Maksut Aşkar unul dintre cei mai cunoscuți chefs ai Turciei, pionier al Noii Bucătarii Anatoliene și ocupant al poziției 110 în topul extins World’s 50 Best Restaurants 2019, vine la București!Suntem mândri și entuziasmați că Maksut se va alătura lui Alex Petricean și echipei NOUA la final se septembrie pentru 2 cine consecutive ce își propun să reclădească pentru 48 de ore versiunea modernă a puternicei perioade de intersecție a popoarelor noastre, a cărei moștenire o resimțim și astăzi.
Maksut Aşkar, Neolokal, “simțim că suntem un pod între trecut și viitor, prezentăm preparate ale trecutului într-o manieră modernă ce va deveni acceptată în viitor”L-am cunoscut pe Maksut în urmă cu 2 ani. Tot atunci am făcut cunoștință cu aromele bucătăriei sale și am gustat din preparatele gătite de mama lui. Pentru că mama lui Maksut, dincolo de faptul că este un bucătar excelent, continuă să fie sursa inspirației din spatele chef-ului ce crede cu tărie că universul înțelegerii gusturilor fiecăruia dintre noi se formează în limitele tradițiilor în care am viețuit. Familia imediată și apoi fiecare membru extins pe verticală sau orizontală ne întregește tabloul imaginii și conștiintei de sine.
“Am învățat să înțelegem gusturile din tradițiile noastre și prin filtrul tradițiilor noastre. Dacă nu le conservăm și viitorul nostru va dispărea odată cu ele” chef-restaurateur Maksut Aşkar
Maksut a început să gătească de mic, în vacanțe alături de bunică. O activitate care poate crea o conexiune și un interes comun între un copil de 6-7 ani și o femeie de 70. Așa cum poate crea punți între oameni de naționalități, etnii, vârste și orietari diferite în orice fel. Acum, ani mai târziu și o includere în lista extinsă a World’s 50 Best Restaurants 2019, farfuriile lui Maksut continuă să fie îmbrăcate în amintirile propriei copilării și povești locale pline de emoție.
“Daca nu ne protejăm mâncarea, următoarea generație se va trezi cu mâinile goale” Maksut Aşkar
Maksut este sirian. A crescut fiind parte din Turcia. O țară a cărei gastronomie are rădăcini adânci și multe straturi culturale. Așa că tot de mic a înțeles că geografia este mai importantă decât etnia.La Neolokal, restaurantul său situat în vechiul sediu al Băncii Otomane, pune totul în aplicare. Preparate dictate de natură, modelate de tradiție. Examinează produse și rețete locale din diverse regiuni ale țării și le aduce în prezent. Îndrăznește o perspectivă proaspătă asupra vechilor tehnici de gătit, ingredientelor tradiționale, diversității specifice micro-climatelor regiunii, acest amestec perfect între Orient și Occident.
Le combină cu tehnica și obiceiurile actuale, permițându-le astfel să supraviețuiască trecerii timpului, să evolueze. Astfel încât să rămână sau să redevină relevante pentru generația actuală și viitoare. O poveste culinară ce ține cont de relief și sezon, clădită cu grijă și respect.
Alex Petricean, NOUA, “suntem la început de drum, avem puțin timp în spate de când lucrăm la formarea acestui manifesto al Noii Bucătarii Românești. Este foarte important pentru mine și pentru noi să putem împărtăși această experientă cu personalități ale scenei globale”Despre Alex Petricean v-am povestit multe de-a lungul timpului. În cadrul cinei cu Ana Roș, în cadrul evenimentelor noastre din țară sau pur și simplu în contextul restaurantului său NOUA, pe care probabil cei mai mulți dintre voi îl cunoașteți.Alex este Chef of Year Gault&Millau 2018, a fost membru al echipei de cercetare NOMA 2.0 (locul 2 în topul celor mai bune restaurannte ale lumii) și a lucrat în multe bucătarii celebre pe 3 continente, vreme de 3 ani (Geranium, Central, Quintonil).
La jumătatea lunii iulie Alex a gătit alaturi de Ana Roš la NOUA o cină extraordinară care a marcat sărbătorirea a 120 de ani de S.Pellegrino.
Sperăm că ți-am transmis din emoția acestei întâlniri speciale de final de septembrie. O incursiune printre arome vechi, noi sau vag familiare care depășește orice fel de barieră națională, religioasă sau etnică.
Ne vedem la NOUA pe 27 sau 28 Septembrie!
Pret bilete 4-hands dinner Maksut Aşkar – Alex Petricean:
Meniu degustare – 450 lei/persoană/ seară
Wine pairing – 200 lei /persoană
Pentru achiziție, mail la contact@amusebouche.ro
Mulțumim UniCredit Bank România, S.Pellegrino & Acqua Panna, Epoque Hotel – Relais & Châteaux și Bavaria Mobility pentru suport în organizarea acestui eveniment.
Lasă un răspuns