Pentru pasionații de mâncare și gastronomie, Maize a fost fără dubii cel mai așteptat restaurant al anului în București. Și la propriu și la figurat.
S-a vorbit despre acest loc de la începutul primăverii. În București sunt restaurante care s-au deschis și s-au și închis între timp 🙂 Maize a trecut prin mai multe faze și schimbări de chef înainte de a-și invita oaspeții la masă pentru prima oară. Acum, la final de an, putem spune un singur lucru: așteptarea a meritat.
Formulă câștigatoare: Alex Petricean
Pe Alex Petricean l-am cunoscut la ATRA Doftana, în urmă cu doi ani. Pe atunci încerca să aducă un suflu nou locului din punct de vedere gastronomic. Fără a avea însă prea multă susținere din partea proprietarilor. De atunci, Alex a călătorit pe două continente și a lucrat pe intervale scurte în câteva din cele mai bune restaurante din lume precum Geranium(3*) în Copenhaga, La Vie (3*) în Osnabruck, Quintonil și Central în America Latină. Iar acum face naveta București-Copenhaga cu un motiv cât se poate de bun. Alex este head chef la Maize și în același timp parte din echipa de research de la Noma 2.0. O experiență memorabilă care cu siguranță își va lăsa amprenta asupra abordării lui culinare.
Pentru cei mai puțini pasionați de gastronomie, Noma a fost declarat de 4 ori cel mai bun restaurant din lume. Iar René Redzepi este unul dintre principalii “vinovați” de revoluția gastronomică din Scandinavia (New Nordic Cuisine). În același timp, unul dintre cei mai influenți chefs din lume.
Deși Alex Petricean a apărut relativ târziu în “tabloul” Maize, pare că locul și conceptul au fost gândite pentru el dintotdeauna.
Conceptul Maize: Farm-to-Table
Ce înseamnă Farm-to-Table la nivel de concept? Într-un restaurant Farm-to-Table, produsele sunt achiziționate direct de la producător/fermă, fără intermediari sau alte operațiuni de procesare. Din acest motiv, majoritatea producătorilor trebuie să fie locali, la o distanță cât mai mică de restaurant.
Abordarea Farm-to-Table permite în general consumatorilor să descopere locul de unde provin ingredientele din meniu.
Ce se întâmplă la Maize? Știm deja că lucrează cu ferme și producători locali. O parte dintre ei sunt deja menționați în meniu, un element care susține conceptul. Dar încă nu putem spune că este full Farm-to-Table și e cât se poate de normal. Pentru că relațiile cu producătorii se formează în timp, pentru că anumite produse (în special carne de calitate) sunt încă greu de procurat la noi în țară. Pentru că anumite ingrediente încă vin de la o distanță foarte mare.
Știm că Alex și echipa Maize sunt într-o continuă căutare de furnizori relevanți. O activitate pe care o recomandăm cât mai multor chefs / proprietari de restaurante din România.
Restaurant Maize
Maize este un spațiu primitor, prietenos. E un loc în care ai șanse să te simți bine chiar și în cazul în care nu îți place mâncarea. Restaurantul se află pe Strada Paris la numărul 61A, la ultimul etaj al unei vile ce adăpostește mai multe business-uri interesante. Punctul forte al restaurantului este bucătăria deschisă. Un element care ajută atmosfera, dar mai ales susține conceptul și o mai bună înțelegere a preparatelor. Poți vedea în orice moment la ce mai lucrează “baieții”. Uneori, tot ei sunt cei care vin la masă să povestească despre farfuriile pe care tocmai le-au montat. Este probabil cea mai bună abordare de a “vinde” clientului român un concept nou și preparate relativ necunoscute.
Food & Wine
Pentru noi meniul de la Maize este un mix de preparate românești moderne și influențe din călătoriile lui Alex Petricean. Vorbim în special de Scandinavia și America Latină. Influențele se văd inclusiv în modul în care au fost gândite secțiunile din meniu, dar și în servirea anumitor preparate. Dacă ar fi să încadrăm Maize într-o categorie, atunci vorbim de bucătărie românească modernă.
Meniul este scurt. Așa cum trebuie să fie într-un loc care pune accent pe mâncăruri de sezon și ingrediente locale. Noi am făcut mai multe vizite și am încercat deja o mare parte din meniu. Sunt preparate noi, creative, nu le poți compara cu ceea ce există deja în București. Ce e probabil cel mai important – mâncarea este bună, gustoasă, cu câteva mici excepții. Pentru un restaurant proaspăt deschis cu o abordare atât de diferită față de ce există pe piață, lucrurile arată foarte bine.
Fast bites – lipii cu maia, zacuscă Tartar de vită măturată 4 săptămâni, rumenit la torță, gălbenuș cleios de ou, crocant de ciuperci, unt de nuci și pudră de măduvă
Varză cu carne (FAVORIT)
Ceafă de porc gătită la foc mic, texturi de varză, sos de varză murată cu pătrunjel Păstrăv curcubeu gătit în jar, cu trufe, vinegretă de costiță și texturi de broccoli
(păstrăv Bio, Valeputna, Bucovina) Burger Românesc
Scoveargă umplută cu carne de vită, cascavea afumată de pe Valea Doftanei, varză călită și sos de muștar Porumbel maturat în sare 4 zile (FAVORIT)
(Câmpulung Muscel, Argeș)
Măr caramelizat în fân, smântână grasă de Maramureș, fulgi de migdale și cătină (FAVORIT)Găluște cu prune, pesmet dulce de ovăz, și caramel din lapte de capră
În meniul de vinuri mai sunt ajustări de făcut. Ne referim aici la opțiunile la pahar, unde există limitări destul de mari vs. partea de mâncare. Dar este un aspect la care probabil se va lucra în timp, pe măsură ce vor adăuga / schimba preparate în meniu. Am fost plăcut surprinși să vedem în listă vinul nostru alb preferat din Italia, Ca del Bosco – Chardonnay. Sperăm că este din 2011 (anul nu apare menționat în meniu).
Service
Un alt punct forte al echipei Maize. Există câțiva oameni dedicați pe zona de service. S-au descurcat onorabil cu întrebările noastre capcană 🙂 În plus, o parte dintre preparate ne-au fost fost servite chiar de echipa de chefs. Ne-au plăcut atitudinea relaxată și încrederea cu care vorbesc despre mâncare.
Maize este pentru noi o surpriză plăcută. Genul de restaurant de care avem nevoie în București. Sezonalitate, ingrediente locale și câteva încercări reușite de preparate românești moderne. Totul într-o atmosferă relaxată. Cred că ne putem aștepta la alte lucruri în plus odată cu întoarcerea permanentă a lui Alex Petricean, în prima parte a anului următor.
Între timp, Maize intră pe lista noastră scurtă de locuri pe care le putem recomanda străinilor care ajung în București.
Vrei să fii la curent cu aventurile noastre culinare? Urmărește-ne pe Instagram!
Florin says
Un review Maize in Lb engleza exista? sau lista restaurantelor recomandate strainilor?
Thx
GJob
amusebouchero says
Salut Florin,
Vom avea in curand un review in engleza pentru Maize. Iti dam un semn.
Multumim.