Alături de Alex Petricean, ne-am propus ca în martie să celebram femeile din gastronomia românească. Așa au apărut două evenimente interesante, zicem noi. Cu două invitate pe măsură. Oana Coantă (5 martie) și Petra Hianu (13 martie) vor veni la București să gătească alături de Alex Petricean. Vor fi 2 seri speciale la NOUA pe care abia le așteptăm.
Câteva cuvinte despre protagoniști.
Oana Coantă
Cină colaborativă, 5 martie
Oana păstoreste de aproape 20 de ani Bistro de l’Arte în Brașov, un loc care a evoluat odată cu ea și odată cu vremurile. Este restaurantul pentru care facem ocol special de fiecare dată când ne aflăm în zonă.
Bistro de l’Arte este ancorat în gastronomia Ardealului. Aduce la masă rețetele regiunii într-o abordare actualizată. Reușește să se depărteze suficient de mult de abordarea bunicii cât să simți că e o mană modernă în spate care înțelege cum să îți ofere un strop de profunzime în farfurie și satisfacții gustative pe mai multe planuri. Dar în același timp rămane suficient de aproape, cât să nu piardă sentimentul acela de căldură al meselor de acasă.
Oana este o voce puternică a regiunii, sustinătoare Slow Food și om care se incăpătanează să îi readucă pe oameni pe calea gusturilor adevărate. Fără potentiatori, fără import, fără scurtături. Activitatea ei a fost recompensată în acest an de ghidul Gault&Millau cu premiul “Best Female Chef”, prima oară când acest premiu se desemnează în România.
Oana și Alex au gătit deja de câteva ori împreună, inclusiv în cadrul weekendului nostru gastronomic de la Hadar Chalet din octombrie 2019. Abia așteptăm să vedem cu ce vor veni la masă pentru cină din martie.
Petra Hianu
Cină colaborativă, 13 martie
Am descoperit-o pe Petra Hianu anul trecut la Sibiu în cadrul unei cine colaborative și am rămas impresionați de nivelul preparatelor pe care le-am gustat.
Absolventă a Facultătii de Drept, Petra a lucrat 3 ani în domeniul juridic, înainte de a face pasul înspre lumea culinară. Țara în care a descoperit pasiunea pentru gastronomie a fost Italia, studiind arta culinară la o scoală privată din Roma. A lucrat inițial că ospătar, ulterior îmbrățișând cariera de bucătar. A urmat o călătorie extraordinară de descoperire și învățare în care Petra a a lucrat și a făcut stage-uri în Italia, Malta, Belgia ( Hertog Jan, 3 stele Michelin), Cehia (La Degustation, 1 stea Michelin), Slovacia ( Gasperov Mlyn), Suedia (Frantzen, 3 stele Michelin), Norvegia (Maaemo, 3 stele Michelin), Irlanda (Aniar, 1 stea Michelin). Ultima oprire înainte de a reveni în România a fost Slovenia, la Hiša Franko.
Toate aceste experiențe au dus la formarea Petrei Hianu, un Chef cu o abordare modernă aliniată la trend-urile gastronomiei globale.
Petra și partenerul ei, Paul Moinea sunt implicați deja în mai multe proiecte locale. Cel mai important este conferința gastronomică Ideal Evolution, a cărei primă ediție a avut loc în Noiembrie 2019. Un eveniment de urmărit în anii următori.
Gazdă: Alex Petricean, Head Chef & Owner NOUA, București
Alex unul dintre cei mai apreciați chefs ai României și un apropiat al evenimentelor Amușe Bouche. Pionier al Noii Bucătarii Românești, Alex a fost desemnat Chef of Year Gault&Millau 2018, a fost membru al echipei de cercetare NOMA 2.0 (restaurantul ce ocupă locul 2 în topul celor mai bune din lume) și a lucrat vreme de 3 ani în câteva bucătarii de top de pe 3 continente. Numim aici Geranium, Central, Quintonil, La Vie Osnabrück.
În iulie Alex a gătit alături de Ana Roš (World’s 50 Best Female Chef 2017 , locul 38 World’s 50 Best 2019), iar în octombrie alături de Maksut Askar (locul 110 în lista extinsă World’s 50 Best Restaurants 2019).
NOUA, restaurantul său deschis în primăvara trecută, este locul în care Alex Petricean aduce la masă România așa cum o vede el. La intersecția explorărilor sale prin tară, a amintirilor copilăriei și influențelor gastronomice dobândite în toți anii petrecuți peste hotare.
Costuri&Detalii
Fiecare cină va avea un meniu de degustare cu 8 preparate. Cu opțiune de wine pairing.
Preț bilete, valabil pentru ambele cine.
Meniu degustare (8 preparate) – 300 lei/persoană/ seară
Wine pairing – 180 lei /persoană
Pentru achiziție și alte detalii, mail la contact@amusebouche.ro sau contact@nouarestaurant.ro.
Ne vedem pe 5 și 13 Martie la NOUA! Cu mâncare bună, atmosferă relaxată și Champagne Taittinger de la prietenii noștri de la Crush Distribution.
Mulțumim partenerilor noștri care susțin acest eveniment: UniCredit, Crush Distribution / Taittinger, Hotel Epoque.
Lasă un răspuns