Heston Blumenthal este unul dintre cei mai prolifici chefs ai istoriei recente. Cunoscut drept “The Mad Scientist”, Heston este un chef atipic pentru care înțelegerea și cunoașterea științifică sunt foarte importante în bucătărie.La nivel de experimente și mituri dezrădăcinate în laborator, industria din întreaga lume îl plasează pe Heston lângă Adria Ferran. De-a lungul carierei sale desfăcând bucată cu bucată mituri, concepte, rețete bine împământenite. Ca apoi să le recompună sau să le reinventeze în stilul propriu, utilizând tehnici moderne. Lucru care de altfel i-a adus ceva titluri onorifice din partea câtorva universități britanice și un titlu de membru al Royal Society of Chemistry.
Heston Blumenthal deține unul dintre cele cunoscute restaurante din lume, Fat Duck (3*) în Bray votat nr. 1 în Worlds 50 Best în 2005. Este și pe lista noastră pentru viitorul apropiat.
Un al doilea concept de restaurant, într-o direcție total diferită față de Fat Duck, este Dinner by Heston Blumenthal, restaurantul în care am ajuns și noi la ultima noastră vizită în Londra.
Dinner by Heston Blumenthal
Dinner reprezintă tributul lui Heston Blumenthal față de istoria culinară britanică. Este modul lui de a “oferi inapoi” Angliei și de a sublinia încă o dată mândria față de propriile origini. Așa că vreme de aproximatov 10 ani, Heston și mâna lui dreaptă de la Fat Duck, chef Ashley Palmer-Watts, au investigat și cercetat în amănunt preparate istorice începând de la 1300 și până în sec.20. Pe care le-au transpus apoi în meniul de la Dinner folosind tehnici moderne.
Dinner by Heston Blumenthal s-a deschis în 2012 sub comanda lui Ashley Palmer-Watts, Heston rămânând doar un garant al conceptului și al calității. Dinner a primit prima stea Michelin în 2012 după un singur an de activitate, cea de-a doua urmând în 2013. Dinner a fost de asemenea “highest new entry” în Worlds 50 Best în 2012, intrând direct pe locul 9. A rămas în top încă de atunci, cea mai înaltă poziție fiind cea ocupată în 2015 – locul 7.
Aveam de mult timp acest restaurant pe listă (alături de Fat Duck care a fost redeschis de curând) și am reușit să îl vizităm pentru prânz în octombrie 2016.
Locație & Atmosferă
Dinner by Heston Blumenthal ocupă un spațiu generos în unul dintre cele mai cunoscute hoteluri de lux din Londra, Mandarin Oriental, în cartierul Knightsbridge.
Interiorul este curat, elegant, clasic cu o doză de tradiționalism britanic. Zona de dining are 120 de locuri, cu mese din lemn de culoare închisă bine spațiate, fără fețe de masă și cu o priveliște înspre Hyde Park. Dinner este unul din cele mai mari restaurante cu stele Michelin în care am ajuns până acum și în același timp unul din cele mai zgomotoase. Atmosfera este relaxată, destul de informală, atipică pentru un restaurant cu stele Michelin mai ales unul aflat într-un hotel de lux.
Bucătăria este îmbrăcată în sticlă oferind oaspeților “acces în culise”. Piesele de rezistență de aici sunt rotisorul elvețian custom-made înconjurat de lemne și un scripete modelat după o versiune folosită la curtea regală undeva în sec 16. Ceea ce ne-a surprins la intrarea în restaurant au fost mirosurile subtile de mâncare alături de o ușoară aromă de “afumat”. La început ni s-a părut puțin ciudat, dar am înțeles pe parcurs în ce fel sunt parte din joc și din concept.
Meniu
Heston este un om de știință. Experimentează și testează ingrediente și tehnici de gătit. și este un maestru în a combina arome contrastante în preparatele sale. Însă în același timp îi place să păstreze lucrurile sub o aparență comună. Așa că preparatele de la Dinner pot părea în primă fază prea comune pentru reputația restaurantului și pentru faima activității “outside the box” care îl precede pe Heston.
Dar odată ce guști din orice preparat, ți se dezvăluie o mulțime de arome și nuanțe subtile pe palat. Ingrediente și condimente pe care nu ai avut ocazia să le vizualizezi înainte de te aventura în preparatul în cauză. Asta pentru că în spatele mâncărurilor aparent comune stă un proces complex de durată care implică multe tehnici, ingrediente și condimente. O altă notă subtilă foarte interesantă prin prisma conceptului este aroma de “afumat” prezentă într-o formă sau alta în fiecare preparat – de la starters la desert. Un touch care amintește de vremurile de demult când se foloseau ingredientele afumate în mâncăruri.
Toată această poveste a subtilității și a nuanțelor fac din experiența Dinner un subiect ușor controversat. Sunt pe de-o parte cei care percep mai mult partea de comun/”comfort food” din meniu și nu sunt deloc impresionați. Iar alături sunt cei care recunosc stilul atipic al lui Heston în toată infuzia subtilă de senzații ascunsă în fiecare preaparat și se înclină încă o dată. Trebuie să recunoaștem că și în interiorul familiei Amuse Bouche părerile sunt oarecum împărțite în ceea ce privește anumite preparate.
La Dinner nu există meniu de degustare. Sunt doar variante a la carte. Pe meniu s-a intervenit foarte puțin de la deschidere și până acum, iar fiecare preparat are în dreptul lui menționată sursa de inspirație. Respectiv a cui a fost rețeta și din ce an.
