Țara Bascilor este destinația gastronomică numărul 1 în Europa. Aici natura este generoasă, tradiția culinară bine înrădăcinată, densitatea stelelor Michelin per cap de locuitor sfidează topurile și multe dintre cele mai bune adrese culinare ale lumii desemnate de Wold’s 50 Best Restaurants sunt găzduite de această regiune.
În 2024 se împlinesc 10 ani de la prima noastră vizită în Țara Bascilor. Regiunea în care astăzi ne simțim ca ‘acasă’ și care apare constant în planurile noastre din fiecare an.
De data asta am pregătit un mix cu cele mai bune experiențe din toate timpurile și câteva noutăți față de vacanțele organizate până acum. Nu lipsesc de pe lista destinații consacrate precum Etxebarri sau Elkano.
Ce avem în program?
Elkano (1*), locul 16 în World’s 50 Best
“Cel mai bun restaurant casual din lume” sau unul dintre “cele mai bune restaurante de pește ale globului”. Elkano a primit ambele etichete de-a lungul timpului.
Situat în Getaria, la 25 de km de San Sebastian, Elkano este faimos în special pentru modul în care gătește calcanul. Însă de același respect și atingere delicată se bucură orice ingredient din mare ce ajunge în bucătăria restaurantului. Vom descoperi împreună povestea întreagă, dar și multe alte secrete pescărești când vizitam Elkano.
Asador Etxebarri (1* Michelin), locul 3 în World’s 50 Best
Pentru mulți Asador Etxebarri este cea mai bună experiență gastronomică din lume. Am simțit și noi acest lucru de mai multe ori.
Asador Etxebarri se află la jumătatea distanței dintre San Sebastian și Bilbao, într-unul dintre cele mai mici sate pe care le-am vizitat vreodată. Aici îl găsim pe Victor Arguinzoniz, considerat părintele și inventatorul grătarului modern și al său restaurant ce ocupă o casă din piatră, cu o istorie de sute de ani.
Victor a transformat Etxebarri în unul dintre cele mai bune restaurante ale lumii conturandu-și filosofia în jurul focului, perfecționând tehnici străvechi de a gati, construind altele noi, aducând la aceeași masă tradiția și inovația.
Amelia (2* Michelin)
Amelia este cel mai bun restaurant de fine dining din San Sebastian. Spunem asta în contextul în care în oraș mai sunt 2 restaurante de 3 stele Michelin. Și nivelul de la Amelia este tot de 3 stele. Vorbim însă de un restaurant modern, aflat într-o evoluție constantă sub bagheta chef-ului argentinian Paulo Airaudo. Paulo ne-a pregătit niste surprize și am rezervat Chefs Table pentru prietenii Amuse Bouche.
IBAI
Un restaurant legendar readus la viață de Paulo Airaudo, chef și proprietar la Amelia. În 2021, IBAI se închidea permanent după aproape 40 de ani de activitate lăsând un gol pentru toți pasionații de gastronomie care vizitau Tara Bascilor.
În 2024, Paulo Airaudo s-a implicat în restaurarea și redeschiderea IBAI. Restaurantul păstrează și acum atât designul, cât și direcția necomercială originală: deschis doar pentru prânz de luni până vineri, fară meniu și prețuri, dar preparate create având la dispoziție cele mai bune ingrediente din ziua respectivă, De vinuri se ocupă acum Martin Flea, fost somelier la Martin Berasategui și Rekondo.
O zi în Rioja la Venta Moncalvillo (2*)
Chef autodidact, Ignacio Echapresto susține produsele locale, de sezon și ‘Village Cooking’. Ignacio și fratele său, Carlos, au decis că cel mai bun loc pentru a-și deschide un restaurant este satul lor, Daroca de Rioja. Un pământ pe care îl cunosc în detaliu și care le poate furniza cele mai bune produse.
Așa a apărut Venta Moncalvillo, un restaurant cu grădină de legume, ce oferă oricui îi trece pragul aromele satului prin filtrul celor mai avangardiste tehnici. Venta Moncalvillo are 1 stea Michelin din 2011 și este singurul restaurant din Spania care a primit a 2-a stea la gala din 2023. Un restaurant care a depășit de mult stadiul de restaurant tradițional, devenind un adevărat loc de pelerinaj pentru foodies atât din Spania, cât și din străinătate.
Ignacio Echapresto este un adevărat personaj. O parte dintre voi l-ați cunoscut la București, la Ambasada Gastronomică din noiembrie 2023. În mai, vom petrece o zi în Rioja alături de familia Venta Moncalvillo.
Pintxos Bars / 3 tururi
San Sebastian este orașul cu cele mai bune tapas bar-uri. Una dintre străzile din centrul vechi a fost denumită pe drept ‘cea mai gustoasă stradă din lume’. Am pregătit 3 tururi de pintxos bars (tapas) în care vom dezvălui câteva dintre locurile noastre preferate și preparatele pentru care sunt cunoscute. Mergem atât pe ruta tradițională, cât și pe cea modernă.
Avem și alte suprize pentru prietenii Amuse Bouche care vor călători alături de noi. Le dezvăluim la fața locului, așa cum ne-am obișnuit deja comunitatea de foodies.
Unde stăm? Hotel Arbaso
Arbaso este unul dintre cele mai noi hoteluri din San Sebastian. Are un design modern, camere spațioase și o poziție excelentă cu vedere înspre catedrala neogotică Buon Pastor. Plaja La Concha este la cinci minute de mers pe jos. Este un hotel pe care l-am testat deja anul trecut alături de prietenii Amuse Bouche.
Arbaso propune un mix echilibrat de contraste, complementări și tehnologizări, îmbrăcat într-o poveste locală, care pe noi ne-a cucerit. Aici, în interiorul unei clădiri din secolul 19, scaunele Eames stau alături de lemn neprelucrat, piese ale unor designeri ai regiunii, uscătoare de păr Dyson și mese inspirate de greutățile ridicate de sportivi basci. Lâna, in, lemn brut sau prelucrat, piele, toate viețuiesc într-un habitat intrigant și reconfortant.
Am rezervat apartamente si duplex-uri de 50 mp pentru cele 7 nopți pe care le vom petrece în San Sebastian.
Ce mai trebuie să știi?
Dimensiunea maximă a grupului este de 12 persoane. Mai avem 2-4 locuri disponibile.
Cum participi?
Pentru mai multe detalii și rezervări trimite-ne un mesaj la contact@amusebouche.ro.
Vrei să fii la curent cu noutățile și evenimentele pe care le organizăm? Abonează-te la newsletterul nostru aici.
Lasă un răspuns