El Celler de Can Roca a fost desemnat 2 ani restaurantul cel mai bun din lume în World 50 Best Restaurants. Astăzi ocupă locul 2, după Osteria Francescana din Modena.
El Celler de Can Roca este de asemenea rezervarea pentru care a trebuit să așteptăm cel mai mult. 12 luni mai exact. Așa ca am planificat o întreagă vacanță în Barcelona în jurul ei, cât să ne putem bucura din plin de această experiență.
El Celler de Can Roca, o poveste de familie
El Celler de Can Roca este o afacere de familie. Un restaurant cu o poveste specială în care cei trei frați Roca sunt actori principali, fiecare responsabil de o anumită zonă: Joan Roca, fratele cel mare, este head chef, Josep Roca somelier, iar Jordi Roca, mezinul, este pastry chef.
Povestea a început în anii ’60 când părinții lor, Josep Roca și Montserat Fontane au deschis restaurant/bar-ul Can Roca în Taiala, o suburbie din Girona. El Celler de Can Roca a apărut abia în 1986, când cei doi frați mai mari s-au hotărât la rândul lor să deschidă un restaurant, în apropiere de cel al părinților. Prima stea Michelin a venit în 1995, urmată de a doua în 2002. El Celler de Can Roca a primit a treia stea în 2009.
Succesul și transformarea fraților Roca în adevărate superstaruri au venit odată ce restaurantul a ocupat poziții de top în World 50 Best, culminând cu locul 1 în 2013.
Cei trei frați și-au demonstrat valoarea atât ca echipă, cât și individual, fiecare dintre ei numărându-se printre cei mai buni din lume pe zona lui. De exemplu Jordi a fost desemnat World’s Best Pastry Chef în 2014.
Restaurantul din Girona scrie istorie
Restaurantul se află în locația de astăzi din 2007. Este un spațiu generos construit special pentru El Celler de Can Roca, foarte aproape de restaurantul inițial. Cam la 10 minute de mers cu mașina din centrul orașului Girona.
Noi am ajuns aici via Barcelona. Mai exact am avut cazare în Barcelona și am mers cu trenul în Girona. Respectiv o plimbare de 40 minute. O variantă bună este și o mini-vacanță în Girona, sunt multe de văzut și admirat în zonă.
Revenind la restaurant, are o zonă de lounge și o terasă afară pentru sezonul cald, unde sunt primiți invitații. Ambele cu atmosferă foarte plăcută. Aici ne-am început și noi experiența, pe terasă cu un pahar de Cava, producție specială pentru El Celler de Can Roca.Restaurantul propriu-zis cuprinde 3 zone mari cu suprafețe aproape egale (în jur de 200 mp): partea de bucătărie, pivnița de vinuri (cellar) și partea de dining pentru invitați cu 48 de locuri.
Interiorul este „curat” și elegant, cu mult lemn în interior și multă sticlă spre exterior. Mai exact, jumătate dintre pereții din zona de dining sunt din sticlă. Mesele sunt aranjate pe laturile unui triunghi, cu un iluminator în centru. Respectiv un tringhi mai mic tot din sticlă ce găzduiește câțiva copaci. Astfel, întreg spațiul în care își primesc oaspeții este îmbrăcat în lumină naturală.Pe fiecare masă sunt aranjate 3 pietre de dimensiuni și culori diferite, simbol al celor 3 frați Roca. Roca însemnând de altfel “stâncă” sau “piatră” în spaniolă la fel că și în română.Meniu
În bucătăria de la El Celler de Can Roca se întâlnesc tradiția Catalană și tehnicile de gătit avant-garde în preparate creative. Am avut de ales să experimentăm preparatele în cauză sub forma a două meniuri de degustare: Classic (8 feluri) și Feast (14 feluri), meniul de sezon. Am ales Feast, cu gândul că merită să ne bucurăm de o experiență cât mai lungă aici.
Masa a debutat grozav. Am primit în jur de 15 mini preparate înainte de meniul propriu-zis. Din câte ne amintim este maximul de până acum într-un restaurant cu oricâte stele.
Primele amuse bouche au ajuns la masă îmbrăcate într-un glob de hârtie simbolizând globul pământesc. În interior erau grupate 5 small bites cu arome concentrate din diverse zone ale lumii în care a călătorit Joan Roca:
Thailand: thai, chicken, coriander, coconut, curry and lime
Japan: miso, cream with nyin
China: pickled vegetables with plum cream
Peru: „Causa limena”
Korea: panco fried bread, bacon with soya sauce, kimchi and sesame oilAu urmat alte 5 mini preparate, organizate de data aceasta pe un suport volumetric din hârtie reprezentându-i pe frații Roca în copilărie alături de pasiunile lor.
