Delta Dunării este o destinație cu totul specială. În România și în Europa. Este cea mai bine conservată deltă pe care o are de oferit bătrânul continent.
De unde privim noi, legislația nu pare să fie suficient de puternică pentru a-i susține frumusețea sălbatică în eventualitatea unui număr mai mare de turiști. Iar oamenii locului sunt deopotrivă tentați să își uite tradițiile pentru a simți în propria ograda sau în propria farfurie, o fâșie de globalizare. Așadar, natura se bazează pe bunul simț. Și noi la fel. Așa că vă mărturisim de la început că am căutat în Delta Dunării destinații autentice, integrate în peisaj cu respect față de mediu, față de specificul peisajului din care fac parte. Primul loc pe care l-am explorat: Limanul Resort.
Când amintirile copilăriei generează noi povești
Strecurat printre casele localnicilor, în cea mai mare localitate de pe brațul Chilia, aproape de granița cu Ucraina, Limanul Resort vorbește despre valorile aparent apuse ale locului. Despre ce însemna să trăiești în sălbăticia specială a locului în vremurile copilăriei proprietarilor. Pentru că Anca Pleșca și-a petrecut multe vacanțe aici, în anii de școală, la bunici.
S-a reîntors, după o perioadă de activitate extinsă în zona de banking, determinată să își poarte oaspeții pe cărarea amintirilor spre un viitor autentic și sustenabil. Totodată, împreună cu soțul ei Mirel, îi ajută și pe localnici să reînvețe să aprecieze valoarea a ceea ce natura și istoria le-au oferit.
Arhitectură cu respect pentru natură
Limanul Resort este construit cu materiale și tehnici tradiționale, păstrând arhitectura specifică locului și standardul de confort actual. Simplu, curat, fără excese. Casele sunt îmbrăcate în tencuială de chirpici, albe, cu obloane albastre din lemn. Acoperișurile sunt din stuf, iar camerele poartă piesele de mobilier de bază, alături de câteva textile cu motive tradiționale.
Zona de întâmpinare decorată cu năvoade, cârlige vechi de pescuit și cuiburi de păsări abandonate transmite mesajul locului de la prima privire. Iar grădina ascunde plante sălbatice, zone cu hamace și piscină, cât să îți condimentezi șederea cu mai multe tipuri de relaxare.
Tradiția privită din bucătărie
De bucătăria de la Limanul Resort se ocupă Tatiana. Crescută aici, Tatiana știe exact cum să aducă gusturile și rețetele locului la masă. Toate mâncărurile sunt organizate sub forma unui meniu al zilei, cu preparate proaspete, din pește, bineînțeles, cum îi stă bine unei vacanțe în Deltă.Dacă nu îți place peștele de fel (sau ești alergic), ceea ce ar fi păcat, vei primi alternative la fața locului. Destul de limitate pe alocuri, așa cum poate gestiona o astfel de situație o pensiune cu 12 camere. Dar rustice și gustoase.
Peștele este principala sursă de hrană și de venit a zonei. Așa trăiesc și mănâncă oamenii aici dintotdeauna. Legumele sunt puține, iar brânzeturile au apărut odată cu integrarea în comunitate a sibienilor strămutați. Cât am stat la Limanul, am experimentat storceag ca la carte, plachie de crap, icre de știucă, cea mai bună plăcintă cu pește și chimen pe care am gustat-o până acum. Dar și brânzeturi, ouă de țară sau roșii de grădină.
Spiritul sălbatic al tărâmului dintre ape
Limanul Resort vorbește în detaliu despre spiritul sălbatic al Deltei Dunării și ne amintește din când în când că acțiunile noastre au consecințe. Totul îmbrăcat în mesaje simpatice semnate “Sindicatul Pelicanilor”. Așa că mai bine să fie totul cu măsură, să trăiască în continuare pe lângă noi și alte minunății ale naturii. Dacă te încumeți să ajungi până aici, nu poți pleca fără să le explorezi. Delta Dunării este un adevărat paradis pentru iubitorii de natură și aventură. Pe parcursul anului ajung aici peste 300 de specii de păsări, venite din toată lumea. Tot aici există cel mai mare număr de colonii de pe continent. Iar pelicanul este “the king”.Îți recomandăm o plimbare cu barca pe canalele pline de stuf, nuferi și ciulini sălbatici, alături de păsări rare. Sau o vizită în pădurea Letea, faimoasă pentru aspectul său tropical, copaci de 500 de ani și caii sălbatici care trăiesc aici.
Drumul spre Chilia Veche
Drumul spre Limanul Resort vine cu o doză de aventură off-road. Odată ce ai trecut cu bacul din Tulcea, pregătește-te pentru 80 de km de parcurs în aproximativ 2 ore. De preferat cu o mașină mai înaltă. Există însă și o alternativă pe apă. Primești toate detaliile direct de la proprietari înainte de a pleca la drum.
Lasă un răspuns