Lyon este considerat a fi capitala gastronomică a lumii. Printre motivele care i-au adus această etichetă: cea mai mare medie de restaurante pe cap de locuitor, 24 de stele Michelin, tradiții culinare păstrate de sute de ani, tipuri de restaurante pe care nu le găsești în altă parte și o poziție excelentă față de cele mai bune regiuni cu ingrediente de calitate din Franța.
Lyon este un oraș în care mergi în primul rând pentru experiențe culinare, după care analizezi și lista de obiective turistice 🙂
Ca de obicei, am pregătit un mic ghid de vacanță culinară, respectiv o listă cu 10 lucruri de luat în calcul pentru o vacanță în Lyon.
1. Unde stai în Lyon
Probabil cea mai bună opțiune de cazare este Le Royal (5*), un hotel prestigios cu aer de “old-world”. Are o poziție excelentă, fiind situat chiar în inima pieței Place Bellecour, la doi pași de centrul vechi și destul de aproape de obiectivele turistice importante. Are la parter Institutul Paul Bocuse și servește cel mai bun mic dejun pe care l-am experimentat în Franța.
Hotelul arată foarte bine, însă trebuie să fii atent în momentul în care faci rezervare. Mai exact, hotelul se află într-un proces de renovare și nu toate camerele sunt la același nivel.
Pe scurt-trebuie să specifici când faci rezervarea că vrei una dintre camerele renovate, indiferent de tipul de cameră pe care îl alegi.
2. Les Halles
Este una dintre cele mai renumite piețe indoor din Europa și din 2006 poartă numele lui Paul Bocuse, legenda bucătăriei franțuzești. Les Halles Paul Bocuse înseamnă peste 50 standuri de unde îți poți cumpăra cele mai bune ingrediente și preparate locale.
Nu trebuie să ratezi brânza locală St.Marcellin de la celebrul Mère Richard, cârnați tradiționali Jesu de la Charcuterie Sibilia și tarte praline, din nou o specialitate lioneza, de la Le Boulanger Jocteur.
Les Halles e și o opțiune bună pentru un brunch cu fructe de mare proaspete preparate pe loc.
3. Restaurant tradițional: Bouchon
Bouchon-ul este un tip unic de restaurant, care se găsește doar în Lyon. A apărut la început de secolul 20 pentru a deservi muncitorii din industria de mătase.
Practic sunt niște bistro-uri mici, de familie, neatinse de trecerea timpului. Servesc în continuare de multe generații aceeași mâncare tipic lioneza, cu multă carne și multe organe. Rețete care pot fi o provocare chiar și pentru cei mai „curajoși” dintre noi. Meniul de 3 feluri este fix și costă în jur de 25 euro de persoană.
De-a lungul timpului, din motive comerciale, multe bistro-uri și-au autoasumat eticheta de bouchon, dar nu au calificările necesare. În realitate există aproximativ 20 de astfel de restaurante autentice.
Dacă ajungi aici merită din plin să optezi pentru „the real thing”. Recomandăm Daniel et Denise, al cărui chef Joseph Viola a fost decorat Meilleu Ouvier de France cea mai înaltă distictie culinară în Franța.
De încercat: pate en croute, unul dintre preparatele premiate ale locului. Respectiv un pate de foie gras sau de sweetbreads în aluat de patiserie.
4. Paul Bocuse (3*)
Paul Bocuse este o legendă a bucătăriei franțuzești și unul dintre cei mai cunoscuți chefi la nivel global. Paul Bocuse este unul dintre inițiatorii curentului nouvelle cuisine, numele lui este asociat celei mai prestigioase competiții culinare din lume (Bocuse d’Or), are un instititut culinar care îi poartă numele și un restaurant cu 3 stele Michelin de mai bine de 50 de ani- L’Auberge du Pont de Collonges.
Acesta din urmă este un adevărat loc de pelerinaj pentru “foodies”, cel mai celebru preparat fiind supa de trufe VGE, pregătită pentru prima oară în 1975 pentru președintele Franței.
Este într-adevăr un loc de referință pentru istoria culinară a Franței și este greu să sari peste această vizită dacă te afli în Lyon. Însă după ce am trăit experiența, putem spune că nu prea merită. Am plecat de acolo cu ideea că restaurantul și-a trăit perioada de glorie și păstrează cele 3 stele Michelin mulțumită faimei și reputației lui Paul Bocuse.
Am povestit pe larg despre masa noastră la L’Auberge du Pont de Collonges, într-un articol separat aici.
