World’s 50 Best Restaurants, cel mai important top gastronomic din lume, și-a desemnat câstigatorii săptămâna trecută în Singapore. Pentru noi, a fost cea de-a treia participare la o gală de acest tip în calitate de ambasadori ai 50 Best Restaurants, după evenimentele din Bilbao (2018) și Melbourne (2017).
Cum am trăit și simțit evenimentul din Singapore
A fost cu siguranță unul dintre cele mai interesante și dinamice topuri din ultimii ani, cu multe schimbări și surprize plăcute. Cel puțin pentru noi.
Două dintre modificările majore apărute la nivel de structură, anunțate cu ceva timp înainte de Singapore, au fost crearea unei liste separate cu toți “Numărul 1” de până acum (Best of the Best) și extinderea listei mari de la 100 la 120. Tribut adus San Pellegrino, principalul sponsor al topului, care aniversează 120 de ani în 2019.
S-au creat astfel premisele unei liste interesante prin eliminarea unor nume mari din top 10 precum Osteria Francescana, Celler de Can Roca și Eleven Madison Park.
Întrebarea pe buzele tuturor celor prezenți la eveniment în acest an: pe ce poziție va intra în top Noma 2.0? E posibil să avem un new-entry direct pe locul 1? Răspunsul aveam să îl aflăm 2 ore mai târziu.
Mauro Colagreco (Mirazur), noul Nr. 1 în lume
Restaurantul Mirazur din Menton este noul număr 1 în lume. Un rezultat mult mai previzibil decât în alți ani. Pentru că singurul adversar real ar fi putut fi Noma 2.0.
2019 este un an extraordinar pentru Mirazur. La câteva luni după completarea acoladei de 3 stele Michelin, 50 Best îl desemnează cel mai bun restaurant din lume. Mărturisim că este și unul dintre locurile noastre de suflet. Am povestit mai multe despre vizita noastră de la final de 2016 aici. Abia așteptăm să revenim. Sau poate îl aducem pe Mauro în România 🙂
Copenhaga, 2 restaurante în top 5
Noma 2.0 este cu siguranță cel mai spectaculos proiect gastronomic din ultimii ani. Statut confirmat acum și de intrarea în World’s 50 Best direct pe locul 2. O revenire grozavă pentru René Redzepi și echipa lui. Probabil viitorul nr. 1 în lume în 2020.
Geranium (3*), o prezență constantă în World’s 50 Best și unul din restaurantele favorite pentru mulți dintre prietenii noștri foodies, a urcat pe locul 5.
Țara Bascilor, cea mai importantă regiune gastronomică din lume
Spania rămâne cea mai importantă forță din World’s 50 Best, cu cele mai multe restaurante prezente în top. Iar Țara Bascilor este cea mai bine reprezentată regiune gastronomică din lume (5 restaurante din care 3 în top 15).
Ana Roš a urcat 10 poziții
2018 a marcat intrarea în W50Best a Hisa Franko, după ce 2017 i-a adus Anei Roš, bagheta magică din spatele restaurantului, titlul de Best Female Chef. În topul din acest an, Hisa Franko a făcut un salt considerabil de 10 locuri, ocupând acum poziția 38. Abia așteptăm să o întâmpinăm pe Ana la București pe 11 iulie.
Preferințele noastre
La nivel personal, ne-am bucurat foarte tare de poziția Hisa Franko (nr. 38), de urcarea semnificativă în top a lui Eneko Atxa (Azurmendi este acum pe 14), de Elkano (nr. 30), dar și de locul extraordinar pentru Twins Garden din Moscova (19), restaurant pe care l-am vizitat toamna trecută. Și bineînțeles, de Mauro Colagreco, eroul serii, un om special și un chef extraordinar.
Lasă un răspuns