Prima ediție a celui mai ambițios proiect al nostru cu chefi internaționali s-a încheiat.
Suntem extrem de mândri și fericiți de cum s-a conturat #AmbasadaGastronomica și îi dorim cât mai multe rezidențe!
Vreme de 4 zile restaurantul Noua din capitală a devenit Ambasada Gastronomică Portugheză. Alex Petricean și echipa lui și-au deschis porțile și brațele cu generozitate pentru a-l primi pe João Rodrigues, unul dintre cei mai apreciați chefs din noul val al bucătăriei moderne portugheze.
João Rodrigues a fost bagheta magică din spatele restaurantului Feitoria cu 1 stea Michelin vreme de 11 ani. Acolo a primit recunoaștere locală și globală pentru identitatea puternică a direcției culinare, construită în jurului tradiției, micilor producători, sustenabilității și misiunii de elevare a gusturilor locale.
Am vizitat Feitoria în 2019 și este o experiență care ne-a rămas aproape de suflet. Așa că ne-am bucurat teribil să intrăm din nou în contact cu stilul unic de a găti al lui João Rodrigues, la noi acasă, în București. Preparatele lui João vorbesc intre mod unic despre Portugalia, prin modul în care sunt construite și prin filosofia din spate. Mesajele sale pleacă de la reinterpretarea unor mâncăruri populare al țării sale și ajung până la schimbul cultural cu vechile colonii portugheze. Totul integrat într-o poveste coerentă, din mare până pe uscat. De data aceasta, João s-a lăsat inspirat de Romania, de mâncărurile pe care le-a experimentat aici și de oamenii pe care i-a cunoscut, aducând în farfurii, din când în când, influența locului.
De exemplu, într-una dintre zile am fost împreună la Mahala. După ce João și Marco, patiserul de serviciu, au gustat desertul colivă, în care Sorin Cucu are inclusă înghețată cu alcool, au decis că este o idee excelentă.
Așa că au integrat înghețată cu țuică în ceea ce a ajuns pe mesele oaspeților sub forma unui desert delicat, dar cu o inimă puternică. Pere, ciocolată albă și țuică. 3 zile, toți cei care au ales să treacă pragul #AmbasadaGastronomica au descoperit arome, tradiții și o felie din cultura Portugaliei, Iar cea de-a 4a seară a adus Romania și Portugalia împreună, pe același meniu. O cină colaborativa João Rodrigues și Alex Petricean, o împletire între gusturi noi și vechi din bucătăria NOUA și sclipirea portugheză a lui João. O seară memorabilă nu doar pentru preparatele și vinurile extraordinare, cât și pentru atmosferă.
Mulțumim celor 180 de oaspeți care ne-au fost alături în aceste 4 zile!
Mulțumim João, Fernando și Marco pentru că ați dezvăluit publicului roman, cu atâta pasiune, perspectiva voastră única asupra Portugaliei.
Mulțumim Alex Petricean și echipa NOUA pentru modul generos în care ați găzduit și susținut acest proiect.
Mulțumim partenerilor noștri care au făcut posibil acest proiect.
Mulțumim UniCredit!
Mulțumim S.Pellegrino & Acqua Panna, Carastelec Winery, The Singleton, Pescaderia Alioli.
Mulțumim Adrian Butuc și Premium Drinks pentru ajutor în procurarea vinurilor speciale din Portugalia.
Mulțumim Diana Popescu și Hotel Epoque pentru ajutor și ospitalitate.
Adrian Butuc says
Felicitări maxime Ruxandra si Gabriel pentru acest proiect minunat, pentru organizarea și coordonarea lui, felicitări Chef João Rodrigues și Chef Alex Petricean pentru experiența deosebită și multumiri fericiților participanți pentru bucățica de Portugalia din sufletele voastre. Din păcate nu am putut participa prezențial pentru că în dimineața zilei de 22 Noiembrie zburam spre casă, în Portugalia…și pe 23 Noiembrie îmi sărbătoaream ziua de naștere. Vă mulțumesc cu drag și vă aștept să degustați…încet, vinurile portugheze din portofoliul meu 🍷 🇵🇹 http://www.premiumdrinks.ro 🇵🇹 🍷
Muito obrigado!