Casele de Oaspeți din Cincșor sunt pentru noi, de câțiva ani încoace, una dintre cele mai bune variante de vizitat peste weekend. Indiferent de sezon, găsim aici o perspectivă care să funcționeze perfect cu planurile noastre de relaxare, mâncare bună, tradiție și explorat natura.
Povestea nouă a clădirilor
Satele medievale ale sașilor din Transilvania sunt astăzi aproape pustii. În spatele construcțiilor pe care le admirăm sau judecăm noi, vizitatorii, de la distanță, de cele mai multe ori nu se află nimeni. Mare parte dintre sași și-au îndreptat pașii înspre Germania după revoluție, iar cei rămași, erau prea în vârstă pentru a-și mai face amintiri în alte locuri.
Moștenirea lor este în pericol. Parte din istoria celei mai populare regiuni a României, atârnă de un fir de ață, în lipsa inițiativelor de susținere ale autorităților. Așa că atunci când auzim povești frumoase despre oameni care și-au lăsat pașii să le urmeze inimile înapoi, ne bucurăm, ne înclinăm și spunem și noi povestea mai departe.
Casa Parohială, Școala și Biserica Fortificată din Cincșor. Perspectiva nouă
Casele de Oaspeți din Cincșor, la câțiva kilometri de Făgăraș, readuc laolaltă, într-o altă perspectivă, câteva fragmente esențiale în viața satului, “esența spiritualitătii și culturii săsesti”. Sub ambiția magică a familiei Schuster, revenită pe meleagurile copilăriei, vechea Casă Parohială, Școala și Biserica Fortificată din Cincșor au fost readuse la viață.
Primele două, alături de alte câteva case din sat au fost restaurante și deschise publicului larg, într-un circuit turistic autentic și sustenabil. Iar Biserica intră într-un cerc mai mare de grijă care implică ONG-uri, fonduri europene și fonduri locale.
O vizită la Casele de Oaspeți din Cincșor este o călătorie în timp, printre mai multe perioade. De la frescele renascentiste transilvănene ale Casei Parohiale construită înainte de 1600, la elementele Art Noveau cuprinse la începutul anilor 1900 în clădirea școlii de Fritz Balthes, cel mai popular arhitect sas al vremurilor.
Clădirile au fost restaurate cu grijă și respect. Decorate într-un amestec autentic de vechi și nou, confort și istorie. Țesături tradiționale, motive din viața satului, sobe de teracotă și lăzi de zestre stau alături de biblioteca uriașă de cărți săsești recuperate, artă contemporană și un pian inspirational în zonă de dining. Totul se aliniază perfect, într-o atmosferă de căldură și relaxare.
În general, ne place să înnoptăm peste iarnă în clădirea Școlii să evităm astfel drumurile de seară la minus câteva grade înspre cină, iar vara ne mobilizăm înspre Casa Parohială care are o grădină mult mai generoasă.
Tradiția bucătăriei din Transilvania
Bucătăria urmează același fir roșu și aduce la masă ingrediente locale, produse de sezon și gusturi vechi ale Transilvaniei într-o versiune nouă. Cu influențe săsești, maghiare și românești. Exact așa cum este definit acest pământ de multe generații încoace.
Asemeni gospodarilor locului, echipa Casele de Oaspeți din Cincșor face zacuscă, dulcețuri, compot, pune murături și afumă cărnuri.
Împrejur
Cincșor este poziționat în tărâmul bisericilor fortificate, la 1 oră de condus de Sibiu și Brașov, aproape de Sighișoara, zona Oltului sau Transfăgărășan. Practic, este o bază perfectă de explorat frumusețile Transilvaniei.Iar dacă preferi variante fără mari deplasări, echipa de la Casele de Oaspeți organizează periodic activități care să te conecteze cu locul și tradițiile lui. Gătit, copt pâine și alte lucruri de modelat cu propriile mâini.
Lasă un răspuns