Am revenit cu forțe proaspete după un weekend petrecut la Cincșor printre tradiții saxone, case cu poveste, arome intense, produse locale și creativitatea combinată a 3 chefs. Un final de săptămână gastronomic pe care suntem mândri să-l fi pus la cale piesă cu piesă, până ce am obținut acest puzzle special pe care fiecare dintre oaspeții noștri l-a apreciat în detaliu.
Eroii acestui eveniment au fost Radu Dumitrescu, Ioan Bebeșelea și Adrian Boșcu, cărora le mulțumim pentru toate farfuriile grozave ce ne-au încântat simțurile, plimbându-ne printre vechi și nou, tradiții de ieri și de azi. Mulțumim Casele de Oaspeți Cincsor pentru că ați fost o gazdă excelentă! Și bineînțeles, mulțumiri celor care au decis să își lase planurile pe 3 zile pe “mâna noastră”.
Lăsăm fotografiile să dezvăluie mai multe detalii despre cum au evoluat lucrurile la evenimentul gastronomic Casele de Oaspeți din Cincsor, 23-25 august.
VINERI
Ca de obicei, primul capitol al poveștii noastre de weekend a debutat cu um meniu de degustare înrădăcinat în tradiția locului. Cina de vineri a fost condusă de Adrian Boșcu, cel care are în grijă zi de zi direcția culinară de la Casele de Oaspeți din Cincsor, iar amprenta lui Radu și a lui Ioan au fost în plan secund. Printre preparatele serii: rasol de găină cu hrean și măr, frigărui de păstrăv auriu cu piure de conopidă, tocană de berbecuț gătită 9 ore la foc de lemne.
SÂMBĂTĂ
După un mic dejun local și câteva pahare de Carassia Rose, ne-am îndreptat pașii spre Biserica Medievală Fortificată de peste stradă. Unul dintre proiectele culturale pentru care familia Schuster luptă din plin.
Ne-au fost dezvăluite secretele din spatele zidurilor înalte, detalii despre evoluția comunității de sași din Cincsor și dorința de transforma lăcașul de cult într-un spațiu suficient de interesant cultural cât să își poată duce mai departe existența și după dispariția ultimilor membrii saxoni.
A urmat prânzul la stână, asezonat cu priveliște pictată în verde, tocăniță de bivol la ceaun și hencleș adevărat, cu ore bune de frământat și dospit în spate.
Cina de sâmbătă, așa cum ne-am obișnuit deja oaspeții și cititorii, a fost piesa centrală a întâlnirii de la Cincsor. De data aceasta s-au inversat rolurile, Radu și Ioan au preluat frâiele, aducând-și la masă stilul împletit cu descoperiri regionale. Sustenabilil, local, sezonal au fost cuvintele de ordine.
Au existat inclusiv transformări ale ingredientelor din ziua trecută, cum este cazul piureului din pâine însoțit în farfurie de păstrăv afumat și gălbior.
Alte farfurii vedetă ale serii: gălbenuș ars la torță, hrib și burduf mov, șalău cu piure de usturoi și zabaione cu icre de păstrăv, păsat de găină de curte cu cârnat local și burduf de la Râul Sadului, mușchiuleț de berbecuț cu piure de vinete în două culori și demi-glace de zacuscă.
DUMINICĂ
Am continuat ideea sustenabilității și la micul dejun. Am adus la masă cârnații care au prisosit păsatului, fâșiile de oaie rămase de cu seară s-au transformat într-o frittata consistentă alături de zacuscă făcută în casă și alte bunătăți locale. Iar cafeaua organică de la DropShot a condus ostilitățile, energizandu-ne pentru drumul de întoarcere.
Cam așa au decurs lucrurile în linii mari. Mulțumim partenerilor care au ajutat din plin materializarea ideilor noastre:
UniCredit Bank, San Pellegrino & Acqua Panna, Estrella Damm, Țuca Zbârcea & Asociații, BMW Romania, Bavaria Mobility, Nasul Rosu, Davino, Crama Carastelec, Crama Bauer, Crama Lechburg, Sarica Niculițel, Gitana Winery.
Fotografii : Gabriela Cuzepan & Amuse Bouche
Lasă un răspuns