La Pergola este singurul restaurant cu 3 stele Michelin din Roma și unul dintre restaurantele cu cea mai spectaculoasă priveliște din lume.
Asta pentru că La Pergola are o poziție privilegiată deasupra orașului, fiind situat la ultimul etaj al hotelului Rome Cavalieri Waldorf Astoria pe Monte Mario, cel mai înalt dintre dealurile Romei. Trebuie să recunoaștem că acest view impresionant este principalul motiv pentru care ne-am dorit să venim aici în luna de miere. Este un loc cu adevărat romantic.
Responsabil de experiența La Pergola, recompensată cu 3 stele de Michelin încă din 2005, este Heinz Beck. În mod suprinzator cel mai bun restaurant din Roma și unul dintre cele mai bune din Italia, nu aparține unui italian, ci unui chef german. Însă meniul lui îmbrățișează total bucătăria italiană.
Heinz Beck este deținătorul unei serii impresionante de premii și districtii și al unui imperiu culinar în devenire cu restaurante în Toscana, Portugalia, Dubai, Londra și Tokyo. Însă La Pergola rămâne “bijuteria coroanei” și este bucătăria în care Beck își petrece cea mai mare parte a timpului.
Locație
Întregul restaurant este gândit și organizat în jurul priveliștii unice pe care o oferă asupa Romei. Și în ton cu spiritul artistic și opulența istorică a orașului. Respectiv: ferestre largi aproape tavan-podea, mobilier imperial, picturi, candelabru din sec 18, farfurii și tacâmuri vermeil și porțelanuri prețioase.
În sezonul cald au și o terasă mai “modest” decorată, pe fundalul Romei văzută de sus, cu poziție excelentă față de Basilica Sf. Petru din Vatican. Am fost norocoși (și foarte insistenți) și am primit o masă chiar aici. Rezultatul a fost de departe cea mai romantică cină de care ne-am bucurat până acum. Este o alegere perfectă pentru luna de miere, în cel mai mic detaliu. Lăsăm pozele să dezvăluie mai mult 🙂
Meniu
Experiența La Pergola începe inevitabil cu alegerea apei din meniul special cu 55 de variante din întreaga lume. De la apele obișnuite – Aqua Pana/San Pellegrino, până la ape celebre/speciale-Voss sau BLK – natural black water. La sugestia staff-ului, am ales Lauretana, una dintre cele mai light ape din Europa, cu un reziduu sec de doar 14 mg/l.
A urmat una dintre părțile noastre preferate pentru toate mesele din Italia: prezentarea variantelor de pâine și a uleiului de măsline. Iar producătorul de ulei selectat de La Pergola este nimeni altul decât: Manni – considerat de mulți a fi producătorul celui mai bun ulei de măsline din lume. Este un ulei cu adevărat special, produs în urma unui proiect de cercetare în parteneriat cu Universitatea din Florența.
Pentru zona de mâncare, fiind pentru prima dată la La Pergola am ales meniul de degustare. Au o variantă de 7 preparate la 195 de euro și o versiune mai extinsă de 10 feluri la 230 euro. Ne-am simțit în formă, am ales meniul mai lung 🙂 Heinz Beck are un stil ușor de a găti, așa că ne-a ajutat să ne bucurăm până la finalul mesei de aromele combinate ale unor ingrediente locale de cea mai bună calitate.
Meniul nostru a inclus pe rând:
1. Amberjack tartare on strawberry ice crush, almond mousse and finger lime
Pește crud, căpșuni, migdale, finger lime – 4 arome, 4 texturi, 4 temperaturi diferite. Este o combinație gustoasă și interesantă care îți trezește și îți amorțește în același timp întreg palatul. Dar cumva este genul de preparat nerecomandat persoanelor cu dinți sensibili 🙂
2. Marinated mackerel on Sicillian caponata
Unul dintre preparatele care ne-a impresionat cel mai mult. La nivel de gust și la nivel de tehnică.
3. Seaweed, scampi and squid
Interesant ca joc de texturi/culoare și per total cu gust de mare destul de pronunțat. Totuși, este preparatul care ne-a plăcut cel mai puțin din meniu.
