Viscri a devenit în ultimii ani una dintre cele mai cunoscute destinații ale Transilvaniei. Odată cu interesul public al Prințului Charles față de această zonă, satul cu puțin sub 500 de locuitori a schimbat eticheta necunoscutului cu cea a popularității, ajungând la aproape 50.000 de turiști în fiecare an.
Prințul Charles a cumpărat înainte de toate o casă în Viscri. Apoi a conturat o fundație pe care o gestionează o româncă stabilită la Londra. Împreună au dezvoltat proiecte aici și în împrejurimi, concentrate în principal pe componentele esențiale de patrimoniu ale zonei. Biserica Saxonă Fortificată din Viscri a fost restaurată, la fel multe dintre locuințele medievale. Oamenii din comunități au fost puși în mișcare prin diverse inițiative. Au învățat tehnici tradiționale de construcție, limba engleză, au fost sprijiniți să își transforme gospodăriile în pensiuni sau să își vândă țesăturile. Dar mai ales au fost ajutați să înțeleagă cum stau lucrurile cu ecologia și valorile vechi, care le este valoarea.
Treptat, cupluri cu job-uri importante în companii mari, au decis să schimbe procedurile, stresul și alte lucruri asociate în general cu viața în corporație, pentru liniștea supremă și străzile pietruite, neiluminate ale satului Viscri. Astfel că ideile și suportul pentru comunitatea transilvăneană au continuat să crească, primind perspectiva și entuziasmul oamenilor din exterior.
În 2018, Prințul Charles a deschis poarta casei sale albastre din Viscri pentru oaspeți. Vestea, peste toată povestea pe care am așternut-o noi mai sus în doar câteva cuvinte, deși merită mai multe, ne-a motivat să ne organizăm de plecare. Am fost, am experimentat, ne-a plăcut și am decis să includem acest loc în lista noastră de destinații din România.
Casa Prințul de Wales de la Viscri păstrează intact și îmbunătățește subtil caracterul rustic în stilul specific saxon al construcției. Un ansamblu de clădiri dispuse într-un pătrat ce cuprinde în interiorul lui o grădină cu fântână.
Clădirile păstrează amprenta inițială, reușind să acomodeze 3 apartamente și două camere duble, plus două zone exterioare acoperite. La acestea s-a adăugat un hambar din lemn, cu tavan înalt, pereți acoperiți de rafturi cu cărți din literatură românească și câteva ii tradiționale recuperate. Aici se organizează periodic seminarii pe diverse teme. În restul timpului, funcționează drept cafenea sau loc de mic dejun pentru oaspeți.
Hambarul se deschide cu o mică terasă în natură, la câțiva pași înverziți de un mic lac înconjurat de stuf.
Interioarele sunt decorate cu mobilă veche, țesături tradiționale, sobe de teracotă și câteva detalii mai personale. De exemplu, pe peretele din fața “Apartamentului Prințului” stă înrămată fotografia vechiului proprietar. O doamnă zâmbitoare de 90 de ani, suprinsa în leagăn.
Bucătăria de la Casa Prințul de Wales este supervizată de Jonas Schäfer, proprietarul Valea Verde și un apropiat al Fundației Mihai Eminescu Trust. De altfel, Jonas este apropiat majorității inițiativelor din Transilvania.
Pentru moment, echipa de la Prințul de Wales este în curs de formare. Așa că singurele variante de a mânca aici se rezumă acum la mic dejun tradițional, câteva prăjituri în timpul zilei și platouri cu brânzeturi, cărnuri maturate și legume pentru seară.
Te poți delecta însă cu meniuri tradiționale gustoase la Viscri 32 sau Viscri 125. Două locuri autentice din categoria celor de care povesteam mai devrene, ale bucureștenilor relocați.
Lasă un răspuns