“Astăzi mergem într-o zonă în care sunt șanse mici să vedem șerpi” ne spune Leontin în timp ce ne apropiem de pădure. Îndoiala deja începuse să își facă loc printre gândurile noastre. Să căutăm ciuperci sălbatice și afine prin pădurile de pe Valea Doftanei părea o aventură de neratat cu o seară în urmă. Dar în lumina orei 6AM ne întrebăm dacă totuși a fost o alegere înțeleaptă.
Leontin face asta de 30 de ani. Pădurea este a doua lui casă, îi știe toate secretele. Pornim la drum fără alte întrebări. După 5 ore de colindat dealuri și păduri, avem un coș plin cu ciuperci și un altul mult mai mic cu afine. Nu a fost ușor. Dar a fost experiența pe care o speram atunci când am răspuns “Da” propunerii echipei de la Atra Doftana.
Să culegi ciuperci e riscant, dificil. Nu știi ce vei găsi și unde vei găsi, trebuie să îți dai timp și să ai o formă fizică ce îți poate susține planurile. Ne vom gândi la asta de fiecare dată când vom avea în față o porție de ciuperci sălbatice.
Leontin este acum parte din echipa Atra Doftana. Are în grijă grădina pensiunii și se asigură că chef Alex Dumitru are mereu ciuperci sălbatice pentru oaspeți. De aici provin gălbiorii, hribii și alte ciuperci (în funcție de sezon) care se regăsesc în meniu. Și asta este doar una dintre schimbările de la Atra Doftana.
Atra Doftana – ce s-a schimbat de la ultima noastră vizită
Ultima noastră vizită la Atra a fost în urmă cu aproape 2 ani, când de bucătăria de aici se ocupa Alex Petricean. Am remarcat atunci evoluția culinară a locului și interesul pentru ingrediente locale. O direcție care însă nu primea suport la nivel de business.
Cum arată Atra în 2017? S-au schimbat în bine destul de multe lucruri. S-a investit în renovarea camerelor, au fost eliminate elementele de lounge din zona de restaurant, iar bucătăria a adăugat un nou capitol poveștii inițiate împreună cu Alex Petricean. Mai important, am simțit că toată această evoluție culinară este înțeleasă și susținută la nivel de business.
Look & Feel
Ne plac arhitectura și designul locului. Nu e prima noastră declarație în direcția asta și cu siguranță nu suntem singurii. Atra a câștigat câteva premii pentru arhitectură de-a lungul timpului. La ultima noastră vizită am simțit puternic nevoia unui refresh la nivel de interioare. Pensiunea este un loc popular încă de la deschidere. I-au trecut mulți pragul din 2012, așa că ar fi avut nevoie de un buget de mentenanță. A fost unul dintre principalele motive care ne-au împiedicat să revenim la Atra o perioadă destul de lungă.
Acum însă situația este diferită. Schimbările nu sunt majore, dar fac simțitor diferența. Mocheta a fost înlocuită, au dispărut fotoliile puf uzate din camere, iar băile au primit un ușor “facelift”. Din câte am înțeles, băile chiar vor trece printr-un proces complex de renovare la finalul acestui an, iar paturile vor fi înlocuite.
Din restaurant au fost eliminate televizoarele și canapelele uriașe din piele albă. În continuare, designul și atmosfera din restaurant mai au de lucru pentru a se alinia cu direcția bucătăriei, însă lucrurile sunt mai curate și plăcute. Nu mai avem aspectul de tip “lounge”.
Meniul de la Atra Doftana
Pe zona de mâncare au apărut multe schimbări. Locul începe să se contureze ca o potențială destinație culinară. Și cum este la doar 1 oră de București într-un cadru liniștit cu multă natură, așa cum am spus și în trecut, este o inițiativă pe care o găsim foarte potrivită.
De anul trecut, de bucătăria de la Atra Doftana se ocupă Alexandru Dumitru. Pentru Alex este primul și singurul job într-o bucătărie din România. A terminat cursurile HRC Arcademy. A lucrat în US în Napa Valley la Auberge du Soleil, la Waldorf Astoria în Berlin și în Bulgaria.
Odată cu venirea lui Alex Dumitru în poziția de Head Chef al pensiunii, focusul pe ingrediente locale, sezonalitate și surse de încredere au trecut la nivelul următor.
