Pe hârtie. Lipită de frigider. Cu magneți sau ce vrei tu. În felul ăsta știi sigur că pe măsură ce rămâi fară ingrediente sau observi că iți trebuie ceva, notezi la fața locului. Așa ar trebui să funcționeze lista ta de cumpărături. Un element al casei talei, la îndemână, într-o continuă schimbare.
În ziua de azi, probabil puțină lume mai merge la cumpărături cu o listă. Când frigiderul e gol, tendința e să pornim spre supermarket cu un singur lucru în minte: să umplem aparatul cu cât mai multe produse. Dar pentru că cel mai scurt drum nu e întotdeauna și cea mai bună alegere, vrem să readucem la lumină „mica artă” a listei de cumpărături și toate avantajele cu care vine la pachet în lupta împotriva risipei alimentare.
Am avut alături ajutor specializat, venit din partea prietenilor noștri Alex Petricean și Alexandru Dumitru, chefs cu experiență și multe ponturi de schimbat fluxuri în bucătărie, decizii antirisipa, alocări de timp și bugete.
Ce am aflat? Avem 9 minute de tips&tricks mai jos pe care să le urmărești. Dar iți povestim aici ce ne-a schimbat nouă situația acasă.
Înainte de orice, facem planificarea meselor pentru 1 săptămână, pornind de la ce avem în frigider și cămară. Cu meal plan-ul alături și frigiderul în față, e chiar ușor să completăm lista de cumpărături cu ce mai avem nevoie. Apoi o punem pe frigider, cum ziceam mai sus. Sau, daca ți se pare prea „old school”, exista soluții electronice care iți pot fi de folos: de la tabele în excel la aplicații tip shopping list pe mobil. Important e să nu uiți să le share-uiești cu toată familia, că să nu cumpărați și tu și altcineva din casă aceleași produse de n ori. Apoi trecem la următoarea etapă, care vine cu multe întrebări asociate.
Care e cea mai bună zi de mers la cumpărături? Ce alternative avem pentru supermarket?
Cum să iți alegi produsele la piață? De ce e bine să mâncam și să gătim în sezon?
Apasă PLAY și află răspunsurile, plus alte informații utile.
Pe tine ce te-a ajutat cel mai mult din ce ai aflat astăzi la CUMPĂRĂ. GĂTEȘTE. REGÂNDEȘTE?
CUMPĂRĂ. GĂTEȘTE. REGÂNDEȘTE. este un proiect dezvoltat de Asociația Gastronom și susținut de UniCredit Bank.
Parteneri: Electrolux, MET Energy Romania, Goodies Meat Production, Electronic Waste Management, Diud.
Lasă un răspuns