4. Fagottelli “La Pergola”
Așa cum sugerează și numele, fagottelli este preparatul semnătură “La Pergola”, o constantă a meniului de mult timp. Aparent sunt niște paste umplute obișnuite, doar că odată ajunse pe palat îți oferă o explozie untoasă de arome de bacon, ou și pecorino. Practic sunt niște paste umplute cu un soi de cremă, care în apă fierbinte se transformă în acest lichid grozav care îți inundă simțurile cu fiecare înghițitură. Cele mai bune paste pe care le-am mâncat până acum.
5. Composition of John Dory, squid and red shrimp in citrus fruit steam
Toată compoziția cu pește și fructe de mare și-a făcut “baia de aburi” de citrice chiar la masă, preparatul fiind servit deasupra unui infuzor ceramic.
6. Sandwich of red mullet with pistachio, dried tomatoes and Balsamic Vinegar from Modena
7. Loin of lamb with wild fennel în cereal crust and goat chesse pearls
Concentrația de arome din cotletul de miel a fost remarcabilă. Iar crusta din cereale, fenelul sălbatic și perlele din brânză de capră deshidratată l-au completat perfect, aducând în același timp și jocul de texturi și culoare pe care l-am remarcat întreaga masă.
8. Cheese selection
Toate brânzeturile din selecție sunt italienești, din diverse zone ale țării. De fapt, din mai toate zonele Italiei. Ne-a plăcut în mod special Parmigiano Reggiano învechit 36 de luni. Și mențiune specială pentru pâinea cu nuci care vine odată cu brânzeturile.
9. The sun
O combinație foarte vizuală cu fructe exotice.
10. Iced sphere of red fruit on tea cream with crystallized raspberries
Wines
La Pergola este câștigătorul “Grand Award” al Wine Spectator încă din 2004, cu peste 60.000 de sticle și 3500 de etichete incluzând vinuri începând de la 1888. Iar somelierul Marco Reitano a câștigat Oscar del Vino, cel mai bun somelier din Italia. Așadar, vinurile sunt un motiv în plus pentru care La Pergola este o destinație “by itself”.
Am ales o sticlă de vin alb care să meargă cu majoritatea preparatelor din meniu și un pahar de vin roșu la final, pentru miel și brânzeturile măturate. Recomandarea somelierului: Tramin Stoan 2014 (o combinație mai rară de soiuri de struguri-Chardonnay, Sauvignon Blanc, Gewurtztraminer și Pinot Bianco).
Este un vin care se produce în ediție limitată de doar 40.000 de sticle. Numele reflectă solul pietros (stone) din zona de proveniență, indicând și mineralitatea vinului. Arome intense de piersică, pere coapte, soc, dar și arome tropicale – ananas și mango. Un vin fresh dar în același timp cu o intensitate de durată.
După ce am experimentat mai multe restaurante apreciate și foarte apreciate din Italia, credem că La Pergola își merită faima și renumele ca fiind unul dintre cele mai bune. Întreaga experiență trezește emoții. De la priveliștea panoramică asupra Romei ca fundal pentru cină, până la spiritul italienesc și echilibrul dintre arome, culoare și texturi din fiecare farfurie, la servirea de 3 stele. Totul rezultă într-o experiență gustoasă și romantică. Așa cum spuneam și mai sus, Heinz Beck își petrece cea mai mare parte a timpului în bucătăria de la La Pergola, așa că am avut ocazia să îi mulțumim personal pentru o seară pe care ne-o vom aminti mult timp de acum încolo 🙂
Ce mai trebuie să știi:
- La Pergola este deschis doar pentru cină de la 7:30 la 11:30 pm de marți până sâmbătă.
- Trebuie să îți faci rezervare cu cel puțin 3 luni înainte pentru a avea o șansa la o masă cu view în primul rând.
- Restaurantul este închis în ianuarie și în august în fiecare an
Maia says
Meniul (195 EUR) este pe persoana? Multumesc
amusebouche says
Buna Maia. Da, acesta este pretul unui singur meniu fara bauturi. 195 euro/7 preparate sau 230 euro/10 preparate
Arnold says
Buna, as vrea sa mergem LaPergola doar pentru view. Care este pretul pentru vinuri? Sa nu aiba un pret exagerat..
Multumesc.
amusebouche says
Salut Arnold,
Sigur poti merge acolo sa arunci o privire. Dar nu exista varianta sa ocupi o masa. Cel putin nu la restaurant.
Cei de la Pergola au si un bar dar din cate stim este tot pentru oaspetii restaurantului. Cel mai bine ar fi sa dai un mail/telefon
la hotel sa intrebi.