Continuăm lista topurilor de final de an, cu destinațiile noastre preferate din România în 2015. Pentru weekend și câteva zile în plus.
Au apărut multe locuri în ultimii ani care merită vizitate. Locuri construite cu pasiune, atenție la detalii și investiții considerabile. Ne bucurăm de fiecare dată când mai aflăm de o nouă astfel de destinație, așa că lista noastră de planuri pentru 2016 are deja multe însemnări.
Sperăm ca anul următor să ne fie cu adevărat greu să decidem această listă, pentru că momentan la nivel de plecări în România lucrurile sunt destul de clare pentru noi.
5. Zabola
De ce ne place: Domeniul contelui Mikes din Zabola este unul dintre cele mai romantice locuri pe care le-am vizitat. La nivel de dispunere și diversitate a domeniului, Zabola este greu de egalat.Acoperă o suprafață de 50 de hectare, ce include zonă de pădure, un lac pe care te poți plimba cu barca și mai multe construcții dispuse la câteva sute de metri distanță între ele. Toate clădirile, cu o istorie bogată în spate și traume din perioada comunistă, au fost foarte bine renovate și decorate, cu multe contraste.
Ne place că Zabola este un loc care creează cu intenție contexte romantice. Poți lua cina complet izolat, înconjurat de lumânări în clădirea vechilor grajduri sau în fața șemineului în apartamentul care îți găzduiește șederea, poți merge la picnic sau la saună în pădure.
Puncte slabe: Marele minus la Zabola vine din bucătărie. Abordarea este tradițională cu ingrediente locale, însă cu multe preparate prăjite și asocieri greu de înțeles, mai ales dacă ai avut o bunică căreia îi plăcea să gătească.
Sperăm totuși ca în 2016 lucrurile să se schimbe. Și odată cu inaugurarea noului corp de cazare, care practic îi va dubla capacitatea, să vină și “reformarea bucătăriei”.
4. Valea Verde Retreat
De ce ne place: Primele lucruri care ne vin în minte când ne gândim la Valea Verde Retreat sunt: loc romantic (din nou!), trufe, preparate culinare bune și o selecție de vinuri pe măsură.Valea Verde este și una dintre cele mai populare destinații din Transilvania, aflată cumva la întâlnirea dintre liniștea și bucuriile rurale și confortul modern. Este un loc bun în care să te bucuri de natură și de preparate gustose, care pun în valoare potențialul zonei. Valea Verde organizează din când an când tot felul de evenimente gourmet: weekend dedicat trufelor, mese speciale cu wine pairing sau brunch-uri.
Puncte slabe: Valea Verde este la 6-7 ore de mers cu mașina de București. Așa că nu este chiar o opțiune la îndemână doar pentru sfârșitul de săptămână, dacă vii din București.
Iar la nivel de pachete speciale de weekend, nu au tocmai o politică coerentă de preț, așa că recomandarea noastră este să le urmărești din timp și să îți faci calculele înainte de alege ceva.
3. Hadar Chalet
De ce ne place: La Hadar Chalet ai senzația că totul este gândit în context și pe termen lung. Ne place mult cum proprietarii au “scos” ce se putea mai bun din această veche cabană de vânătoare a lui Ceaușescu și au adus-o în circuitul turistic.Hadar Chalet este un mix bun de ingrediente pentru un weekend reușit: nivel ridicat de confort, design înspre boutique hotel, cabana este izolată și complet înconjurat de natură, nu ai semnal la telefon pe o rază de câțiva km, internet pe alocuri, personal prietenos și mâncare tradițională bună.
Hadar Chalet are 1 an de activitate în acest format și lucrurile arată foarte bine până acum. Sperăm să treacă testul timpului și să își păstreze standardul ridicat de calitate și în anii ce urmează.
Puncte slabe: Trebuie să te asiguri ca e un weekend în care nu au cum să apară urgențe. Dacă ești că noi și ai tot timpul laptopul cu tine peste weekend pentru reprize izolate de lucru, trebuie să îți planifici bine plecarea.
