Țara Bascilor este destinația gastronomică numărul 1 din Europa. Aici natura este generoasă, tradiția culinară bine înrădăcinată, densitatea stelelor Michelin per cap de locuitor sfidează topurile și multe dintre cele mai bune adrese culinare ale lumii desemnate de Wold’s 50 Best Restaurants sunt găzduite de această regiune.
Anul trecut am organizat aici prima vacanță culinară pentru prietenii Amuse Bouche. Revenim în 2023 într-o formulă nouă.
Țara Bascilor 2.0 – 25 aprilie /1 mai. Ce facem diferit?
Cum arată Țara Bascilor în versiunea 2.0? Mai relaxată, cu mai puține experiențe cu stele și mai multe restaurante casual.
Ne întoarcem la Etxebarri și Elkano, două dintre cele mai bune restaurante din lume, și avem un hotel boutique nou, care a devenit rapid unul dintre cele mai bune din San Sebastian. Dar să le luam pe rând:
Unde stăm? Hotel Arbaso
Arbaso este unul dintre cele mai noi hoteluri din San Sebastian. Are un design modern, camere spațioase și o poziție excelentă cu vedere înspre catedrala neogotică Buon Pastor. Plaja La Concha este la cinci minute de mers pe jos.
Arbaso propune un mix echilibrat de contraste, complementări și tehnologizări, îmbrăcat într-o poveste locală, care pe noi ne-a cucerit. Aici, în interiorul unei clădiri din secolul 19, scaunele Eames stau alături de lemn neprelucrat, piese ale unor designeri ai regiunii, uscătoare de păr Dyson și mese inspirate de greutățile ridicate de sportivi basci. Lâna, in, lemn brut sau prelucrat, piele, toate viețuiesc într-un habitat intrigant și reconfortant.
Am rezervat pentru prietenii Amuse Bouche apartamente de 50 mp pentru cele 6 nopți pe care le vom petrece în San Sebastian.
Unde mâncăm?
Asador Etxebarri (1* Michelin), locul 7 în World’s 50 Best
Pentru mulți Asador Etxebarri este cea mai bună experiență gastronomică din lume. Am simțit și noi acest lucru de mai multe ori. Inclusiv în vacanța de anul trecut.
Asador Etxebarri se află la jumătatea distanței dintre San Sebastian și Bilbao, într-unul dintre cele mai mici sate pe care le-am vizitat vreodată. Aici îl găsim pe Victor Arguinzoniz, considerat părintele și inventatorul grătarului modern și al său restaurant ce ocupă o casă din piatră, cu o istorie de sute de ani.
Victor a transformat Etxebarri în unul dintre cele mai bune restaurante ale lumii conturandu-și filosofia în jurul focului, perfecționând tehnici străvechi de a gati, construind altele noi, aducând la aceeași masă tradiția și inovația.
Elkano (1*), locul 16 în World’s 50 Best
“Cel mai bun restaurant casual din lume” sau unul dintre “cele mai bune restaurante de pește ale globului”. Elkano a primit ambele etichete de-a lungul timpului.
Situat în Getaria, la 25 de km de San Sebastian, Elkano este faimos în special pentru modul în care gătește calcanul. Însă de același respect și atingere delicată se bucură orice ingredient din mare ce ajunge în bucătăria restaurantului.
Vom descoperi împreună povestea întreagă, dar și multe alte secrete pescărești când vizitam Elkano.
Akelarre ( 3* Michelin)
Akelarre veghează de sus, la propriu și la figurat încă din anii ’70. Pedro Subijana, omul din spatele poveștii de succes este, alături de Juan Mari Arzak, fondatorul New Basque Cuisine. Restaurantul deține 3 stele Michelin din 2007, după 25 de ani și este considerat o adevărată instituție în Țara Bascilor.
Este de asemenea și un loc magnific, ce surprinde frumusețea și bogăția orașului San Sebastian. Akellare este poziționat pe muntele Igeldo, oferind o experiență culinară memorabilă deasupra oceanului.
Casa Julian, Tolosa
O altă instituție în Tara Bascilor, Casa Julian din Tolosa și-a deschis porțile în 1954.
Matías Gorrotxategi a rafinat tehnica pentru a obține „cea mai bună friptură din lume”. Iar fiul său, Xabi Gorrotxategi, duce tradiția mai departe.
Legenda spune că profilul cărnii la grătar al lui Matías a fost insuflat de un prieten plecat „în Americi”. Acesta i-a făcut cunoștință cu faimosul grătar argentinian, iar de acolo, Julian a început să caute, să experimenteze până a ajuns la rezultatul căutat.
În aventura sa de perfecționare, a organizat chiar zile de discuții în jurul subiectului, Casa Julian devenind punct de întâlnire al chirurgilor veterinari, pentru a stabili modalitățile de realizare a celor mai bune incizii.
Abia așteptăm să vedem Casa Julian și să o comparăm cu Don Julio din Buenos Aires.
Pintxos Bars / 3 tururi
San Sebastian este orașul cu cele mai bune tapas bar-uri. Una dintre străzile din centrul vechi a fost denumită pe drept ‘cea mai gustoasă stradă din lume’. Am pregătit 3 tururi de pintxos bars (tapas) în care vom dezvălui câteva dintre locurile noastre preferate și preparatele pentru care sunt cunoscute. Mergem atât pe ruta tradițională, cât și pe cea modernă.
Avem și alte suprize pentru prietenii Amuse Bouche care vor călători alături de noi. Le dezvăluim la fața locului, așa cum ne-am obișnuit deja comunitatea de foodies.
Costuri / Alte informații
Costul orientativ pentru călătoria gastronomică din Țara Bascilor este de app. 5600 euro/persoană. (fară bilete de avion).
Costul acoperă:
• Cazare 6 nopți Hotel Arbaso, Junior Suite 50mp.
• Toate experiențele gastronomice din articol cu super vinuri ( cel puțin wine pairing).
• Transport / transferuri pe toată perioada vacanței.
Locurile sunt limitate la 12 persoane. Mai avem 2 locuri libere.
Mai multe detalii la contact@amusebouche.ro
Lasă un răspuns