Am încheiat seria evenimentelor gastronomice din acest an în unul dintre cele mai spectaculoase locuri din România, Domeniul Zabola. Un weekend întreg în care influențele ungurești s-au împletit cu gastronomia românească în mod natural. O poveste autentică, imposibil de replicat în alt context.Am refăcut “filmul” weekendul-ului de la Zabola prin intermediul imaginilor și al detaliilor care au completat această experiență memorabilă.
VINERI
Pentru noi, ca de obicei, ziua a început cu o vizită foarte matinală la Nasul Roșu. Am luat de aici o parte dintre legumele proaspete de peste weekend, cealaltă parte venind din Secuime, de la micii producători curatoriați de Mădălina Sánta.Am organizat rapid ultimele detalii împreună cu Alex, Mădălina și echipa Zabola, iar odată cu apusul soarelui, ne-am așteptat oaspeții în inima Ținutului Secuiesc, pe domeniul de 500 de hectare îmbrăcat în haine de sărbătoare al contelui Mikes.Prima seară a debutat în clădirea vechilor grajduri, printre lumânări, șeminee, pereți dezgoloti până la cărămidă, pahare cu champagne și voie bună. Mâncărurile ne-au purtat din București în Zăbala, cu un strop de Sfântu Gheorghe și alte opriri interesante pe traseul până acolo. Într-o abordare rustică, așa cum este obiceiul primei seri la evenimentele noastre.Am început cina cu mini langoș cu topping de hribi, sfeclă sau smântână cu usturoi alături de spumant Carassia Blanc de Blancs 2015 Magnum. Pentru prima dată ne-am putut bucura de aceste sticle de 1.5l în ediție limitată de doar 100 de bucăți.Am continuat cu supă de chimen cu ou de prepeliță poșat la care am asociat un vin unguresc ( Kreinbacher 2015, Kreinbacher Birtok).Pentru felul principal, cei doi chefs au pregătit cârnați ungurești, ciolan de porc, cartofi rosti și salată cu verdețuri de la Nasul Roșu. Am făcut pairing cu Prince Matei 2012 de la Domeniile Prince Matei. La final: Vargabeles, desert tradițional din Transilvania, și Fetească Neagră Nefiltrată, un vin atipic de la Crama Nachbil, unul dintre puținii producători de vinuri naturale de la noi.Seara s-a încheiat cu o degustare specială de whisky-uri single malț de la Bruichladdich, alături de poveștile lui Robert Marshall, ambasadorul Bruichladdich în România. Am experimentat 3 whisky-uri diferite și am aflat istoria din spatele fiecărei etichete. Ne-a rămas gândul la Octomore, cel mai afumat whisky din lume.
SÂMBĂTĂ
Micul dejun de la Zabola a avut în spate cea mai mare desfășurare de forțe dintre toate pregătirile noastre pentru dimineți gastronomice din acest an. În fiecare zi, echipa din bucătărie și-a început activitatea înainte de ora 6 pentru a putea pregăti bunătățile care i-au delectat pe oaspeți la micul dejun. Salate și omlete de mai multe tipuri, brânzeturi și cârnați din regiune, deserturi tradiționale, gemuri, zacuscă și sucuri de fructe proaspete. Plus spumant și Champagne desigur. După masa de dimineață am organizat un atelier de kürtős kalács, în care am descoperit alături de localnici secretele acestui produs specific regiunii. În timp ce echipa din bucătărie a început mobilizarea pentru prânz, noi și oaspeții noștri ne-am bucurat pentru câteva ore de cocktailuri cu gin The Botanist, pregătite special de Robert Marshall pentru acest eveniment. Am ales The Botanist pentru că este unul din cele mai bune ginuri din lume, desigur 🙂 Dar și pentru elementul comun cu evenimentele noastre, componenta de foraging pe care este construit brandul, băutura având în compoziție 22 de ierburi într-un echilibru perfect. Fiecare dintre ele este gravată pe sticlă. Iar în combinațiile lui Robert, cu pere, sirop de brad și alte câteva trucuri de el știute, a fost exact ce trebuia pentru o sâmbătă gourmet.
Prânzul, ca de obicei, ne-a surprins în natură, cu preparate de-ale locului, gătite cu tehnici tradiționale: paprikás la ceaun. Pentru paprikás am ales un vin unguresc care s-a bucurat de mare succes printre oaspeții noștri, Áldás 2017 de la crama St. Andreea. Ziua a continuat cu degustarea unor sticle speciale de vinuri românești. UniQ, vinul celor de la Vinarte produs pentru o singură dată în ediție limitată de doar 2.517, imposibil de replicat.Pivnițele Theodoros, vin natural fără sulfiți. Ephiphanie 2017 Fetească Neagră, unul dintre cele mai interesante vinuri apărute recent pe piața din România.
După o după-amiază relaxantă, a urmat punctul gastronomic culminant al evenimentului: cina de sâmbătă. 8 preparate într-o abordare fine dining, la intersecția tradițiilor românești și secuiești, alături de vinuri atent selectate din România și Ungaria. Iar lucrurile s-au conturat cam așa:
Biscuite și brânză
Pairing: Champagne Taittinger Brut Reserve
Tartar de cerb cu țelină arsă și sos de măceșe cu pastă de ardei fermentați
Pairing: Orange Wine 2018, Petro Vaselo
Șalău și dovleac
Pairing: Kolonics Juhfark 2017, Nagy-Somló
Am avut și un invitat surpriză în acest weekend: Alexandru Dumitru, câștigătorul titlului „Chef of the Year” Gault&Millau 2019. Alex s-a implicat în cina de sâmbătă și a pregătit un preparat reprezentativ pentru el: friptură de hribi cu salicornia. S-a potrivit perfect cu Otarnița 2017 de la Petro Vaselo. Pulpă de castravete Kiwano și ultima roșie a anului. Cât să ne împrospătăm palatul înaintea felului principal. Miel și piure de porumb fermentat
Pairing: Pivnițele Theodoros 2017, vin natural fără sulfiți
Gutui, ciocolată albă arsă și sos de geranium
Nachbil Riesling de Rhin 2017Pere verzi cu piper de Timut și cremă de mac alb
Tokaji Aszú 5 Puttonyos 2015, Babits
DUMINICĂ
Am menținut standardul micului dejun, de asemenea o împletire România-Ungaria cu mult gust și sens.
După alte câteva momente de relaxare petrecute în acest cadru de poveste al celei mai romantice destinații pe care am descoperit-o noi pană acum în România, ne-am îndreptat pașii spre cabinele de vot, fiecare în orașul pe care îl numește acasă.
Mulțumim Zabola Estate pentru tot suportul acordat în organizarea acestui weekend memorabil. Mulțumim celor doi super Chefs Mădălina Sánta și Alex Petricean! Și tuturor celor care au decis să își petreacă weekend-ul alături de noi.
Mulțumim partenerilor noștri care ne-au fost alături în acest an:
UniCredit Bank, San Pellegrino & Acqua Panna, Estrella Damm, Țuca Zbârcea & Asociații, BMW România, Bavaria Mobility, Nasul Roșu, Consiergo.
Mulțumim Carastelec, Nachbil, Crush Distribution / Taittinger, Petro Vaselo, Pivnițele Theodoros, Sarica Niculițel, Domeniile Prince Matei, Vinarte, BDG & Robert Marshall.
Mulțumim Gastrolab și Zoltan Szabo pentru recomandări și vinurile ungurești.
Suntem mândri că împreună am reușit să creăm astfel de experiențe în România.
Revenim în 2020, cu forțe și idei proaspete.
Lasă un răspuns