias Dahlgren.
Astăzi, Matbaren este considerat unul din cele mai bune restaurante din Stockholm.
Locație
Matbaren și Matsalen se află în același loc, la parterul celui mai cunoscut hotel din Stockholm, Grand Hôtel. Am putea să scriem un articol separat doar despre felul în care arată Matbaren. Pentru că de designul acestui loc s-a ocupat Ilse Crawford, unul dintre cei mai buni designeri de interior din lume. Valabil și pentru Matsalen. Totul este gândit in-line cu filosofia gastronomică a lui Mathias Dahlgren și meniul de la Matbaren – un mix eclectic de elemente locale și globale menite să creeze o atmosferă vibrantă. Lambriuri și mese din lemn masiv, piese de mobilier nordic de la 1700, scaune și corpuri de iluminat de la designeri de top la nivel global. Există și câteva mese din fontă, o referință la faptul că aici a fost în trecut showroom-ul fraților Bolinder.Matbaren are 54 de locuri. Am avut de ales între locurile la masă sau cele de la bar. Am ales varianta “masa”, dar pentru următoarea vizită plănuim să stăm la bar, din dorința de a observa mai bine atmosfera și ceea ce se întâmplă aici.
Meniu
La Matbaren nu există meniu de degustare, doar opțiuni a la carte. Meniul este împărțit în câteva categorii simple: From our country, From other coutries, From the plant world, From the pastry. Iar preparatele se schimbă zilnic.
Porțiile sunt de mărime medie, nu există ideea de aperitive și feluri principale. Iar prețurile sunt undeva între 15 și 30 de euro per preparat.
La Matbaren nu comanzi toate preparatele de la începutul mesei. Poți decide pe parcurs cât ești dispus să mănânci și care va fi următorul preparat. Este o abordare informală care ne place mult. Ne-am amintit cu această ocazie de Tickets Bar din Barcelona.
Ținând cont de schimbările de meniu este recomandat să mergi pe recomandările staff-ului pentru alegerea preparatelor. La fel am procedat și noi și nu am fost dezamăgiți. Inclusiv pentru vinuri, unde am primit recomandări excelente de wine pairing.
La nivel de cantitate, noi am optat pentru 3 preparate plus desert. Mâncărurile ne-au impresionat la nivel de gust și arome. Putem spune că Matbaren este unul din cele mai gustoase bistro-uri în care am mâncat.
Meniul nostru de la Matbaren:
Scandinavian ceviche – Horseradish, Elderflower, Algae
Abordarea scandinavă asupra acestui preparat implică 3 pești diferiți: somon, scallops și cod. Este complet atipic, dar foarte gustos.
Salt-bake beetroots – Truffles, Jerusalem Artichoke, Aged Cheese
Am avut parte de mai multe preparate memorabile pe bază de sfeclă în 2016. Acesta este unul dintre ele, alături de preparatul semnătură de la Ledbury – beetroot baked in clay with smoked eel.
Steamed pork bun – Jalapenos, Coriander, Cumin
Dacă ar fi să alegem un preparat preferat din meniu, atunci acesta este Steamed Pork Bun. A fost de altfel și prima recomandare a staff-ului, fiind unul dintre preparatele semnătură de la Matbaren.
Deserts
Blueberries and cardamom – Puff pastry, vanilla ice cream, lemon
Baked wild chocolate from Bolivia – Sour cream, Toffee ice cream, nutsServicii & Atmosferă
Atmosfera este plăcută, relaxată. Staff-ul de aici ne-a amintit de Tickets Bar din Barcelona – abordare informală și o pregătire foarte bună la nivel de cunoștințe pe zona de mâncare și vin. Am apreciat acest lucru, mai ales in condițiile în care meniul se schimbă des.
Ce mai trebuie să știi:
- Este dificil să rezervi o masă, în special pentru serile de weekend. Este important să rezervi fix cu o lună înainte pentru a nu avea surprize. Există și varianta norocoasă în care prinzi loc la bar fără rezervare.
Lasă un răspuns