Daniel Castle este probabil cea mai bună variantă de destinație pentru weekend pe care am descoperit-o în România, în acest an.
Daniel Castle este un vechi castel al Ținutului Secuiesc, recondiționat impecabil. Și când spunem impecabil, ne referim la simț de răspundere și respect față de tot ceea ce reprezintă o astfel de clădire. Au existat cercetări istorice, istorici de artă implicați și arhitecți cu viziune. Astfel, castelul construit undeva la început de sec XVII de către familia Daniel, păstrează astăzi aproape intactă structura inițială, au fost “dezvelite” picturile murale ale castelului, iar vechea structură din stejar a fost integrată sub diverse forme în designul interior al camerelor. Pe scurt, Daniel Castle recreează părți consistente de poveste ale vremurilor de mult apuse.
Daniel Castle este poziționat în localitatea Tălișoara din județul Covasna, la 230 de km de București și 60 de Brașov. Cam 3 ore și jumătate de mers cu mașina din capitală, în condiții normale de trafic.
La nivel de arhitectură, Daniel Castle este mai degrabă un conac și nu un castel în adevăratul sens al cuvântului. Iar hotelul înființat aici păstrează structura inițială a clădirii, ceea ce înseamnă că numărul camerelor este limitat la 8, fiecare fiind diferită de cealaltă în ceea privește dimensiunea și designul. Daniel Castle aduce din punctul acesta de vedere a hotel boutique, deși nu îndeplinește chiar toate condițiile.
Noi am stat în camera “Poarta Castelului „(Castle Gate)” și literalmente pe aici se intra în castel la începuturile lui, înainte să fie atașată construcției aripa renascentistă pe care o păstrează și astăzi (undeva în sec XIX). Dacă ajungi la Daniel Castle vei afla oricum toată istoria construcției și farmecul fiecărui detaliu păstrat, pentru că proprietarii au avut grijă să aștearnă toate informațiile pe câteva planșe poziționate pe holul care duce înspre sala de mese.
Camera “Poarta Castelului „este încăpătoare și are vedere înspre stradă și înspre grădina interioră. Și mai are un element foarte important pentru noi, mari amatori de locuri și situații romantice: un șemineu.
Structura inițială a castelului păstrată întocmai vine și cu niște dezavantaje: wireless-ul nu trece de pereții groși ai camerei, semnalul telefonului nu este chiar constant și eforturile de izolare fonică nu prea dau rezultate. Dar credem că este un “compromis” mic pe care îl faci dacă vrei să locuiești peste weekend într-un castel. Pentru următoarea vizită, vom încerca probabil “Camera cu lebada” sau “Camera Constantinopol”.
O surpriză plăcută a venit și din zona de mâncare. Mai ales că aveam câteva rezerve, după experiența Zabola, unde mâncarea secuiască tradițională nu a fost deloc un plus.
Abordarea de la Daniel Castle este de bucătărie tradițională reinterpretată, cu un “twist gourmet”. Și le iese bine. De exemplu, am mâncat: supă de salată, supă gulaș, vită cu sos ragu în aluat, telemea la grătar cu roșii confiate, file de păstrăv cu rodie și sos de vin alb și pară fiartă în vin alb cu dulceață pentru desert. Toate foarte bune, reinterpretate excelent. Se pare că au avut și un consultant, un fost jurnalist care s-a școlit în ale bucătăriei undeva în Anglia, iar acum colaborează cu mai multe restaurante și pensiuni din Transilvania.
Daniel Castle oferă și câteva variante speciale de cină pentru grupuri mai mari: 5 feluri și wine pairing sau festin renascentist, care implică mâncăruri din vânat și program de dans tradițional. Raportul calitate/preț ne pare și el foarte bun. O masă completă (3 feluri) de prânz sau cină este 15 euro, iar cinele speciale ajung undeva la 35 de euro de persoană pentru grupuri de minim 8.La nivel de băuturi, Daniel Castle oferă un mix de vinuri ungurești, palinci locale premiate și vinuri românești. Segmentul de mijloc, ceea ce este foarte corect. Plus vinul casei, dacă vrei ceva la pahar. Dacă tot am ajuns în inima Secuimii, noi am încercat mai mult vinuri ungurești, ceea ce s-a dovedit a fi o alegere bună.
Ultimul aspect de luat în calcul: ce poți face în zonă? Se pare că răspunsul este mai generos decât ne-am fi așteptat și implică peșteri cu lilieci, un defileu, un schelet de mastodont, coloane de bazalt, meșteșugari la a15a generație, alte castele, lacuri de acumulare și altele. Chiar sunt multe de explorat, așa că proprietarii au grupat activitățile pe pachete tematice. Dacă vrei să poți să le descoperi singur, din mașina sau cu bicicleta, sau îți pot organiza cei de la castel plimbarea. Cu transport, ghid și tot ce trebuie, inclusiv masă gătită la ceaun. De obicei se întâmplă pentru grupuri mai mari și costă undeva între 20 și 30 de euro, în funcție de traseul pe care îl alegi.
Noi l-am vizitat pe fierar, care era în plin eveniment prefesional “Intalnirea Internațională a Fierarilor” 🙂 și ne-am aventurat apoi, singuri, pe biciclete către Peștera cu Lilieci. 15 km dus-15 km întors. Doar că n-am apucat să vedem obiectivul în cauză pentru că la 500 m de peșteră, în plină pădure a început o furtună în toată regula. Mare ne-a fost bucuria când a venit proprietarul cu mașina, să ne recupereze de pe traseu. Mai ales că nu aveam semnal la telefon, bineînțeles.
Faptul că Daniel Castle are doar un an de la deschidere, vine cu un mare avantaj temporar: încă poți găsi loc de cazare pe termen scurt, 2-3 săptămâni. Probabil că această situație nu va mai dura prea mult.
Pentru noi, Daniel Castle a intrat pe lista scurtă de locații preferate pentru weekend, alături de Conacul lui Maldăr. Sperăm ca atenția la detalii și calitate să se mențină și în momentul în care locul va deveni popular și mult mai greu de rezervat.
Ce mai trebuie să știi:
- Prețurile pentru cazare variază între 80 euro și 110 euro pe noapte, în funcție de cameră. Camerele mai scumpe sunt, bineînțeles, cele mai spațioase.
- Pentru drum este recomandat să urmărești indicațiile detaliate pe care le primești în momentul rezervării și nu cele oferite de GPS
- Poți închiria biciclete de la castel pentru 10 euro/zi
- Alături de denumirea istorică de Trei-Scaune, județul Covasna mai este cunoscut și drept Ținutul Conacelor, pentru că mica nobilime a construit aici cele mai multe conace din toată Secuimea. Sunt în jur de 100 de conace și castele cu valoare istorică, multe dintre ele nefiind înscrise în evidența națională a monumentelor de arhitectură
Daniel Castle | Tălișoara, 215, Covasna | www.danielcastle.ro
Lasă un răspuns