L’Arpege este primul nostru restaurant cu 3 stele Michelin și totodată restaurantul în care un meniu complet vegetal ne-a făcut să uităm că există carne. L’Arpege este și restaurantul din Paris cu cea mai bună poziție în “Top 50 cele mai bune restaurante din lume” în acest moment. Respectiv 12, după ce anul trecut era pe 25.
Cheful și owner-ul Alain Passard este cunoscut pentru pasiunea sa creativă în ale legumelor. Are o grădină de câteva hectare în afara orașului, unde cultivă toate legumele pe care le transformă apoi în preparate memorabile la L’Arpege. În urmă cu vreo 10 ani chiar a stârnit o adevărată controversă în lumea “gourmet” când a decis să elimine complet carnea roșie din meniul restaurantului. Între timp carnea s-a întors.
L’Arpege ocupă un spațiu destul de mic într-o zonă liniștită a Parisului, lângă mai multe ambasade și Muzeul Rodin. Are maxim 40 de locuri și nu este deloc atât de elegant cum ne-am fi așteptat. Exteriorul chiar nu ne-a oferit niciun indiciu că ne aflăm în fața unuia dintre cele mai bune restaurante din lume, iar interiorul este simplu într-o direcție destul de modestă, cu mese destul de înghesuite. De exemplu, masa noastră era atât de aproape de perete, încât scaunul nu putea fi deplasat înapoi dacă unul dintre noi dorea să iasă.
Dar atmosfera este foarte plăcută la L’Arpege și asta i se datoareaza în special chef-ului. Deși un adevărat superstar, Alain Passard este foarte prietenos și are o abordare personală cu toți cei care trec pragul restaurantului. Așa că la fiecare 30-40 minute iese din bucătărie și se plimbă printre mese, să se asigure că toată lumea se simte bine și se bucură cum trebuie de mâncărurile lui. Așa ne-am dat seamă că mai mult de jumătate dintre meseni erau “prieteni” ai restaurantului.
L’Arpege are 2 variante de meniu: unul vegetal la 240 euro și un altul care include și câteva preparate pe bază de carne la 320 euro. Ambele meniuri sunt compuse din 12 feluri, ceea ce se traduce într-o cină de aproximativ 3 ore și jumătate. Cum meniul vegetal este cel care i-a adus faima lui Alain Passard, acesta a fost și alegerea noastră.
Mâncarea este foarte bună la L’Arpege. Am avut în farfurie în același timp, un mix interesant de arome și texturi, iar fiecare nou preparat a fost o adevărată surpriză. Multe dintre ingrediente ne păreau foarte greu de identificat, chiar dacă știam că există în preparatul nostru. Cel mai mult ne-au plăcut tartarul de sfeclă, floarea de vânată cu multe alte ierburi și sosuri alături și crema de verbină, unul dintre deserturi.
Lista de vinuri, asemeni oricărui restaurant franțuzesc de top, este impresionantă. Putem spune că la L’Arpege am băut cel mai bun vin de până acum. La recomandarea somelierului și a chef-ului Alain Passard am ales o sticlă de Chardonnay Clos de Mouches 2011 din Burgundia, unul dintre cele mai cunoscute vinuri ale producătorului Joseph Drouhin.
Trebuie să recunoaștem că a fost o experiență atipică, un meniu de stele Michelin din care lipsește carnea nefiind tocmai pe gustul nostru, în general. Probabil că la a doua vizită am alege al doilea meniu. Însă, pentru a înțelege cu adevărat de ce Alain Passard este unul dintre cei mai respectați chefi din lume, meniul vegetal a fost opțiunea potrivită.
L’Arpege a fost de asemenea și cea mai scumpă experiență culinară din Paris. La nivel de satisfacție, L’Atelier de Joel Robuchon Saint Germain rămâne în topul preferințelor și recomandărilor noastre.
Ce mai trebuie să știi:
- Trebuie să îți faci rezervare cu minim 2 luni în avans pentru cină. L’Arpege este închis sâmbătă, duminică și luni Variantele pe care le ai la dispoziție sunt limitate
- Pentru o cină aici trebuie să îți rezervi cam 3 ore și jumătate
- Meniul de prânz are un preț redus de 140 euro de persoană
Lasă un răspuns