Memories of a bar in the suburbs of Girona
Breaded squid, kidney with Sherry, Pigeon bonbon, salt cod with spinach and pinenuts, campari bonbonApoi un clasic Can Roca: înghețată de măsline verzi sub formă de măsline verzi organizate într-un măslin/bonsai.
Green olives icecream
Starfish
Coral
Escabeche mussels, Seabrem ceviche
Boletus edulis briocheNe-a plăcut mult această primă parte a mesei din toate punctele de vedere. Totul a fost complex, gustos, coregrafiat impecabil și cu o componentă emoțională. Exact ce speram și așteptam de la El Celler de Can Roca.
Au urmat:
#1. Green salad
Avocado, lime, cucumber, Chartreuse, sorrel, green shiso, tarragon, rocket, oxalis
Vin / pairing: Soleas Saca de Primavera 2016 Manzanilla en Rama D.O. Sanlucar de Barrameda
#2 Red mullet with kombu
prickly pear foam, sea anemone, salicornia, Katsuobushi vinegar
Vin / pairing: Domaine Vacheron Le Paradis 14 A.O.C. Sancerre
#3 Oyster
fennel sauce, black garlic, apple, seaweed, mushrooms, distilled earth and sea anemoneVin / pairing: Contraparede 11 D.O. Rias Baixas
#4. Langoustine with cocoa beans sauce
black mole with chocolate and mantis shrimp cream with coconut and boletus edulis
Vin / pairing: Chateau de Rontets Les Birbettes 12 A.O.C. Pouilly-Fuisse
#5. Baby squid with tempeh of „ganxet” beans
Vin / pairing: Navazos Nieport 14 Vino Blanco Jerez
#6. Prawns marinated with rice vinegar
Prawn’s head sauce, crispy prawn legs, seaweed veloute and phytoplanktonVin / pairing: Heymann-Lowenstein Uhlen L 12 VDP Mosel
#7. Red skate confit with juice of charcoal-grilled pepper and rhubarbVin / pairing: Partida Pedrer Rosat 14 D.O.Qa. Priorat
#8. Blackspot seabrem with „samfaina”
Blackspot seabrem, bone juice
Vin / pairing: Carles Andreu 14 Trepat D.O. Conca de Barbera
#9 Iberian suckling pig
with salad of green papaya, thai grapefruit, apple, coriander, chilli, pepper, lime and cashew
Vin / pairing: Finca Valdeolmos Goyo Garcia Viadero 11 D.O. Ribera del Duero
#10. Lamb with eggplant and chickpea puree, lamb’s trotters and spicy tomato
Vin / pairing: Alain Verset 10 A.O.C. Cornas
#11. Scarlet veal oyster blade
beetrot bearnaise sauce, charcoal-grilled watermelon, candied red fruits, wood-grilled pepper, merken and purple shiso
Vin / pairing: Dofi 09 D.O.Qa. Priorat
#12. Rainy forest
sand distillate water, carob cookie, fir tree dust, anise’s ice cream, fennel and fir tree graniteVin / pairing: Maximin Grunhauser Abtsberg Kabinett 08 VDP Mosel
#13. Orange colourology
Vin / pairing: Matias i Torres 12 D.O. La Palma
#14. Cuban cigar box
Vin / pairing: Henriques & Henriques Malvasia 20 anos D.O.C. Madeira
Servire
Din păcate, nu a fost un punct forte al experienței. Dar poate a fost acea zi o zi neobișnuită pentru echipa El Celler de Can Roca.
Am avut parte de câteva moment ciudate, incluzând farfurii pe masă cu un ingredient lipsă, pahare de apă goale și vinul care ajungea constant la masă în urma preparatelor.
În concluzie, ne bucurăm că am avut parte de această experiență chiar dacă pe alocuri au fost momente care ne-au pus pe gânduri. Păstrăm același respect pentru ceea ce înseamnă acest loc pentru gastronomia la nivel mondial, cât și pentru fragmentele de istorie culinară scrise de frații Roca.
PS: Mulțumim prietenilor Ariana și Mircea pentru o parte dintre pozele incluse în articol.
Monica says
Este a doua opinie negativa despre locul asta de care aud. Clar il stergem de pe lista 🙂 Tks