Dinner are câteva preparate faimoase, așa că aveam deja o listă prestabilită când am ajuns aici, însă ne-am consultat și cu staff-ul înainte de a lua o decizie. Personalul de aici oferă din start foarte multe informații despre felul în care sunt preparate dish-urile din meniu. Sunt foarte generoși cu informațiile și părerile personale.
Într-un final am concluzionat că 3 startere “to share”, un fel principal pentru fiecare, două deseturi în doi și o înghețată de final reprezintă formulă perfectă.
APERITIVE
1. Meat Fruit (sec 13-15)
Meat Fruit este preparatul semnătură al restaurantului, în lumina reflectoarelor încă de la deschiderea Dinner în Hotel Mandarin Orient. Este un parfait fin din ficat de pui deghizat într-o mandarină, reprodusă în detaliu. Stratul de la suprafață este chiar jeleu de mandarină.
2. Frumenty (1390)
Grilled octopus, spelt, smoked sea broth, pickled dulse & lovage
Probabil preparatul din meniu cu cele mai pronunțate și clare arome. Caracatița gătită sous vide și definitivată pe plită, lucru care îi adaugă acea aromă puțin afumată despre care spuneam mai devreme. Stock concentrat din fructe de mare, afumat, alături de alge roșii marinate și alte câteva elemente care să îl textureze: piure din leuștean și grâu spelt.
3. Rice and Flesh (1390)
Un risotto excelent cu șofran, sos din vin și coadă de vițel.
FEL PRINCIPAL
4. Powdered Duck (1850)
O să povestim puțin mai multe detalii despre preparat decât în mod obișnuit. Asta ca să îți faci o idee mai clară despre ce se întâmplă în spatele unui preparat aparent simplu, mai degrabă potrivit unui bistro, dar servit la “fostul numărul 7 în lume”
Rața este marinată cam 45 de minute într-o baie de condimente, gătită apoi sous vide și terminată pe plită, Aceeași poveste de la caracatița, aduce aroma de afumat. În timpul acesta pielea de pe rață este gătită separat, 24 de ore și ea sous vide și reatasata la final. Preparatul este servit alături de un sos foarte concentrat din stock de rață și multe condimente. Un preparat excelent.
5. Rosted Iberico Pork Chop
Dincolo de carnea excelent gatita, foarte multe arome ale acestui preparat vin din garnitura de grau spelt gatita intr-un stock concentrat din anumite parti ale piciorului de porc, legume si condimente.
DESERT
6. Tipsy cake (1810)
Tipsy cake este desertul semnătură al meniului de la Dinner. Respectiv ananas rotisat servit alături de sponge cake însiropată cu sherry și brandy. Aroma afumată a anasului echilibrează puțin dulceața prăjiturii. Desert preferat în special de jumătatea masculină din Amuse Bouche.
7. Taffety tart
Este un desert mai ușor și mai elegant decât Tipsy cake. Multe arome, multe straturi, multe texturi. Conține biscuite crocant vanilat, două straturi de jeleu de mere diferite între ele ca aromă, cremă din petale de trandafiri, semințe de fenel cristalizate, petale de trandafir și migdale. Vine alături de înghețată de vanilie și fenel caramelizat.
Ținând cont de descriere și de detalii este destul de clar cui i-a plăcut mai mult acest preparat 🙂
8. Înghețată
Acesta este elementul “Alice în Țara Minunilor” sau “Charlie and the Chocolate Factory” al restaurantului. Respectiv puțin spectacol de final de masă și un reminder că te afli totuși “în casa lui The Mad Scientist”. La fiecare masă care își dorește înghețată este adus un trolley al cărui design este gândit în exclusivitate de un designer celebru pentru Heston. Seamănă cu o veche mașină de cusut sau cu masa unui magician. Baza de înghețată intră în recipientul desemnat și imediat după ea nitrogenul lichid. După câteva minute “de dat la manivelă” pentru a obține textura cremoasă, înghețata este gata.
Servire
Servirea este prietenoasă și directă, informală. Membrii staff-ului oferă din start multe informații despre felul în care se simt sau felul în care sunt gătite preparatele și nu se sfiesc să exprime opinii personale despre ceea ce le place și despre cum percep ei anumite ingrediente.
Vinuri
Pe partea de vinuri am mers pe varianta la pahar ținând cont 100% de recomandările staff-ului. Variantele bune la sticlă sunt destul de scumpe și oricum ai nevoie de vinuri diferite pentru preparatele din meniu. Ceea ce îți recomandăm și ție dacă ajungi aici.
Dinner by Heston Blumenthal a fost pentru noi o experiență specială, atipică. Nu o putem considera cea mai bună masă de care ne-am bucurat vreodată, însă este clar un restaurant care joacă “in the big league”. Și oferă o experiență încântătoare, reconfortantă, satisafacoare și sofisticată într-o aparentă simplitate, fără “rigorile” specifice restaurantelor de acest nivel.
Ce mai trebuie să știi:
- Dinner este deschis pentru prânz și cină în fiecare zi și este relativ ușor să îți faci rezervare pentru că are o capacitate mare.
- O masă în doi cu startere, feluri principale, deserturi, înghețată și câte un pahar de vin pentru fiecare fel te duce la app. 300 de lire.
Lasă un răspuns