Elkano este considerat a fi unul din cele mai bune restaurante de pește din Europa, intrând astfel și el în categoria “comorilor culinare” de descoperit în Țara Bascilor.
Elkano se află în vechiul sat pescăresc Getaria, la aproximativ 24 de km de San Sebastian (cam 30 de minute de mers cu mașina). Este un restaurant de familie deschis undeva la începutul anilor ’60 de către Pedro Arregui. Din 2014 are și o stea Michelin. De-a lungul anilor Elkano a devenit una dintre primele adrese de bifat din Țara Bascilor și nu numai. Este unul din locurile preferate ale chefilor cu stele Michelin. De la starurile bucătăriei spaniole, până la chefi celebri de peste ocean. Chiar și Thomas Keller de la The French Laundry este unul dintre fanii stilului simplu și autentic de a găti de la Elkano.
Având toate aceste informații, am adăugat Elkano pe lista noastră de activități de vacanță, în categoria “obligatoriu”. Ne-am mobilizat cu 3 săptămâni înainte de vizită și am rezervat o masă pentru prânz. Elkano este deschis pentru prânz de marți până duminică și pentru cină de miercuri până duminică. Dacă ești în trecere prin Getaria cum am fost și noi, cea mai bună variantă este să optezi pentru prânz.
Interiorul restaurantului arată modest comparativ cu orice locație cu stele Michelin în care am intrat până acum. Dar acest lucru devine irelevant în momentul în care îți este adusă mâncarea.
Noi am mers la prânz cu meniul stabilit deja în proporție de 90%. Pentru că Elkano are câteva preparate care i-au adus faima, cel mai celebru fiind calcanul la grătar.
Pentru început, am încercat două aperitive recomandate de staff. Primul, kokotxas, este un preparat tradițional basc din gât de merluciu. Este o zonă grasă, gelatioasa a peștelui pe care ei o gătesc în diverse feluri. Noi am mâncat la Elkano un mix de kokotxas la grătar, la cuptor și în sos de lămâie.
Al doilea aperitiv a fost spider crab la cuptor, gătit direct în cochilie cu roșii și usturoi până ce a ieșit un preparat cremos și extrem de aromat.
La Elkano principiile de bază ale bucătăriei sunt: intervenția minimă și respect pentru ingrediente. Ceea ce se traduce în tehnici elementare de gătit și ingrediente proaspete, preparate foarte aproape de starea lor naturală.
Acest lucru este cel mai vizibil la calcan, preparatul cel mai cunoscut de la Elkano. Peștele este pregătit la grătar direct în piele cu o intervenție minimă. Acesta este secretul Elkano.
Calcanul este apoi savurat integral, cu tot cu pielea în cauză. Fiecare parte din pește are un gust diferit, iar personalul de la Elkano îți recomandă să faci acest lucru într-o anumită ordine. Incepi cu file-ul și observi că partea cu piele care a fost expusă la soare are un gust diferit față de partea care privește înspre mare.
Iar la final, mănânci câteva zone surprinzătoare pentru neinițiați: capul și coada, care au un gust diferit între ele și de restul peștelui. Termini cu partea cea mai gustoasă: obrazul. Este considerat a fi cea mai bună parte a peștelui. Și nu ne gândeam că vom confirma asta înainte de masă.
Să mănânci calcan la Elkano este o experiență aparte, care îți confirma că gustul stă în calitatea ingredientelor și respectul față de ele. Un kg de calcan la grătar costă 68 euro, iar un calcan întreg este suficient pentru 2 persoane. Calcanul nostru a avut de exemplu 1,3 kg și a fost perfect în doi.
Oferta de pești la Elkano diferă în funcție de sezon și în funcție de captura zilei. Iar prețul este tot per kilogram. De exemplu: sole 64 euro/kg și seabass 48 euro/kg.
Ne-am încumetat și la “desertul zilei” la final și am fost plăcut surprinși. După o serie de preparate simple am avut de-a face cu un desert sofisticat și gustos, specific restaurantelor cu stele Michelin.
Dacă planifici o vacanță în Țara Bascilor, ia în calcul o oprire la Elkano pentru una dintre zilele de vacanță. Îți recomandam să aloci jumătate de zi sau chiar o zi întrega pentru Getaria, este una dintre cele mai frumoase localități din Țara Bascilor.
Ce mai trebuie să știi
- o masă consistentă în 2 la Elkano te costă în jur de 130 de euro (la care se adaugă costul vinului)
- restaurantul este la doi pași de plajă și de muzeul dedicat designerului Cristobal Balenciaga, originar din Getaria. Merită să îi faci o vizită.
Lasă un răspuns