Praga este unul dintre cele mai vizitate orașe din lume și reprezintă o variantă clasică pentru un city break de iarnă. Unul dintre elementele care contribuie la numărul mare de vizitatori este târgul de Crăciun de la Praga, unul dintre cele mai cunoscute din Europa.
Anul acesta am ajuns la Praga în luna decembrie pentru al doilea an consecutiv. Dar, motivul principal pentru care am revenit aici nu este legat de târgul de Crăciun, ci de farmecul acestui oraș în care găsim multe lucruri care ne plac.
Ce poți face la Praga în decembrie:
Târgul de Crăciun
Începe de obicei la sfârșitul lunii noiembrie și durează până în ianuarie. Se desfășoară în mai multe piețe: cele mai importante sunt piața central Old Town Square și Wenceslas Square. Târgul de Crăciun în sine este mai mult un succes de marketing, însă ceea ce îl face să fie special este chiar atmosfera din oraș. Te poți bucura de această atmosferă alături de un vin fiert și o klobasa (cârnat tradițional).
Obiective turistice
Dacă ești la prima vizită în Praga, ai putea să aloci puțin timp și pentru obiective turistice. Obiectivele clasice pe care ar trebui să le bifezi sunt Charles Bridge și castelul din Praga (cel mai mare din lume cf. Guiness Book). Ia în calcul că o să-ți ia cam o zi întreagă dacă vrei să vizitezi castelul complet.
Mâncare tradițională și bere la tank
Trebuie să recunosc că pentru mine una dintre principalele atracții în Praga(după 5 vizite) este în continuare berea Pilsner Urquell, varianta “la tank”. Odată ce încerci această bere, nu cred că îți vei mai dori altceva. Este o variantă de bere mai fresh, cea mai apropiată ca gust de ceea ce poți testa la berăria din Plzen, singurul loc în care este produsă berea Pilsner Urquell. Iar cheia este lipsa pasteurizării. Sunt mai multe locații cu bere la tank și mâncare tradițională foarte bună. Printre locațiile din zona turistică sunt: Lokal, Katr, Kolkovna Celnice sau Mincovna. De asemenea poți merge să bei o bere la primul pub din Praga (deschis încă din 1843) – U Pinkasů.
Experiențe culinare cu stele Michelin
Pe lângă numărul foarte mare de pub-uri, Praga are și 2 restaurante cu stele Michelin (1 stea fiecare) în care te poți bucura de o experiență de fine dining. Unul este cu bucătărie cehească reinterpretată – La Degustation Boheme Burgeoise, iar celălalt se bazează pe bucătăria internațională: Alcron. Fiecare dintre ele îți va scoate din buzunar cam 200-250 euro pentru o masă în 2. Este o experiență care poate adăuga ceva special unui city-break de 3-4 zile.
Ce mai trebuie să știi:
- Este obligatoriu să îți faci rezervări pentru seară, altfel nu ai șanse să găsești locuri libere în locațiile cu bere la tank sau cele de fine dining. Pentru restaurantele cu mâncare tradițională recomand rezervare dimineața sau cu o zi înainte. Pentru fine dining ar trebui să îți rezervi o masă cu cel puțin 1 săptămână înainte.
- Evită casele de schimb valutar din centru.Varianta cea mai bună este să folosești card-ul sau să retragi direct de la bancomat. Altfel, riști să plătești un comision de 30-40 euro la 100 euro schimbați.
- Atenție la taxi-uri: întreabă înainte cât costă. Chiar și companiile cunoscute pot crea surprize.
- Atenție la hoți de buzunar din zona centrală, dar și din mijloacele de transport din zona obiectivelor turistice.
Lasă un răspuns