Primul nostru contact cu Ana Roš a fost în urmă cu 3 ani în Melbourne. 2017, anul în care a primit premiul special “Best Female Chef” la gala World’s 50 Best Restaurants. Prima noastră gală W50B. Ne amintim și acum discursul, unul dintre cele mai autentice, full-disclosure pe care le-am auzit. Nu s-a ferit să vorbească despre situații neplăcute precum o cădere în râu sau înțepătura unei albine înaintea unei competiții gastronomice importante. Totul pentru a concluziona că femeie sau bărbat, indiferent de tipul obstacolelor, dacă ești bun, muncești pentru asta și crezi în tine, restul lucrurilor nu mai contează. Îți câștigi locul în liga mare. 3 ani mai târziu Ana a venit la București, cu același mesaj puternic al credinței în forțele proprii, în evoluție, diversitate și ignorarea tiparelor înrădăcinate. A venit într-o țară de care o leagă rădăcini îndepărtate, dar despre care nu știa nimic. Doar că merită o șansă spre a se face auzită. Pas cu pas.
“Într-o lume excesiv globalizată, cred că este important ca fiecare dintre noi să rămână unic. Este important pentru Alex și pentru România să păstrați această unicitate. În cazul nostru, ceea ce face Hiša Franko să fie un caz singular, este faptul nu am urmărit trenduri, pur și simplu am fost noi înșine. . Ceea ce astăzi reprezintă o mare valoare pentru că tendințele globale vorbesc despre întoarcerea la natură, la teritoriu, la sezonalitate. Acesta este trendul actual. Care mâine ar putea fi diferit, însă noi vom rămâne exact așa cum suntem, ancorați în aceleași valori” Ana Roš (Best Female Chef 2017, Locul 38 World’s 50 Best Restaurants 2019)
Primul chef din topul World’s 50 Best Restaurants care gătește pentru publicul român, alături de un chef român
Ana Roš a gătit la București alături de Alex Petricean în restaurantul lui NOUA, pentru a celebra aniversarea a 120 de ani de S.Pellegrino, unul dintre brandurile cele mai implicate în dezvoltarea gastronomiei la nivel global.
Rezultatul a fost spectaculos. 9 preparate îmbinate într-un meniu ce i-a purtat pe oaspeți între România și Slovenia, din apă pe uscat, printre ingrediente indigene, tradiții vechi și noi, cu toate simțurile active. Un tot surprinzător de armonios și plin de emoție, în ciuda diferențelor vizibile de stil și viziune ale celor doi chefs. Un tablou și o atmosferă ce au transmis oaspeților chimia specială creată între toate părțile implicate. O scânteie pe care Ana și-a dorit-o replicată și susținută, tot evenimentul finalizându-se cu invitația generoasă către Alex Petricean și echipa NOUA de a găti în restaurantul Hiša Franko în primăvara anului următor (wow, știm!) Revenim la momentul potrivit cu detalii, până atunci să ne întoarcem la seara memorabilă de 11 iulie, o seară ce a marcat o premieră gastronomică în România:
“Chef-ii, bucătarii, sunt ambasadori ai propriilor țări. Prin intermediul ingredientelor, prezentării lor, însă mai ales prin storytelling[…] Preparatele pe care noi la Hiša Franko le creăm sunt foarte mândre să fie ceea ce sunt și să vină din locul în care vin” Ana Roš
Meniu
Chips de cartof, smântână afumată și prune Mirabelle sărate (Alex Petricean)
Čompe s skuto / brânză fermentată și ciocolată afumată (Ana Roš )
Creier de miel în berry bigne’ (Ana Roš )
Salată de roșii și brânză în crustă de mămăligă (Alex Petricean)
Slănină de sepie cu lapte din muguri de pin și pâine învechită (Ana Roš)
Șalău, grâu caramelizat și iarbă grasă (Alex Petricean)
Căprioară, hrean, chutney maturat de sfeclă (Ana Roš)
Miere de albine, piersică și flori de soc (Ana Roš)
Leuștean, trandafiri și turtă dulce
( Alex Petricean)
120 de ani de S.Pellegrino
Ca un tribut adus acestei cine speciale, S.Pellegrino a prezentat sticla în ediție limitată lansată cu ocazia aniversării celor 120 de ani. O sticlă al cărei design incrustează forma a sute de diamante pe suprafața ei.
“Fiecare pas pe care îl facem, are echivalentul a 10 pași în alte părți ale lumii. Cu toții așteptăm ca totul să se întâmple de la o zi la cealaltă, însă nu trebuie să uităm că nu facem parte din categoria destinațiilor gastronomice dezvoltate. Hiša Franko împreună cu alți câțiva reprezentați ai tinerei generații construiește Slovenia drept destinație gastronomică. Nu avem infrastructura unui restaurant în Londra, spre exemplu. Simțim lipsa acestor lucruri în Slovenia și sunt convinsă că este și cazul României. Însă nu sunteți singuri. Întreaga regiune este în aceeași situație. Este un proces lung și dureros. Nu trebuie să așteptați rezultate peste noapte. Și vă spun din proprie experiență, noi, venind din țări precum Slovenia sau România trebuie să fim mai buni decât ceilalți. Pentru că trebuie să convingem oamenii să călătorească în zone despre care altfel nu știu absolut nimic” Ana Roš (Best Female Chef 2017, Locul 38 World’s 50 Best Restaurants 2019)
Încheiem prin a mulțumi tuturor celor implicați în materializarea acestui eveniment memorabil pentru România.
Mulțumim Anei Roš pentru vizită, pentru susținerea extraordinară și mai ales pentru generozitatea cu care a împărtășit din experiența sa unică și extrem de bogată.
Mulțumim Alex Petricean și echipa NOUA pentru standardul extrem de ridicat pe care l-au oferit pe tot parcursul acestui eveniment. Ați fost niște gazde grozave!
Mulțumim S.Pellegrino și oamenilor speciali de la PPD România pentru că au crezut în acest concept și au făcut posibilă o premieră extrem de importantă pentru România.
Mulțumim UniCredit, Hotel Epoque și Bavaria Mobility pentru suport în organizare.
Și mulțumim tuturor celor care au fost la NOUA în seara de 11 iulie, preluând optimismul și entuziasmul din bucătărie înspre dining într-o atmosferă de neuitat.
Photo Credits: Mihnea Ratte & Amuse Bouche
Lasă un răspuns