Hanul Balaban se află în unul din cele mai frumoase locuri din România. Este genul de loc în care se fac poze de wallpaper, se schimbă imagini de cover și poze de profil. De altfel, după vizita la Balaban, am recunoscut la cei de la BCR Online Banking pe site o poză făcută aici 🙂Hanul Balaban este de asemenea și unul din cele mai liniștite locuri în care am ajuns în România. Până acum credeam că la Viscri este liniște. La Balaban este următorul nivel :). Nu e de mirare că Nicolas Cage a petrecut mai mult timp aici când și-a dorit o perioadă de liniște în timpul filmărilor pe care le-a făcut din România.
Din păcate, noi am ajuns la Hanul Balaban probabil în unul din cele mai proaste momente din istoria hanului. Mai exact, o perioadă de schimbări la nivel de personal. Doi dintre oamenii cheie în succesul hanului din ultimii 10 ani au plecat cu mai puțin de o luna înainte de vizita noastră (doamna responsabilă de bucătărie și cea responsabilă de relația cu oaspeții). În plus, am fost singuri în han pe parcursul celor 3 zile pe care le-am petrecut aici.
Astfel, îți vom povesti cum a fost experiența din această perspectivă dar și lucruri pe care ar trebui să le iei în calcul dacă vrei să ajungi aici în perioadă următoare.
Povestea hanului
Hanul Balaban se află pe culmea dealului care îi poartă numele, la 4 kilometri de drumul principal din Şimon, Bran. Panorama de aici este superbă indiferent de direcția în care alegi să privești.Hanul a fost construit după modelul unei case de la început de secol 20. Mai exact, este vorba despre o casă descoperită de proprietar în anii ’60 în comună Măgură, aflată la 20 de km de Bran. O casă (originalul) care astăzi se află la muzeul Astra din Sibiu.
Construcția nouă respectă foarte mult originalul. De la curtea interioară închisă până la acoperișul de șiță lucrat manual. S-au adus îmbunătățiri care țin doar de zona de confort a turiștilor.Deși a fost inaugurat acum mai bine de 10 ani (în 2006), hanul nu este foarte cunoscut în România. Pe de-o parte promovarea s-a concentrat mai mult pe turiștii străini. Pe de altă parte avem și prețurile care sunt destul de mari pentru România vs. serviciile oferite. Astfel, din informațiile pe care le avem, doar 20% din cei care au ajuns la han sunt turiștii români.
Cazare
La nivel de cazare, Hanul Balaban are 6 camere duble spațioase, cu design rustic. Mobilierul este realizat manual și pictat în stil saxon de către artiști locali. Camerele seamănă ca stil interior cu cele de la Viscri 125 (în caz că ai ajuns aici). Doar că există o diferență considerabilă de preț. La parter, există un living comun pentru socializare unde se și servesc mesele. De aici ajungi direct în curtea interioară.În afară de han, mai există o casă de oaspeți (Peasant house) aflată în apropiere pe care o poți închiria. Este gândită pentru familii și include 1 cameră dublă și 2 single. Spre deosebire de han această casă chiar a fost construită acum mai bine de 100 de ani. Recomandarea noastră este să optezi totuși pentru cazare în han dacă te hotărâști să ajungi aici.
Mâncare
Așa cum îți spuneam la început de articol, am ajuns la han într-o perioadă de frământări interne 🙂 Nu putem spune însă că am avut de suferit pe zona de mâncare.
Cei de la Balaban vând pachete care includ masă de dimineață și cină. Noi am avut parte de toate mesele. O doamna ne-a gătit ce ne-am dorit, din câteva variante la alegere. Preparate simple, dar gustoase. Ne amintim cu plăcere de ciorbă de os cu tarhon și plăcinta cu prune pe care le-am mâncat aici.
Servicii
Din cauza schimbărilor recente, partea de servicii a fost aproape inexistentă. Nu știm exact cum se întâmplau lucrurile în trecut. Acum băuturile au fost „self-service” din frigider, iar cât am stat aici am fost singuri perioade mari de timp. Sunt lucruri care nu ne-au deranjat prea tare.
Doar că acest context nu justifică prețul de 150 euro noapte/cameră (cu 2 mese incluse) care face din Hanul Balaban una din cele mai scumpe destinații de weekend din România.
Hanul Balaban este una dintre cele mai frumoase destinații de weekend în care am ajuns în România. Nu există niciun dubiu. Considerăm însă că este o destinație cam scumpă vs. ce oferă. Luăm aici în calcul și celelalte destinații de weekend în care am ajuns până acum. Probabil că un preț în jur de 100 euro/ noapte ar reflectă mult mai mult realitatea. Am inclus aici și prețul pentru priveliște.
Din informațiile pe care le avem, hanul va avea un alt proprietar în 1-2 ani. Rămâne de văzut cum vor evolua lucrurile la nivel de servicii, prețuri și comunicare.
Între timp, dacă vrei să te bucuri de această experiență îți recomandăm să optezi pentru o singură noapte de cazare sau să mergi într-un grup mai mare. Pentru atmosferă și berbecuț la proțap 🙂
Ce mai trebuie să știi:
- Pentru rezervări, poți suna direct la numărul managerului de pe site. La celelalte numere s-ar putea să nu ai succes :). Site-ul este aici.
- Mai există o clădire similară cu hanul care a fost construită în apropiere pentru conferințe / team buildings. Hanul e de luat în calcul pentru astfel de activități.
- În principiu nu vei putea ajunge până la han cu o mașină „normală”. Ai nevoie de 4×4 sau cel puțin o mașină mai înaltă. O vei lasă în parcare la app. 400 de metri de han. Totul depinde de perioadă în care ajungi aici și evenimentele meteo recente.
Diana says
Poti doar sa mananci acolo? Multumesc.
amusebouche says
Buna Diana,
Din cate stim, nu. Dar poti sa suni sa intrebi. Cel mai probabil este o varianta pentru grupurile mai mari.
Diana says
Multumesc
Diana says
In Aprilie 2020 hanul a ars in intregime si nu s-a mai putut recupera nimic. Foarte trist …