5. Bernachon
Sunt mulți cei care afirmă că Bernachon face cea mai bună ciocolată din lume. Greu de spus dacă este chiar așa, însă confirmăm că ciocolata de aici este excelentă. Un rival puternic pentru ciocolata belgiană.
Bernachon este printre foarte puținii ciocolatieri din Europa care își obține ciocolata direct din boabe de cacao. Produsele sunt limitate, cu termen mic de valabilitate și cum era de așteptat, nu părăsesc Lyon-ul. De încercat: palets d’or, niște discuri umplute cu ganache și acoperite cu fulgi de aur și Le President, tortul pe bază de ciocolată și cireșe pe care l-a pregătit pentru prima oară în ’75 pentru președintele Franței.
Bernachon este și furnizorul de deserturi al restaurantului cu 3 stele Michelin al lui Paul Bocuse. De mai bine de 50 de ani 🙂
6. Vieux-Lyon & Fourviere
Pe lângă opțiunile culinare, în Lyon ai și multe lucruri de văzut. Două dintre activitățile obligatorii dacă ajungi aici: o vizită în cartierul medieval Vieux-Lyon [Old Lyon], integral în partimoniul UNESCO și ruinele romane – Fouviere din 43 I.HR, rămășițele unui amfiteatru impresionant și alături de el un odeon mai mic.
Este și un loc bun de picnic cu ingrediente și preparate luate de la Les Halles.
7. La Mere Brazier (2*)
Este un alt loc care păstrează intactă o bucățică de istorie culinară. Înainte de Paul Bocuse, au fost „the mothers of Lyon”, femeile iconice care au fondat bouchon-ele și întreaga reputație culinară a orașului.
Ca să vă faceți o idee de nivel, prima femeie care și-a câștigat reputația a fost Mere Fillinoux, mentorul și mai faimoasei Eugenie Brazier de la Mere Brezier. Eugenie Brazier este primul chef din lume care a obținut 3 stele Michelin pentru două restaurante diferite. La Mere Brazier a păstrat această distintie mai mult de 30 de ani, între 1933 și 1968. Eugenie Brazier a fost și mentorul lui Paul Bocuse.
La Mer Brezier are 2 stele Michelin astăzi și păstrează încă elemente de decor din perioada sa de început – anii ’30. Din păcate noi am ajuns în oraș într-o perioadă de sărbătoare și nu am reușit prindem restaurantul deschis, deși a fost unul dintre primele locuri pe care le-am adăugat pe lista de activități pentru Lyon.
8. Beaujolais, Cote du Roti, Chateauneuf du Pape
Lyon este înconjurat de zone viticole cu tradiție și faimă: Beaujolais, Cote du Roti, Chateauneuf du Pape. Dacă poposești mai mult în oraș și ești cât de cât pasionat de vinuri, merită să te aventurezi să descoperi și să guști din tradiția unora dintre cele mai cunoscute vinuri din lume.
9. Cele mai bune ingrediente
Lyon este înconjurat de unele dintre cele mai bune regiuni cu ingrediente de calitate din Franța. Așa că dacă îți faci temele, le poți cumpăra de la piețele exterioare sau de la Les Halles. Sau te poți bucura de ele gata preparate în restaurante cu tradiție.
Și aici avem mențiuni speciale pentru probabil cel mai faimos pui din lume-puiul de Bresse, cea mai bună carne de porc Monts du Lyonnais și peștele de lac din Savoy. Plus vânat din Dombes, legume și fructe de sezon din Charolais sau Drome în funcție de anotimp. La care adăugăm brânzeturi locale excelente produse în zonele din jurul orașului.
10. Stele Michelin
Lyon are 24 de stele Michelin, dintre care unul singur de 3, cel al lui Paul Bocuse, 3 restaurante de 2 stele și 15 de 1 stea. Deci, ai de unde alege, dacă ești un împătimit al stelelor. Din punctul nostru de vedere, restaurantele de 2 stele sunt de luat în calcul pentru vizita următoare. Mai exact: Auberge de l’ile Barbe și La Mere Brazier.
Iulia says
Apreciez ceea ce faceti, cred insa ca nu ar fi un efort foarte mare sa transmiteti exact unele denumiri, ar aduga si mai multa credibilitate demersului vostru. Keep up the good work!
amusebouche says
Iulia, iti multumim pentru aprecieri. Ne poti spune mai exact la ce anume te referi? 🙂
Iulia says
De exemplu la „Chateneuf”: pentru ca se si repeta in aceasta forma nu poate fi doar o eroare de tastare. Nu ma erijez intr-un „grammar nazi”, intentia este doar cea mentionata anterior.