A trecut aproape un an de când am scris pe blog despre restaurantul lui Joseph Hadad. Între timp Joseph by Joseph Hadad are un nou meniu și împarte în continuare părerile între cei care îl consideră a fi unul dintre cele mai bune restaurante din București și cei care nu înțeleg ce îl face deosebit.
Pentru noi, Joseph este unul dintre puținele restaurantele din capitală care îndeplinește majoritatea criteriilor ce țin de o experiență de fine dining și unul dintre cele mai bune restaurante din București. Da, este loc pentru îmbunătățiri, dar încercăm să nu comparăm cu experiențele culinare oferite de restaurantele din afară și să ne raportăm la realitatea locală.
Locație
Joseph by Joseph Hadad ocupă o vilă cochetă, cu istorie, pe două nivele, pe o străduță liniștită din nordul capitalei. Are o capacitate mare, undeva la 170 de locuri în total, lucru care îl face potrivit și pentru evenimente și pentru întâlniri de business. Vara are și terasă, de asemenea destul de încăpătoare.Interiorul de la Joseph este clasic și destul de elegant. Pentru noi este mai potrivit pentru întâlnirile importante de la prânz. Iar vara preferăm terasa pentru ieșirile de weekend.
Meniu
Meniul se schimbă rar la Hadad, nu putem vorbi despre preparate sezoniere, așa cum nu putem vorbi de ingrediente locale. O abordare pe care nu putem susține că o încurajăm. Dar este o variantă mai simplă, care asigură nivelul constant al experienței.
Actualul meniu de la Hadad este valabil din luna martie.. Păstrează câteva preparate de bază ale meniului trecut și aduce combinații noi, din punctul nostru de vedere mult mai interesante la nivel de gust și asocieri. Dintre preparatele care au rezistat schimbării amintim:
Carpaccio de vităMușchiul de vită cu foie graspieptul de rață cu măr caramelizat și sos Porto și deserturile – Pământ & Tarta de lămâie cu yuzu (2 dintre cele mai bune deserturi pe care le-am experimentat în București)
Ce am mai încercat noi din noul meniu și ne place:
Tartar de ton cu avocado, chives, țelină americană, gel vinaigrette de hrean și tapiocaPate foie gras cu marmeladă de fructul pasiunii și fructe de pădure, trufe, brioșă.Risotto verde cu melciTajine osso buco-este o variantă a preparatului tradițional milanez din vițel și rădăcină de legume. Doar că este gătit și servit în acest vas de ceramică – tajine. De fiecare dată când auzim replica “porțiile de la Hadad sunt foarte mici”, ne vine în minte imaginea acestui preparat 🙂 Duet de vrăbioară și cotlet de miel, ceapă esalota caramelizată, usturoi confiat, terină de ratatouille.Plus desert nou: chocolate bar.Meniul de vinuri include multe etichete din România dar și titluri din Franța și Italia plus o selecție redusă din Lumea Nouă. Pentru varianta la pahar există doar varianta vin românesc, mai exact Liliac.
La fel ca la alte restaurante bune din București lipsa anilor din meniu, în special de la vinurile străine, și faptul că restaurantul nu are un somelier fac dificilă alegerea unui vin mai scump.
Servire
Servire la Hadad este printre cele mai bune din București. Există lucruri de îmbunătățit, ca peste tot, dar per total este bine.
Părerile au fost și rămân împărțite când vine vorba de servirea și preparatele de la Joseph. Așa cum se întâmplă cu mai toate restaurantele de la noi de altfel. Noi credem că adevărul este undeva la mijloc: Joseph are personal vechi și personal nou (în formare), preparate foarte bune și altele mai puțin interesante, porții mai mici sau mai mari și lucruri pe care le apreciem pentru inițiativă, nu neapărat pentru implementarea actuală.
Din punctul nostru de vedere plusurile sunt mult mai multe, raportat la minusuri și raportat la alte restaurante din București. Joseph reușește să mențină o calitate ridicată constantă încă de la deschidere, clasându-se astfel printre cele mai bune restaurante pe care le are acest oraș de oferit.
dana says
Citesc cu placere si interes site-ul, parerile si mai ales apreciez ca sunt insotite de fotografii. O mica observatie la acest articol (abia astazi l-am citit), Tajine nu este vas specific grecesc ci tunisian.
Multa sanatate si multe articole in continuare.
amusebouche says
Salut Dana! Multumim pentru aprecieri si pentru atentionare. Ai dreptate, s-a strecurat o eroare in ceea ce priveste originea vasului.