2. Daniel Castle
De ce ne place: Așa cum am mai mărturisit de-a lungul acestui an, Daniel Castle este probabil cea mai bună variantă de destinație pentru weekend pe care am descoperit-o în România, în 2015.Daniel Castle este un vechi castel al Ținutului Secuiesc, recondiționat impecabil. A reușit să păstreze între pereții clădirii mai multă istorie decât în orice alt loc vechi recondiționat pe care l-am vizitat. Totul este făcut cu simț de răspundere, multe cercetări și respect față de tot ceea ce reprezintă o astfel de clădire. Au fost dezvelite picturi murale, lemnul din structura inițială a castelului a luat alte forme în interiorul acestuia și multe alte astfel de acțiuni gândite în detaliu.
Mâncare este foarte bună și are o abordare potrivită pentru acest loc – tradițional pentru prânz și tradițional reinterpretat pentru cină, inclusiv variante cu wine pairing sau alte mese cu tematică. Iar toate ingredientele provin de la furnizori locali.
La nivel de activități, de asemenea, este locul care oferă cele mai multe variante dintre toate destinațiile pe care le-am vizitat în România. Iar dacă te afli într-un grup mai mare, poți ajunge chiar și la planuri care includ popas de prânz cu mâncare gătită la ceaun.
Daniel Castle are un un an de funcționare în spate. Rămâne de văzut și aici, dacă lucrurile vor rămâne la același nivel ridicat de calitate în timp, dacă vor exista bugetele necesare pentru menținere și cum vor face față unui grad maxim de ocupare permanent.
Puncte slabe: Capacitatea este redusă (doar 8 camere), limitată de structura castelului. Iar diferențele dintre camere sunt semnificative. Asta înseamnă că dacă îți dorești una din camerele mari ai doar 3 variante la dispoziție.
1. Conacul lui Maldăr
De ce ne place: Dacă am compune un top al destinațiilor noastre preferate în 2014, poziția 1 ar rămâne neschimbată – Conacul lui Maldăr. Ne intorcem cu plăcere aici de câteva ori pe an încă din 2013. Pentru noi Maldăr nu doar că a trecut testul timpului la nivel de consistență în calitate, dar am simțit evoluția și dorința de a oferi mai mult oaspeților, cu fiecare an care a trecut de la deschiderea lui. În contextul în care suntem perfect conștienți că nu este o proprietate ușor de întreținut.
Conacul păstrează cu el istoria în detaliile fiecărei încăperi, de la ușile originale din lemn sculptat, la arcadele brâncovenești, la covoarele țesute și perdelele cu broderie. Pe timpul verii au și piscină, iar iarna organizează seri în jurul focului, cu vin fiert și bunătăți locale. Mâncarea este tradițională și bună, iar personalul este același încă de la intrarea conacului în circuitul turistic.
Puncte slabe: Pentru ca păstrează structura inițială a construcției, la Conacul Maldăr diferențele între camere sunt destul de mari la nivel de dimensiuni și organizare. Iar dacă vrei să obții cele mai bune camere trebuie să rezervi cu câteva luni înainte. Preferata noastră este Domnița Ruxanda, pe care nu am reușit însă să o rezervăm în acest an.
Mihaela Pantea says
Am lucrat un proiect de comunicare pentru Domeniul Greaca, jud. Giurgiu. De aceea, va sugerez sa faceti o vizita si sa analizati oportunitatea prezentei locatiei pe o lista cu destinatii de weekend.
Cu multumiri,
Mihaela Pantea
p.s. Toate obiectivele din topul dvs. sunt noutati pentru mine, si as spune ca sufera la capitolul promo/comunicare/PR. Lucrez in comunicare, sunt jurnalist, in general sunt un om informat. Cu toate acestea, nu am auzit de niciunul dintre obiectivele turistice de mai sus.
amusebouche says
Multumim, Mihaela. Ne-am notat sugestia ta.
In ceea ce priveste destinatiile din topul nostru, comunicarea nu este neapart punctul lor forte. Insa exista materiale tv si articole in presa de business si lifestyle care le acopera in detaliu povestea. Ca sa iti faci o idee poti arunca o privire pe site-ul Hadar Chalet pentru a vedea aparitiile lor in print si online.
Corina says
Ar fi fost util sa linkati la locatiile respective, sa ne fie mai usor sa le gasim, fara sa mai dam search online.
amusebouche says
Corina,
Gasesti linkuri catre articolele separate, pentru fiecare dintre locatii, in partea de jos a paginii, la “Related Posts”. Acolo sunt si datele de contact pentru rezervari.