Termenul fine dining este din ce în ce mai folosit în peisajul culinar al Bucureștiului, în special când se discută despre restaurantele cu pretenții și prețuri pe măsură.
Am primit mai multe întrebări/comentarii pe această temă și am tot văzut discuții pe alte site-uri/pagini de facebook. Așa că vrem să clarificăm ce înseamnă fine dining și cum clasificăm noi o locație ca fiind din această categorie.
Conceptul de fine dining presupune calitate ridicată pe 3 zone importante: meniu, servire și atmosferă.
1. Meniu
Aici vorbim atât despre mâncare cât și despre băuturi. Pentru ambele, cuvintele cheie sunt selecție și calitate.
Nu este necesar un meniu stufos, chiar nu este de dorit. Insă trebuie să includă preparate executate impecabil în combinații interesante, preferabil unice, pe care nu le găsești în altă parte. In termeni de ingrediente, creativitate și gust.
Restaurantele de fine dining sunt în general acele restaurante pe care le alegi atunci când vrei să sărbătorești ceva special sau să te simți special. Așa că cel mai important este că mâncarea nu trebuie să dezamăgească.
Restaurantele mari din afară merg în general pe meniuri scurte, fixe sau a la carte disponibile în ziua respectivă sau pentru o perioadă redusă de timp. In funcție de ingrediente și sezonalitate. La noi încă nu s-a ajuns la schimbări atât de frecvente. Multe restaurante din București încearcă să satisfacă toate gusturile în loc să vină cu ingrediente de sezon și să încerce să educe consumatorii.
Este de dorit ca farfuriile să arate bine și să fie cât mai creative, dar acesta nu este un criteriu decisiv în etichetarea unui restaurant “fine dining” sau nu.
Lista de băuturi trebuie să fie și ea nivel înalt, atât pe zona de vinuri cât și pe zona de spirtoase. O selecție bună de vinuri poate face diferența între 2 restaurante comparabile la nivel de preparate. La noi încă nu s-a ajuns la acest nivel dar avem câteva restaurante cu o selecție foarte bună de vinuri.
2. Servire
Aici lucrurile sunt destul de clare. Servirea într-un restaurant de fine dining trebuie să fie la un nivel mai ridicat față de un restaurant obișnuit, mai casual. Asta înseamnă atenție la detalii și anumite gesturi cum ar fi: conducerea clienților la masă, curățarea mesei de firimituri între feluri, înlocuirea șervețelelor etc. În plus, staff-ul ar trebui să știe bine meniul și să poată oferi informații și sfaturi concrete pentru alegerea și asocierea lor. Atitudinea staff-ului este întotdeauna decisivă pentru o experiență completă.
De asemenea personalul ar trebui să aibă o anumită uniformă, mai elegantă, mai formală decât la restaurantele obișnuite. Pe piața din România există o lipsă de personal calificat, dar în ultimii ani s-au făcut progrese vizibile.
3. Atmosfera
Este subiectivă și fiecare restaurant poate improviza în această zonă, cât timp menține standardul de calitate. Indiferent că vorbim de decoruri tradiționale, design ultra modern, bucătărie organică sau franțuzească, rămân la fel de importante farfuriile, paharele și fețele de masă impecabile.
Cu siguranță ar trebui să fie cât mai puține (sau deloc) elemente de hârtie și plastic. Începând de la șervețele și terminând cu prosoapele de la baie. Probabil ați remarcat câteva restaurante în București care respectă aceste criterii.
În concluzie catalogarea unui restaurant că fiind o locație de fine dining este o combinație de elemente obiective și subiective, în special pe partea de preparate și atmosferă.
În acest moment în București avem maxim 20-25 de locații care sunt restaurante de fine dining sau fac eforturi să fie în această zonă. Sperăm că numărul lor va crește și poate în 4-5 ani vom avea chiar și un restaurant cu o stea Michelin. Depindem aici foarte mult și de fluxul de ingrediente locale și calitatea lor. Este o zonă care va crește probabil în paralel cu evoluția restaurantelor și interesul din ce în ce mai crescut al românilor pentru astfel de experiențe.
Lasă un răspuns