Ne doream demult să ajungem la Viscri. Interviurile și investițiile prințului Charles, articolele despre cei doi tineri care au renunțat la viața în corporație și au deschis pensiune în Viscri și, în general, întreaga mișcare din presă numită Viscri”, din ultimii ani, ne-au stârnit curiozitatea.
Viscri este unul dintre satele saxone din Transilvania cu o mosternire foarte bine conservată, înscrisă în patrimoniul UNESCO, într-un peisaj rural de poveste și o liniște perfectă.
Viscri se află la 270 km de București și la 60 km de Brașov. Ceea ce înseamnă un drum de aproximativ 4 ore din București. Sunt 2 opțiuni de cazare populare în zonă: Viscri125 și Casa cu Zorele (aflat în satul vecin, Crit). Noi am ne-am cazat la Viscri125. Are doar câteva camere, toate decorate cu mobilier tradițional pictat, covoare țesute, lenjerii de pat brodate și alte detalii în stil saxon.
Pe lângă mâncarea tradițională, la Viscri poți încerca tot felul de experiențe care țin de viața satului: o plimbare de 2 ore cu căruța, o vizită la fierarul satului sau la fabrica de cărămidă. Și biserica fortificată din Viscri merită o vizită. În plus este o zonă bună pentru biking – o pistă pentru biciclete de 47 de km, care va lega Viscri de Sighișoara este aproape finalizată.
Ceea ce foarte puțini știu este că în septembrie începe sezonul trufelor negre la Viscri. Da, în pădurile din zonă poți găsi trufe de calitate. Sezonul este din păcate destul de scurt, din septembrie până în decembrie.
Am aflat de această experiență de pe site-ul pensiunii la care am stat. Viscri125 organizează culesul de trufe pentru grupuri de 10 persoane, contra sumei de 300 euro. Și de 2 ori pe an, cursuri de gourmet cooking cu trufe cu chef-ul Daniel Wendorf, de la Asociația Gourmet. Culegerea trufelor direct din pădure este inclusă.
Dacă esti interesat de căutarea de trufe, dar nu există nimic organizat sau nu poți strânge un grup de 10 persoane, soluția este să discuți cu Mihai, propietarul de la Viscri125. Există șanse mari să te poți bucura de această experiență, la fel cum am făcut și noi. Dar e bine să suni din timp și să te interesezi.
Pe parcursul celor 2 ore petrecute în pădure alături de Cornel și cei 2 câini ai lui special antrenați, am găsit mai mult de 10 trufe de dimensiune medie. Ceea ce restaurantele numesc calitatea 1, adică de peste 15g per bucata. Pot spune că am fost norocoși să ne bucurăm de așa o pradă bogată. Chiar am aflat că o parte din aceste trufe ajung din când în când în unul dintre restaurantele noastre preferate din București: The Artist.
Partea dificilă cu trufele este că nu rezistă mult și au condiții speciale de depozitare. Așa că ne-am informat bine în ceea ce privește păstrarea și ne-am pus pe gătit imediat ce am ajuns înapoi în București.
Ce mai trebuie să știi:
- Trebuie să îți faci rezervare din timp la Viscri125, cam cu 1-2 luni înainte. Găsești detalii aici: www.viscri125.ro
- Dacă vii din București, cel mai bun drum este cel prin Brașov. Din Brașov păstrezi drumul spre Târgu-Mureș iar în dreptul localității Rupea faci la stânga spre Dacia. După 6 -7 kilometri faci la dreapta spre Viscri.
- La câțiva km de Viscri este cetatea Rupea, în localitatea cu același nume, căreia merită să îi aloci timp, în drumul tău spre sat sau la plecarea spre casă.
- Nu uita să suni înainte și să întrebi de căutarea de trufe.
Lasă un răspuns