Gusturile ne însoțesc peste tot. Ne vorbesc despre cine suntem. Ne autodefinim prin intermediul lor. Hai să facem împreună un exercițiu. Să ne imaginam: albușul alunecos al unui ou, mirosul înțepător al unei brânze maturate, senzația strivirii boabelor de mazăre sub presiunea dinților tăi, sos de pește, aromă de coriandru, anason. Te entuziasmează sau dimpotrivă, ridică în tine peretele rezistenței?
Sau hai să ne gândim la emoția care te însoțește atunci când în fața ta apare o porție mică de mâncare?
Așadar, cred că suntem de acord din start că gustul este foarte personal, iar gusturile noastre diferă profund, în funcție de anatomie, de structura noastră interioară, de flexibilitatea emoțională, unde ne-am născut și suma experiențelor noastre din copilărie, cât de mult am călătorit, unde am ales să trăim și mesele asociate acestei alegeri, plus o mulțime de alți factori pe care îi vom descoperi împreună pe parcurs.
Există un potențial imens în a îmbunătăți felul în care mâncăm și modul în care ne raportăm la mâncare în general. O schimbare ce crește considerabil satisfacția resimțită în propria viață. Și poate cel mai puternic argument pentru a face asta este cel al urmăririi gustului. Pentru că în spatele gustului se află plăcere, cunoaștere, o dietă sănătoasă, pasiune, componentă socială, motivație. Gustul ne păstrează în moment, ne conectează cu noi și între noi.
La Anatomia Gustului vom merge împreună pe un drum nou. Chefi, artizani, profesori, terapeuți, scriitori, experți în nutriție vor vorbi mai profund și mai personal despre gust și mâncare decât au făcut-o până acum în fața camerei. Ne vor ajuta să închidem cercul cunoașterii asupra percepției gustului.
Cum se formează gustul? Ne putem schimba aromele preferate? Ce este un preparat echilibrat? Cum analizăm o farfurie de fine dining? Cum ne poziționăm între așteptări și reacții? Putem influența gustul legumelor în gradină? Ce este gustul românesc? Care sunt elementele care transformă o cina într-o experiență culinară memorabilă?
Și mai ales, cum îi ajutăm pe copii să își formeze palatul? Cum susținem generația nouă să facă mai bine decât noi?
Multe întrebări, multe răspunsuri, multe idei noi, inspirație, provocare și schimbare. Le vom avea pe toate începând de astăzi la “Anatomia Gustului”.
Eu sunt Ruxandra, jumătate a proiectului Amuse Bouche, gazda voastră din fiecare vineri. Și am pornit în aceasta călătorie a gustului, a experiențelor culinare complexe, a testării limitelor mele gastronomice și emoționale în urma cu 10 ani. Am urmat harta celor mai bune restaurante din lume, a celor mai inedite concepte de restaurant ale globului, am ieșit din zona de confort și de multe ori chiar și din cea de plăcere pentru scopul aflării unor răspunsuri.
Astăzi te invit să mi te alaturi și să afli mai multe despre tine prin intermediul a ceea ce alegi să mănânci și să simți în proces.
Lasă un răspuns