„Oamenii din Modena visează să conducă mașini Maserati. Am crescut cu zgomotul acestor motoare pe fundal, încercând mereu să ghicesc dacă era vorba despre 8 sau 12 cilindri doar ascultându-le. Tatăl meu a avut un Maserati. Iar în urmă cu câțiva ani am cumpărat la rândul meu primul Maserati” chef Massimo Bottura, Osteria Francescana.Noi nu am crescut în zgomot de motoare. Dar asta nu ne-a împiedicat să visăm. Cum ar fi dacă am merge în Modena, la Osteria Francescana, la bordul unui Maserati? O idee care a devenit realitate cu ajutorul unor oameni speciali, echipa de marketing Maserati România.
Turul nostru gastronomic în Italia16 zile. 6 opriri. 2300 de kilometri. 13 stele Michelin. 3 din cele mai bune restaurante din lume. Un Maserati Levante. Surprinzător, nicio amendă 🙂
Am construit vacanța în Italia în jurul a două mari repere. Primul: Osteria Francescana, restaurantul care a fost desemnat de 2 ori consecutiv de către “World’s 50 Best Restaurants” drept cel mai bun restaurant din lume. Al doilea: prânzul la Piazza Duomo, locul 15 în World’s 50 Best, singurul restaurant cu 3 stele Michelin din Alba, capitala mondială a trufelor albe. Bineînțeles, am planificat astfel încât să ajungem aici în sezonul trufelor, care începe în octombrie.
Apoi am adăugat pe listă alte rezervări, locuri romantice, zone viticole, până ce turul nostru gastronomic s-a transformat în ceea ce astăzi considerăm a fi un reper de organizare, planificare și logistică în familia Amuse Bouche.
Dar să le luăm pe rând:
Modena – Osteria Francescana și patria Maserati Modena este o destinație obligatorie pentru foodies, dar și pentru pasionații de mașini. Orașul respiră tradiție culinară și trăiește în timpi de motoare puternice. Parmigiano Reggiano, Aceto balsamico, dar și Ferrari, Maserati și Lamborghini s-au născut aici.
Vârfurile emoționale ale vizitei noastre în Modena au fost prânzul la Osteria Francescana și vizita la ferma Hombre. Osteria Francescana este creația lui Massimo Bottura și unul dintre restaurantele de referință în gastromonia mondială, cel mai bun restaurant din Europa și locul 2 în lume conform World’s 50 Best Restaurants 2017.Experiența culinară aici este o poveste vizuală și structurată despre local și global, despre tradiție și inovație, despre tehnică și respect, despre cum diverse forme ale artei se pot influența între ele. Este una dintre cele mai emoționante experiențe culinare all-time. Dar vom detalia în curând, într-un articol separat.Dacă ai văzut Chef’s Table, cu siguranță ai adăugat și tu restaurantul undeva acolo în wishlist, poate chiar în zona de priorități. Și probabil ai reținut și ferma Hombre, unul dintre foarte puținii producători de Parmigiano Reggiano ecologic. Poți petrece o dimineață la Hombre pentru a observa procesul de preparare neschimbat încă de la începuturi, să vizitezi camera de maturare și apoi să degusti bineînțeles.Tot aici se află muzeul Panini, o colecție unicat de modele istorice Maserati. Umberto Panini este cel care a salvat această bucățică de istorie de la a fi fragmentată și răspândită în lume, la licitația ce urma a fi organizată odată cu preluarea Maserati de către Fiat. Din nou, o dovadă a atașamentului puternic pe care îl au locuitorii de aici pentru tot ce înseamnă tradiție și istorie.Trebuie să recunoaștem că ne-au cam surprins reacțiile localnicilor din Modena la vederea unui Maserati. Ne așteptăm ca apropierea față de brand să îi lase puțin “indiferenți”. În schimb am avut parte de tratament preferențial. Încă de la intrarea în oraș mai mulți domni pe scutere s-au oferit să ne conducă oriunde avem treabă :). De aceeași primire am avut parte și la ferma Hombre. Un sentiment aparte pe care nu l-am încercat până acum.
L’ Andana – destinația noastră specială în Toscana Nu puteam ajunge în Toscana fără o oprire la L’Andana, un loc cu adevărat special pentru noi. L-am descoperit în urmă cu câțiva ani pe vremea când era singura prezență a lui Alain Ducasse în Italia. L’Andana a fost unul dintre locurile pe care le-am ales pentru luna noastră de miere de anul trecut. Am regăsit aceeași destinație romantică spectaculoasă.În plus, a fost o ocazie excelentă să testăm primul model de SUV al celor de la Maserati în versiunea off-road. Levante ne-a ajutat să descoperim obiectivele istorice pe care le are de oferit acest vechi domeniu al familiei di Medici chiar și în zonele “neprietenoase”.Tot în Toscana am avut parte de una dintre cele mai romantice cine. Am fost în vizită la restaurantul cu 1 stea Michelin ale unuia dintre cele mai bune hoteluri resort din Europa – Borgo Santo Pietro.Singura întâlnire pe care am avut-o cu un alt membru al familiei Maserati, la Borgo Santo Pietro
Franciacorta – Champagne în varianta italianăLevante ne-a purtat apoi în patria vinurilor spumante a Italiei. Regiunea are aceleași caracteristici precum Champagne și oferă vinuri de o calitate similară. Este și motivul pentru care cele câteva zile petrecute aici au fost ca o aniversare continuă. Orice masă sau moment de relaxare a început și s-a finalizat cu un pahar cu bule. De aici provine unul dintre producătorii noștri preferați de vinuri albe din Italia, Ca del Bosco.
