Vorbim des despre pasiunea noastră pentru cele mai bune restaurante ale lumii. Și evenimentele la care ne poartă statutul de ambasador al World’s 50 Best Restaurants. Însă puțini știu că suntem aproape la fel de ancorați și în lista celor mai bune baruri, sora mai mică a topului amintit. Mai exact, World’s 50 Best Bars.
Așa că atunci când Metaxa ne-a provocat la o aventură însorită în Grecia pentru o întâlnire cu cei mai buni barmani din lume, am răspuns “da” fără să stăm prea mult pe gânduri. Iar povestea s-a conturat exact așa cum ne-am imaginat.
Metaxa. 130 de ani de tradiție și inovație
2018 este un an special. Metaxa sărbătorește 130 de ani de “Original Greek Spirit”.
Pe lângă alte activități gândite pentru a marca acest prag istoric, echipa Metaxa a organizat 3 evenimente în 3 dintre cele mai importante dintre insulele Ciclade: Mykonos, Antiparos și Paros.
Timp de 1 săptămână, nume răsunătoare ale industriei barurilor au locuit pe un yacht, oferind experiențe senzoriale în exclusivitate oaspeților în fiecare dintre cele 3 insule. Noi ne-am alăturat petrecerii în Naousa, capitala insulei Paros, a doua insulă ca dimensiune dintre Ciclade.
1 săptămână. 3 insule. 4 dintre cele mai bune baruri din lume
Echipa responsabilă de buna dispoziție a fost compusă din: Erik Lorincz de la Savoy Hotel American Bar în Londra desemnat cel mai bun bar din lume al momentului, Leo Robitschek de la Nomad Hotel în New York & Los Angeles, locul 3 în top, Kostas Ignatiadis de la Schumman’s Bar Munchen ocupantul poziției 38 în același top al celor mai bune baruri din lume. Și bineînțeles, superstarul The Clumsies, cel mai renumit bar din Grecia, cotat al 6-lea cel mai bun bar din lume. Un loc faimos pentru băuturi cu personalitate inspirate din artă, cuvinte grecești, produse de sezon și chiar ingrediente fermentate.
Cocktailurile pe care le-am savurat pe insula Paros au fost creația lui Kostas Ignatiadis în colaborare cu echipa The Clumsies și au avut ca element comun Metaxa, versiunea de 12 stele. Am fost plăcut surprinși de versatilitatea acestui produs și de combinațiile rezultate. Eram obișnuiți să asociem Metaxa mai mult cu partea de început a mesei, sub formă de aperitiv. Moștenire de la părinții și bunicii noștri 🙂
Cocktailul nostru preferat este perfect pentru o petrecere relaxată de vară. O asociere light de Metaxa 12 stele cu suc de mere, vin spumant și o atingere de zahăr. Poate avem noroc și îl descoperim și la vreun rooftop bar din București.
O altă revelație pe care ne-a adus-o aventura “Metaxa meets Paros” se referă la perspectiva noastră asupra asemănării dintre barmani de top și chefs. Sunt două lumi care se intersectează tot mai mult și se inspiră una pe cealaltă. Deja au tehnici comune de preparare și lucrează la aceeași masă pentru a dezvolta împreună o experiență multisenzorială pentru oaspeți. Așa cum până de curând doar anumiți somelieri aveau ocazia.
O atitudine vizibilă în special în contextul grupurilor ce includ atât restaurante, cât și baruri de top.. Cum este cazul Nomad Hotel, aflat sub aceeași umbrelă cu Eleven Madison Park, desemnat cel mai bun restaurant din lume anul trecut. Astfel, Leo Robitschek și echipa din bucătăria EMP, trec de simpla noțiune de “drink pairing” și conturează băuturi în jurul unui preparat sau mâncăruri în jurul unui cocktail. Ne-am propus să experimentăm rezultatul pe propriul palat până la finalul acestui an.
Vă ținem la curent 🙂
Ultima oprire: Atena.
În drum spre casă, ne-am oprit puțin în Atena pentru o vizită la Distileria Metaxa. Am fost impresionați că în locul unei vizite clasice încărcate cu date și informații, am primit o experiență modernă cu zone multimedia.
Am petrecut câteva ore printre fragmente de istorie a brandului și băuturilor Metaxa alături de Constantinos Raptis, al 5-lea Metaxa Master în toată istoria sa de 130 de ani. Sub îndrumarea lui am reușit chiar să ne creăm propria versiune de Metaxa în cadrul unui atelier interactiv. Păcat că nu l-am putut luă acasă, ne-am descurcat destul de bine 🙂
Am încheiat cu o degustare a variantelor de top și am părăsit distileria cu gândul la Metaxa Angels Treasure. Genul de digestiv potrivit după o cină de top.
Lasă un răspuns