Bethlen Estates reprezintă pentru noi etalonul pentru ceea ce putem numi destinație super-premium în România în acest moment. Are poveste, servicii, gastronomie, design interior, atenție la detalii. Plus două caracteristici pe care le întâlnim rar pe piață locală: o strategie pe termen lung și proprietari cu adevărat pasionați de domeniu. Este un proiect altfel pe care l-am urmărit cu interes de la apariția sa în 2019. Iar în 2023 am organizat la Bethlen Estates unul dintre cele mai reușite weekenduri gastronomice de până acum.
Povestea Bethlen Estates
Bethlen Estates este situat în satul Criș, la app. 10 kilometri de Sighișoara. Un proiect amplu ce constă în restaurarea unor case tradiționale și transformarea lor în spații de cazare super premium. Un mix de tradițional și modern, în care se simt atenția la detalii și investiția semnificativă.
În spatele desfășurării de forțe se află Gladys și Nicolaus Bethlen, soția și fiul contelui Miklos Bethlen. Familia Bethlen este cea care a fondat satul Cris în 1305 și a construit castelul Bethlen. Nicolaus locuiește în prezent în Viena alături de familia sa.
“Mi-am dorit un loc în care copii mei să se reconecteze cu istoria familiei și să se simtă ca acasă. Un loc în care să vină de sărbători, un loc în care să își petreacă vacanțele” ne-a mărturisit Nicolaus Bethlen.
Așa a apărut în 2019, Caretakers House (4 camere), prima casă din povestea Bethlen Estates. Au urmat Depner House (2 camere) în 2020 și Corner Barn (4 camere) la final de 2021. Procesul de restaurare continuă, familia deține în total 10 proprietăți în sat, care urmează a fi transformate în spatii pentru cazare și evenimente pe parcursul mai multor ani.
Design
Stefanie de Castelbajac (Austria) și Melanie Etten-Rüppell (Germania) sunt designerii care au conturat interioarele de la Bethlen Estates.
‘Vorbim despre un stil clasic, rustic, cu multe influențe contemporane. Nu este despre opulență, ci despre rafinament. Am acordat atenție fiecărui detaliu, am lucrat cu meșteri foarte buni și materiale de înaltă calitate. Majoritatea lucrurilor sunt realizate manual, așa cum ni le-am imaginat noi împreună cu echipa de design’ continuă Nicolaus Bethlen.
Gastronomie
Oamenii buni atrag alți oameni buni. Așa se face că la Bethlen Estates a ajuns Robert Tordai, un chef tânăr și talentat pe care l-am cunoscut pe vremea când lucra la Fork, în cadrul hotelului Balvanyos. Robert are o abordare modernă, este pasionat de tot ce înseamnă produs artisanal și local. La Bethlen are posibilitatea de a lucra și dezvolta relații pe termen lung cu cei mai buni producători ai zonei.
Meniul este variabil, se adaptează în funcție de oaspeți și de ingredientele disponibile în sezon. Așa cum se întâmplă în locurile boutique în care ne simțim ca acasă. Ne-am bucurat atât de o masă gastronomică cu meniu scurt de degustare, dar și de opțiuni mai ușoare. Iar picnicul în natură este o variantă excelentă pentru zilele de vară.
Meniul de vinuri arată bine, producțiile locale sunt în prim plan, au etichete consacrate, dar și surprize plăcute în special în categoria Champagne / Sparkling. Ceea ce ne bucură, nu suntem tocmai obișnuiți să descoperim selecții la acest nivel în destinațiile din România.
Activități și program
Echipa Bethlen Estates are multe variante de activități în zonă și idei în funcție de preocupările oaspeților. Au experiență extinsă, mai ales pentru că primesc în general turiști străini interesați să exploreze.
Sighișoara este la doar 10 km distanță. Iar Crit și Viscri sunt la mai puțin de 1 oră de mers cu mașina.
Rezervări și alte informații
Prețul unei camere la Bethlen Estates începe de la 350 euro /noapte. Depner (preferata noastră) și Caretakers House se închiriază în general integral.
Mai multe detalii afli direct de pe site. Urmărește-i și pe Instagram aici.
Lasă un răspuns