A fost o mare bucurie pentru noi să fim gazde pentru Maksut Aşkar la final de septembrie. Să îl vedem în acțiune alături de Alex Petricean și echipa NOUA, să simțim emoția reîntâlnirii la aceeași masă a bucătăriei turcești și a celei românești, pe care a influențat-o atât de mult.Versiunea modernă văzută prin lentila celor doi chefs este memorabilă, încărcată de valori curate, actuale, de respect pentru tradiție și pentru produs. Maksut, Alex, echipa NOUA și Kardelem, reprezentanta pe jumătate româncă a departamentului de “Cercetare și inovatie” a Neolokal, au făcut o echipă grozavă pentru câteva zile. Munca lor s-a materializat în două cine ce i-au purtat pe oaspeți, în două seri consecutive, printre arome noi, cunoscute sau doar vag familiare, când la intersecția celor două culturi, când pe culmile accentelor ce le diferențiază.
Pentru 48 de ore, Turcia și România au fost reprezentate cu suflet în farfurii alăturate de doi dintre cei mai reprezentativi chefs pentru fiecare dintre ele. Maksut Aşkar, unul dintre cei mai cunoscuți chefs ai Turciei, pionier al Noii Bucătarii Anatoliene și ocupant al poziției 110 în topul extins World’s 50 Best Restaurants 2019.
Și Alex Petricean, unul dintre cei mai apreciați chefs ai României, Chef of Year Gault&Millau 2018, fost membru al echipei de cercetare NOMA 2.0 (locul 2 în topul celor mai bune restaurante ale lumii) și prezență în interiorul multor bucătarii celebre pe 3 continente, vreme de 3 ani (Geranium, Central, Quintonil să numim doar câteva).
Atât Maksut în restaurantul său Neolokal, cât și Alex la NOUA, îndrăznesc perspective proaspete asupra ingredientelor și rețetelor tradiționale, diversitătii specifice micro-climatelor din diferite regiuni ale țării. Combinându-le cu tehnica și obiceiuri actuale sau cu influențe ale altor țări, altor culturi, fiecare dintre ei diferit, într-un stil foarte personal.
Maksut Aşkar
– „We are all brothers and sisters”
Întotdeauna este o plăcere să avem prieteni din lumea gastronomică, pentru prima dată în vizită în România. Să le arătăm fragmente din cultura orașului, așa cum o simțim noi.
Asa că din itinerarariul lui Maksut nu puteau lipsi opriri la Zexe, Piața Obor (cu mici și gogoașă incluse), Voila, Mahala, Vatra Neamului, Nasul Roșu, Origo, Pravalescu (singurul loc în care Kardelem ar fi putut gusta din nou Albă-Ca-Zăpada, prăjitura copilăriei sale) și staff meals revelatoare pentru preferințele românilor. Timpul a fost scurt, avem și alte locuri rămase pentru următoarea vizită 🙂
In direcția cealaltă, a modului în care Maksut i-a ajutat pe membrii echipei NOUA și pe toți cei care și-au dorit să îi fie alături în cele două seri să descopere bucăți din gastronomia Turciei, lucrurile s-au construit într-o poveste tare gustoasă. Începând cu masa pentru echipa cu orez, fasole, burtă de miel și secrete turcești și continuând cu cinele speciale. Raki, pepene și brânză au stat alături de versiunea reinterpretată de Imam Bayildi, miel cu mămăligă freekeh, borek cu creier de vițel, cea mai bună baklava și desertul de toamnă preferat al cel putin unei jumătăți din Amuse Bouche: cea mai impresionantă textură de dovleac, crocant la exterior și aproape lichid la interior, în dulceața pronunțată a finalul de masă specific turcesc.
Alex Petricean – “suntem la început de drum, avem puțin timp în spate de când lucrăm la formarea acestui manifesto al Noii Bucătarii Românești. Este foarte important pentru mine și pentru noi să putem împărtăși această experientă cu personalități ale scenei globale” Alex a completat perfect meniul cu scovearga cu maia, smântână de la Ibanesti și trufe albe din pădurile Bărăganului, prima recoltă a sezonului în texturi plăcute de toamnă, trilogie de pește cu mămăligă afumată, turtă dulce cu tradafiri și leuștean.
Sperăm că v-am transmis din emoția acestei întâlniri speciale de final de septembrie. O incursiune gastronomică ce a depăsit orice fel de barieră natională, religioasă, etnică. Două seri memorabile în care preparatele pregătite de Maksut Aşkar și echipa lui s-au integrat armonios cu cele de la NOUA.
În plus, mai important decât cele 2 cine și ideea de a avea un chef renumit în România, sunt oamenii din spatele acestor proiecte. Ei reprezintă motorul și motivația noastră de
a face lucruri speciale în România.
Mulțumim Maksut Aşkar, Alex Petricean & NOUA. A fost o experiență minunată!
Mulțumim partenerilor noștri care au făcut posibil acest eveniment: UniCredit, San Pellegrino & Acqua Panna, Hotel Epoque, Bavaria Mobility.
Mulțumim cramelor Carastelec, Nachbil, Davino, Domeniul Vladoi, Alira, Jelna.
Lasă un răspuns