În inima verde a Apusenilor, ancorat la baza rezervaţiei naturale Cascada Vânătarele Ponorului, stă Raven’s Nest, cea mai autentică trimitere către stilul de viață tradițional al oamenilor locului pe care am descoperit-o noi până acum. Raven’s Nest este construit asemeni unui muzeu al satului în miniatură. Case din lemn, vechi de 100 de ani, răsfirate pe-o creastă de munte a cărei margine oferă tabloul perfect al Apusenilor. Câteva apusuri privite de aici și, dacă încă mai aveai îndoieli, îți vei aminti de ce iubești România. Aici, în mijlocul unei pustietăți verzi, totul aduce oaspeții laolaltă și îi deconectează de poveștile lor de acasă. Făcând loc pentru poveștile locului, care sunt multe și cu iz de legendă. Nu există televizor sau mini-bar în cameră. Nici măcar rețeaua de telefonie nu face întotdeauna față liniștii muntelui. Există însă cinematograf în aer liber, zone cu hamace, foc de tabără, jacuzzi cu priveliște în natură 360* și trasee, mai mult sau mai puțin aventuroase, de explorat în împrejurimi.
Dacă citind asta te cuprinde un sentiment de liniște și împăcare, și nu angoasa deconectării de tehnologie, atunci Raven’s Nest este răspunsul planurilor tale de vacanță în România.
Satul ascuns între tradiție și basm
Drumul înspre Cuibul Corbilor este spectaculos asemeni destinației în sine. Drumuri înguste șerpuite, printre munți, ce oferă doze zdravene de adrenalină la întâlnirea cu o mașină din sens opus. Peisaje de fotografiat la fiecare pas și câteva obiective la întâlnirea cu lumea basmelor: Poarta Zmeilor, Huda lui Papară. Raven’s Nest are o direcție vizuală foarte închegată. Toate clădirile sunt construite din lemn, păstrând amprenta originală, cu interioarele îmbrăcate în var și câlți de cânepă, purtând simboluri arhaice pictate direct pe bârne sau pereți. Direcția este cea a formelor geometrice din simbolistică locului. În completare vin draperii din pânză de sac, cuverturi de lână, covoare țesute, canapele acoperite cu blănuri de oaie. Pe alocuri, scaunele mici cu 3 picioare ale copilăriei noastre la bunici. Fiecare dintre cele 12 camere face o trimitere și către lumea basmului. Toată zona este prinsă între legendă și aventură. Nouă ne-a vegheat șederea Ileana Cosânzeana de deasupra patului.
Ingrediente locale și rețetele lui Radu Anton Roman
Alina și Adi Păun, proprietarii, au în bucătărie un principiu ușor de sintetizat, greu de urmat. “Daca noi nu am mânca acasă un aliment, nu îl aducem în bucătăria de la Cuibul Corbilor”.
Așadar, ingredientele vin din zonă, de la mici producători care investesc timp și grijă în produsele lor. Rețetele sunt inspirate din cărțile lui Radu Anton Roman. Au dulcețuri și zacuscă făcute de ei, bresaola și salam cu fenicul produse artizanal de un sicilian mutat din dragoste în Alba, brânzeturi bune de munte și altele ale locului în funcție de sezon. Presiunile sunt mari, există și banane sau castraveți înainte de vreme la micul dejun. Dar lucrurile sunt în echilibru și sunt bine. Pentru prânz și cină abordarea este simplă. Un început bun, care suntem convinși că se va dezvolta. Așa cum cel mai probabil întreg locul se va maturiza odată cu entuziasmul echipei și va continua să aducă elemente noi în poveste.
Prietenia muntelui
Raven’s Nest este deschis în intervalul mai-octombrie. Un lucru pe care îl apreciem mult.
Astfel că există variații nesemnificate ale experienței pe parcursul anului, iar Alina și Adi, se pot dedica total. Pentru că dincolo de conceptul puternic, construit în jurul unor valori locale autentice, la Raven’s Nest, diferența o fac oamenii. Tânărul cuplu care timp de 6 ani a direcționat resurse pentru a-și materializa visul, acum locuiește în mijlocul naturii 6 luni în fiecare an. Au grijă de oaspeți pe tot parcursul zilei, sunt implicați, transmit din energia locului și ajută atmosfera. Trebuie să recunoaștem că fac o treabă excelentă în a aduce oamenii laolaltă.
Lasă un răspuns