15 euro. Atât am avut în buzunar când am plecat în ultimul city-break în Europa, 4 zile petrecute în Madrid. S-au dus vremurile în care înainte de fiecare vacanță aveam un drum pe Calea Moșilor pentru a schimbă câteva sute de euro.În Australia am plecat realmente fără cash, iar pe durata celor 11 zile am scos 50 de dolari australieni de la bancomat. Încă mai avem 10 dolari în portofel 🙂
Ce vrem să spunem cu asta? Că nu prea mai folosim cash și ne simțim excelent. Pe măsură ce am început să călătorim mai mult ne-am dat seama că banii numerar ne cam încurcă și majoritatea situațiilor pot fi rezolvate cu cardul. În plus e mai safe din multe puncte de vedere. Nu mai vorbim de comisioanele și taxele pe care le scutești. Dacă ești interesat de subiect poți face niște calcule.
Îți povestim câteva episoade din vacanțele noastre. Unele mai tragice, altele mai comice, dar cu aceeași concluzie: vacanțele sunt mai relaxate fără cash.
Am găsit 250 de euro pe jos
Începem cu ceva recent. În seara în care am participat la gala World’s 50 Best din Melbourne am găsit 30.000 yeni japonezi (app. 250 euro) pe holul hotelui. I-am returnat la recepție (probabil nu o să crezi?!). Oare acești bani au ajuns la proprietar? Ni s-a părut nouă că băieții de la hotel au fost foarte prietenoși cu noi în ultimele zile 🙂
Am “pierdut” toți banii în prima zi de vacanță
În urmă cu mulți ani, înainte de existența Amușe Bouche, ni s-au furat toți banii în prima zi de vacanță (din cele 8) în Amsterdam. Dacă am fi mers doar pe varianta card sau măcar pe mai puțin cash pierderile ar fi fost mult mai mici.
Metroul contactless din Londra
Probabil una din cele mai practice utilizări ale cardului pe care le-am văzut în ultimul timp. În Londra poți folosi cardul contactless pentru a circula cu metroul și se calculează automat tariful la fiecare utilizare. Respectiv tariful de Oyster Card. Această opțiunea ne-a salvat mult timp. De ceva timp s-a implementat și în București o soluție similară valabilă doar pentru metrou. Este un progres extraordinar mai ales că doar noi și Londra avem acest sistem.
Boat tour în Stockholm – Dacă nu aveți card, vă rugăm să coborâți
În Suedia sunt muzee la care nu poți intra cu cash. Se acceptă doar card. Același lucru e valabil și pentru anumite servicii. Am fost martori la o situație comică în care doi turiști au fost dați jos de pe barcă pentru că aveau doar cash la ei. Și nu erau din România.
Am plătit o singură dată cash la un restaurant cu stele Michelin
S-a întâmplat în New York și suma era undeva în jur de 400 de dolari. Reacția celor din restaurant a fost priceless. Am simțit că nu au mai văzut cash de ceva vreme și probabil s-au gândit că au de-a face cu niște personaje excentrice.
Și totuși ce plătim cu cash?
Avem și noi slăbiciunile noastre 🙂 În țările în care tips-urile nu sunt incluse în nota de plată, ne place să suplimentăm cu cash.
Păstrăm tot timpul niște bani mărunți pentru staff-ul de la hotel. Pentru ca e urât să insiști să îți cari singur cele 2-3 bagaje când ți se oferă o alternativă.
De asemenea plătim taxiurile cu cash în țările în care aceste servicii nu sunt reglementate 100%. Un exemplu: Italia.
Ce carduri folosim?
Fiecare tip de card vine cu beneficii mai mici sau mai mari. Pentru vacanțe noi ne bazăm pe Mastercard Gold (credit și debit) pe care le folosim alternativ în funcție de sumele pe care le avem de plătit. Unul dintre avantaje este că avem acces și la experiențele de pe platforma Priceless Cities despre care am mai povestit în alte articole.
Ce măsuri de siguranță ne luăm?
Avem alerte pe telefon pentru orice cheltuială care depășește suma minimă. Valabil pentru toate cardurile.
În final, îți putem spune că cel mai important este să te simți tu comfortabil în momentul în care plătești cu cardul. Avantajele sunt destul de clare, dar dacă lipsa cash-ului îți provoacă palpitații atunci e cazul să o iei treptat 🙂
John says
Salut,
Cat tips lasati de obicei la restaurantele Michelin? Dar la celelalte?
amusebouchero says
Salut,
Nu exista o regula. Si nu facem diferenta intre diferite tipuri de restaurante. Conteaza foarte mult cat de bine ne simtim.
In general mergem pe 10-15% si nu depasim niciodata 100 euro 🙂