Există 3 mari argumente pentru a vizita Slovenia: peisajul plin de oportunități pentru iubitorii de natură, vinurile naturale și, bineînțeles, Hiša Franko, una dintre cele mai interesante adrese gastronomice ale globului, poziția 48 în World’s 50 Best Restaurants 2018.Astăzi povestim despre cel din urmă. Cel mai important pentru noi. Însă le implică inevitabil pe toate. Punctual și în context.
Slovenia. Tradiții vechi și noi
Slovenia nu are o tradiție în fine dining. Un lucru ușor de înțeles și simțit pentru români. Nici noi nu avem această îndeletnicire de a aprecia natural arta culinară, cum se întâmplă în Franța sau Spania. Cu toate acestea, Ana Roš și al sau restaurant Hiša Franko, au devenit pas cu pas aprigi ambasadori ai țării, conturând Slovenia drept destinație gastronomică din noul val. Așadar, deopotrivă motor al economiei țării. Alegerile Anei Roš. De la diplomație la bucătăria restaurantului Hiša Franko
Hiša Franko este creația cuplului Ana Roš &Valter Kramar. Este chiar locul în care cei doi s-au întâlnit prima dată, restaurantul fiind parte din moștenirea lui Valter. S-au îndrăgostit. Iar Ana, deși făcuse pașii necesari înspre o carieră de diplomat, a ales o schimbare bruscă de priorități. Avea în sertar o ofertă concretă de job la Brussel, însă a decis să dea o șansă vieții alături de Valter în Kobarid, orașul mic de lângă granița cu Italia.Împreună au preluat Hiša Franko, afacerea familiei, în 1999. Ana s-a ocupat de bucătărie, iar Valter de vinuri. De atunci și până astăzi.
A urmat un proces de învățare, căutare și redescoperire, alături de momente de îndoială și decizii ale inimii. Rezultatul este viziunea gastronomică actuală a Anei Roš, a cărei forță mobilizează pasionați de gastronomie din toate colțurile lumii. Ana Roš a fost desemnată “Best Female Chef 2017” de către World’s 50 Best Restaurants, iar Hiša Franko ocupă în 2018 locul 48 în același top.
Și noi, printre norocoșii unei seri de august în casa Anei Roš
Ne-am numărat și noi, anul trecut, printre norocoșii unei seri în casa Anei Roš. Învăluiți în atmosfera caldă, relaxată a întregii experiențe. Preparatele Anei sunt, așa cum ne așteptam, creative și îndrăznețe. Conectate sezonului și contextului. Hiša Franko ne-a atins palatul, dar și inima, transmițându-ne o parte din lumea în care există și din pasiunea micilor producători.
Hiša Franko vorbește într-un mod personal, unic despre ingredientele unei regiuni în care natura a fost generoasă. Despre creativitate, despre pasiune, perseverență și arome care generează amintiri. Susține tradițiile, luptă pentru ecodiversitate, pentru salvarea speciilor periclitate și a micilor producători.
Ana folosește brânză locală Tolminc pe care Valter o maturează în propria lor pivniță, rasa de capre specifică regiunii, ciuperci din pădurile locului, ierburi și flori sălbatice sau fructe și legume din propria grădină. Chiar și păstrăv marmorat, o specie din Soča Valley în pericol de extincție, pentru repopularea căruia Ana luptă din plin.
O masă la Hiša Franko aduce un amestec de arome și texturi într-o poveste aparte. Un amestec între elementele naturale și tradițiile teritoriului pe o rază de câțiva kilometri. Hiša Franko este înconjurat de munți, ape curgătoare, păduri. Este aproape de Marea Adriatică și de o graniță aflată într-o continuă redefinre de-a lungul timpului. Am simțit toate acestea în farfurie, într-un melanj de influențe și asocieri mai mult sau mai puțin obișnuite. Ana nu crede în preparate semnătură, așa că întreg meniul se reorganizează de la un sezon la altul sub forme diferite, în jurul acelorași principii.
Am experimentat brânză locală fermentată cu cinci texturi diferite de piersică și flori de hibiscus, limbă de vită cu scoici, ardei gras și salată coaptă din iarbă grasă și iarba mielului, dovleac cu boabe de soc și rață condensată, paste umplute cu brânză de capră, porumb și vegetale în bulion cu alune de pădure. Și multe altele conturate într-un meniu de 15 preparate. Aproximativ patru ore de răsfăț culinar, anticipare și curiozitate continuă.
Vinurile lui Valter. Perechea perfectă a farfuriilor Anei
Filosofia restaurantului se răsfrânge și asupra pivniței aflată în sarcina lui Valter. Nucleul colecției sale aparține vinurilor biodinamice ale regiunii. Acele băuturi care poartă cu ele în sticlă informația contextului în care s-au format și a viziunii producătorului.
Valter Kramar e unul dintre pionierii mișcării în Slovenia. Iar selecția lui de etichete speciale, multe dintre ele imposibil de procurat pe altă cale, completează perfect farfuriile de la Hiša Franko.
Experiența completă. Hiša Franko B&B, Hiša Polonka și dealurile dimprejur
Pentru ca emoția experienței Hiša Franko să îți imbrasiseze vacanța, contextul trebuie înțeles. Un lucru valabil pentru orice destinație gastronomică “off the beaten path” care se va afla vreodată pe lista dorințelor tale. Ca să poți privi în profunzime farfuria pe care o ai în față, trebuie să înțelegi de unde a plecat totul.
Rătăcește-te pe străzile înguste ale orașului, explorează-i pădurile, cufundă-ți picioarele în râul Soča, vizitează câțiva producători de vinuri și brânzeturi. În plus, poți înnopta în camerele disponibile la Hiša Franko. Astfel îți vei asigura nu doar o cină memorabilă, ci și un mic dejun pe măsură, cu priveliștea pictată în verde a munților pe fundal. Și condimentat din plin cu bunătăți de tot felul: cărnuri maturate de tatăl Anei, brânzeturi și iaurt proaspăt, legume din grădina restaurantului, fructe de sezon, tarte și ale lucruri muncite din greu de patiseri.
Și neapărat, nu pleca din Kobarid fără o vizită la sora mai mică, Hiša Polonka, conceptul casual al Anei și al lui Valter din centrul orașului. Mâncarea de aici este tradițională, gustoasă, acompaniată perfect de berea artizanală Feo, produsă chiar de Valter Kramer. Mențiune specială pentru Frika, unul dintre preparatele tradiționale emblematice ale țării, și English Roastbeef, una dintre rețetele vechi de la Hiša Franko.
Lasă un răspuns