L’Albereta a fost casa noastră din Franciacorta, o proprietate impresionantă parte din reteteaua Relais & Chateaux. În același timp este și unul din cele mai bune hoteluri Spa din lume.Lacul Iseo si muntele Isola in Franciacorta
Piemont – trufe albe si BaroloPiemont este o destinație culinară de neratat. Calitatea ingredientelor de aici ajută mult orice loc din fiecare subregiune să ofere o experiență gustoasă. Vita Fassona, nuci Tonda, castane, ciuperci sălbatice, carne de iepure, cartofi din Alta Langa, napi, peste 50 de varietăți de brânză și bineînțeles trufe albe. Toate aceste ingrediente de o calitate ridicată își au sursa în Piemont, considerată pe drept “cea mai savuroasă regiune din Italia”. Nu mai vorbim de vinurile din Barolo și Barbaresco.
Noi am ajuns aici la mijlocul lunii octombrie, în plin sezon de trufe albe. Pe care le-am savurat în cel mai bun context posibil: la Piazza Duomo, restaurantul cu 3 stele Michelin condus de chef Enrico Crippa. O altă masă memorabilă din Piemont a fost Ciau di Tornavento, în apropiere de Alba.
În materie de peisaje de toamnă și culori, nu am găsit nimic comparabil cu Piemont până acum. Barolo, Serralunga d’Alba, Mora, Barbaresco, Monforte d’Alba sunt localități ce fac parte din patrimoniul Unesco și pot fi vizitate toate într-o singură zi.
Menton – carte poștală la granița dintre Franța și ItaliaPlecând din Italia, la mai puțin de 1 km de frontieră, în Menton, se află cel mai bun restaurant din Franța. “Un restaurant la graniță, dar fără granițe” așa cum îi place lui chef Mauro Colagreco să vorbească despre restaurantul său care ocupă locul 4 în topul World’s 50 Best Restaurants în 2017. Asta pentru că Mauro este argentinian, iar localitatea în care a decis să își aducă creativitatea și stilul inconfundabil este un melanj de Franța și Italia. Iar restaurantul său, Mirazur, împrumută din toate aceste conexiuni și multe altele stabilite de Colagreco de-a lungul timpului.Un prânz romantic în doi aici, privind bărcile legănându-se nestingherite în larg în timp ce savurăm ingrediente proaspete din grădina lui Mauro în farfurii armonioase, a fost singurul motiv pentru care am trecut granița. Și a meritat din plin.
Ultima oprire – Milano. O seară în Navigli și despărțirea de LevanteVacanța noastră s-a încheiat în Milano. Încă nu avem povestiri culinare de aici, am stat doar o noapte. Însă am mers pe recomandarea lui Massimo Bottura și am descoperit unul din cele mai spectaculoase hoteluri din acest an – The Yard. Tot aici ne-am despărțit și de Levante, partenerul nostru în aceast tur culinar memorabil.
Efectul “Maserati”Zgomotul inconfundabil al motorului. Confortul, design-ul și atenția la detalii. Plăcerea condusului sportiv în modul manual. Sunt doar câteva din lucrurile de care ne amintim cu plăcere.Dar călătoria noastră cu Maserati Levante a însemnat mai mult de atât. Un cumul de sentimente și stări. Un statut special pe care l-am primit din momentul în care am urcat la bord. Cred că putem să comparăm experiența cu unul din cele mai bune hoteluri din lume în momentul în care primești upgrade la cameră și ai parte de customer service de top. Te simți privilegiat și știi din start că vei avea o vacanță reușită. Asta am simțit noi.Care este efectul Maserati asupra celor din jur? Devine practic singurul lucru de care sunt interesați. Am avut rezervări la cele mai bune restaurante și hoteluri din Italia și niște experiențe unice în program. Cu toate astea prima întrebare pe care am primit-o invariabil de la prietenii noștri a fost legată de mașină: Cum e Levante? Mulțumim de întrebare, ne-a plăcut mult la Osteria Francescana 🙂
Vrei să fii la curent cu aventurile noastre culinare? Urmărește-ne pe Instagram!
Lasă un răspuns