Ciuperci de pădure cu cimbrișor și usturoi Risotto cu ciuperci de pădure/ fenicul/ relish de mazăre/ parmezan/ spanac
Mare parte dintre ingredientele vegetale folosite în preparate sunt “de-ale locului”. Crescute sau culese, cum este cazul pentru ciuperci sălbatice sau afine. La fel și brânzeturile. Pentru carne și pește încă mă sunt câteva bătălii de dus, dar există și acolo touch-ul local: porumbel de Argeș și păstrăv din regiune în mare parte a timpului. Bucătăria de la Atra are chiar și o grădină proprie, proiect aflat la prima recoltă.
Supă de sfeclă roșie/ semințe coapte de dovleac/ ulei de mentă
Spuneam de abordarea la nivel de business și susținerea evoluției culinare – la Atra acum se vând pachete de weekend cu meniu de degustare inclus. Lucru care nu se întâmpla în trecut. Au și meniuri speciale pentru zilele din timpul săptămânii. Este bine să te interesezi înainte pentru că pachetele diferă de la o perioadă la alta.
Noi am încercat un meniu de degustare și multe preparate din meniul a la carte de vară.
Ravioli deschiși/ legume în sezon/ parmezan / emulsie de unt Piept de porc brezat/ piure de mazăre/ cartofi noi copți/ ceapă verde Preparatele sunt gustoase, echilibrate și aduc multe legume în față.
Cum a arătat meniul nostru de degustare:
Floare de dovlecel/ brânză de burduf de la stână/ tempura Toast cu cașcavea de Doftana/ icre de somon Agnolotti/ cartof dulce/ emulsie de unt Lavrak/ piure de țelină/ porumb pe grătar/ fasole fideluță/ gălbiori Porumbel de Argeș/ baby praz/ bame/ spanac/ lemon jus Sponge cu caise/ parfait cu lămâie – Aici ne-a luat valul 🙂 Ne-am amintit prea târziu că ar trebui fotografiat.
Meniul de vinuri încă nu este la nivelul preparatelor. Mai exact nu prea poți face wine pairing pentru că variantele la pahar sunt destul de reduse. Dar sunt câteva opțiuni foarte bune la sticlă. Probabil că aceast segment va crește în viitorul apropiat.
Activități – Cules de ciuperci
Lista de activități este puțin mai complexă în 2017. Pe lângă plimbări cu bicicleta, caiac și drumeții pe munte, au apărut printre opțiuni vizitele la stână și gospodării țărănești. Pentru aventurieri se organizează în anumite contexte chiar și “excursii” la cules de ciuperci în pădure. În genul experienței pe care am încercat-o noi.
În concluzie, ne place ce se întâmplă la Atra Doftana. Ne place felul în care proprietarii și-au asumat schimbarea și au ales să fie parte din soluție, construindu-și propria grădină, investind în furnizori locali și asumându-și responsabilități față de ei. Au trecut într-o zonă activă care aduce multe beneficii pe termen lung. Cu siguranță și Alexandru Dumitru a avut un rol important în această schimbare.
Acum tot ce sperăm este că echipa actuală să rămână în aceeași formulă și să continue pe aceeași direcție.
Tiberiu Cazacioc says
Dacă în mediul urban pot fi mai dificile conectivități precum sezonalitatea și furnizorii locali (mici fermieri, legumicultori, brânzari, etc.) într-un mediu rural adecvat acestea sunt inevitabile. Sunt antreprenori-restauratori care se manifestă în acest sens, cu „simț de răspundere”, ei practică conectivitatea locală (precum Oana Irina Coanță, Radu Dumitrescu, Marius Tudosiei). Eu propun două completări, vedeți link-uril, un interviu cu Head Chef Alex Dumitru și o relatare despre grădina ATRA Doftana. În iunie 2017 am participat la un tur de grup (mulțumesc Mariana Popa) la ATRA, am savurat un meniu, am descoperit locul despre care doar citisem și aflasem prin intermediari (Chef David Contant). Alex a adus în mod explicit, în fața noastră, probele. Pe fermierul reîntors din Italia, devenit cioban și brânzar, precum și pe Leontin, dintr-o familie cu bogată experiență în colectare de resurse vegetale locale (povestea lui video încă așteaptă montajul). FILMELE „Ce politică face Head Chef Alexandru Dumitru la ATRA Doftana?” link https://youtu.be/4KvHj4TNNT0; „Grădina ATRA Doftana pe mâna Head Chef Alexandru Dumitru”, link https://youtu.be/gW2az6lPWwc