Am petrecut de curând o săptămână printre frumusețile sălbatice ale Georgiei explorând mâncăruri și vinuri, în capitală și în cele mai productive zone viticole ale țării. Între gazdele noastre – John Wurderman, unul dintre cei mai importanți producători de vinuri naturale din Georgia și un puternic ambasador global al acestora.
Sunt mulți istoricii care susțin că metoda fermentării boabelor de strugure pentru a fi transformate în vin, s-a născut în Georgia. Există vase din lut, cupe din aur sau argint pe care au fost depistate molecule care atestă această preocupare a oamenilor locului încă din Epoca Bronzului. Indiferent dacă Georgia reprezintă sau nu “leagănul vinurilor”, important este că autenticitatea și puritatea vechiului proces de producție a băuturii este păstrată și astăzi.Pe suprafața relativ mică a Georgiei, dar cu bogată diversitate geografică, cresc peste 500 de varietăți de struguri indigene. Iar natura le ofertă condiții excelente pentru ca boabele să poarte mai departe, în sticlă, mesajul locului.
Metoda de vinificare aplicată de majoritatea producătorilor este cea a strămoșilor. Viile sunt practic neatinse până în momentul recoltei, iar strugurii culeși sunt presați și lăsați să fermenteze în amfore îngropate în pământ. Odată ce ajung în vasele din lut, asupra strugurilor continuă să acționeze aceiași factori care le-au influențat existența în vie. Metoda georgiană presupune intervenție minimă spre inexistentă asupra procesului.
Vinul astfel rezultat vorbește despre locurile în care s-a format. Și variațiile de-a lungul regiunilor sunt foarte ușor de perceput. Pentru noi, un astfel de vin are personalitate, este autentic, prietenos, încărcat de tradiție și de generozitatea solului.
Pentru mulți alții în jurul nostru “pur și simplu nu este vin”. Dar e probabil un gust, asemeni multor altora, care se formează în timp și rămâne tot timpul sub eticheta unui subiectivism pronunțat.
Multe dintre cele mai bune restaurante ale lumii au fost fermecate de vinurile naturale ale Georgiei. Inițial de vinurile lui John Wurderman, urmând apoi și alții. Cea mai de sus etichetă a sa, Peasant’s Tears este primul vin georgian care a fost inclus în meniul restaurantului Noma din Copenhaga, desemnat de patru ori cel mai bun din lume. Lyle’s în Londra, poziția 38 în Worlds’s 50 Best Restaurants sau restaurantele lui Yotam Ottolenghi, cel care a revoluționat ceea ce înseamnă gătitul legumelor acasă cu ale sale cărți “Plenty”, sunt de asemenea mari admiratori ai vinurilor lui John.
Din păcate, momentan, vinurile naturale ale Georgiei sunt ușor inaccesibile în România. În primul rând pentru că segmentul celor interesați de astfel de vinuri este foarte îngust. Lucru ușor de înțeles dacă ne uităm la oferta noastră locală de vinuri naturale. În al doilea rând, necesită condiții mai speciale de transport decât un vin convențional, care sunt justificate în cazul unei cereri reale.
Dar cu siguranță lucrurile vor arăta diferit în următorii ani. Și pentru vinurile naturale locale unde Pivnițele Theodoros reprezintă un pionier de seamă, dar și pentru oferta de vinuri naturale din Georgia sau Slovenia, de exemplu.
Revenind la Georgia și ale sale vinuri. Țara este formată din 6 regiuni, iar Kakheti, este cea care oferă 90% dintre vinurile Georgiei. Pentru pasionați este clar “must-visit”. Zona este extinsă, iar producătorii, în mare parte, mici și numeroși. Așa că punctăm câteva highlights care să te ajute să îți organizezi singur vacanța, însă este o opțiune bună să investighezi varianta unui tur organizat.
A doua oprire în Georgia. Kakheti
Kakheti se află la aproximativ două ore de condus din Tbilisi. Poți închiria o mașină sau poți apela la transferuri organizate.
Unde stai? Nu sunt cu adevărat multe variante de cazare într-un hotel. Poți opta pentru cazare la localnici sau în pensiuni. Însă noi sincer preferăm pentru primele vizite, un hotel. Hotel Ambasadori Kachreti este genul “family” într-o direcție bună. Camere mari, teren de golf, piscine, mic dejun ok, înconjurat de natură, atmosferă de vacanță. Clar de ținut minte.
Unde mănânci?
Nimic nu se compară cu o experiența autentică a unei mese într-o familie locală. Mai ales că în Georgia rolul de gazdă este privit ca o adevărată onoare. Oaspetele este considerat “trimisul lui Dumnezeu” din cele mai vechi timpuri, așa că nu ai cum să regreți o astfel de vizită.
În excursia noastră în Kakheti, am avut ocazia să o vizităm pe Lamara Bezhashvili în satul Magaro. Lamara este unul dintre puținii crescători de viermi de mătase ramași în regiune și în același timp, o gazdă excelentă. A început pregătirile pentru cina noastră programată aici la 5 dimineața în ziua cu pricina. Pe lângă noi, printre norocoșii care au experimentat preparatele Lamarei de-a lungul timpului se numără: Yottam Ottolenghi, despre care povesteam mai devreme, sau fiul lui Harrison Ford, chef Ben Ford. Găsești mai multe detalii despre Lamara pe Google.
Peasant’s Tears Winery – crama și restaurantul lui John Wurdeman. Vinuri senzaționale și mâncare locală autentică, cu ingrediente de cea mai bună calitate, într-un sat rupt dintr-o altă lume, a altor vremuri.
OKRO’S Natural Wine Restaurant în satul Sighnaghi. Vinuri superbe cu priveliște deasupra frumuseților regiunii și mâncare simplă, autentică.
Îți lăsăm mai jos și câteva vinuri naturale dintre preferatele noastre. Pe toate le poți achiziționa la Vino Underground în Tbilisi, magazinul lui John Wurdeman. Am povestit despre bucătăria Georgiei într-un articol separat aici.
Lasă un răspuns